Registeren Inloggen

Huis of kledingkast opruimen? Zo verkoopt u uw spullen het best (en snelst) online

Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd, wordt weleens gezegd. Maar daarnaast kunt u er nog een extraatje mee verdienen. Maar hoe verkoopt u uw spullen het snelst, en voor de beste prijs?

Opruimen: wat verkoopt u?

Bepaal om te beginnen wat u wegdoet. Plan een dag waar u alles in uw huis of kledingkast na gaat: wordt u er nog blij van? Of gaat het om kleding die u niet meer past of leuk vindt, speelgoed van de (klein)kinderen waar ze te groot voor zijn geworden of dat tafeltje wat toch niet meer helemaal past in uw interieur? Bepaal daarna per product welk platform het meest geschikt is om dit te verkopen.

  • Vinted: Op dit platform kunt u kleding, schoenen en accessoires verkopen. Het platform wordt gebruikt in meerdere landen, waardoor uw spullen een groot publiek kunnen bereiken.
  • Marktplaats: Hier kunt u vrijwel alles verkopen en een groot aantal potentiële kopers bereiken. Let wel op: er zijn helaas ook oplichters actief op het platform.
  • Facebook Marketplace: Hier kunt u uw spullen onder de aandacht brengen in uw regio.
  • bol.com: Een handige plek om tweedehands boeken te koop aan te bieden. Wel betaalt u voor elke verkoop een klein bedrag aan bol.com.

Wanneer verkoopt u uw spullen?

Is eenmaal duidelijk wat uw verzameling is voor de verkoop? Bedenk dan goed of u alles meteen verkoopt. Een winterjas in de zomer proberen te verkopen gaat namelijk een stuk lastiger. Een paar sandalen zullen daarentegen sneller succes hebben. Hou dus rekening met seizoenen of eventuele feestdagen en waar op dat moment behoefte aan is.

Goede foto’s zijn cruciaal voor de verkoop

Het is van belang om goede foto’s te maken van uw spullen. Maak per product aparte foto’s, in daglicht. Zo komen de materialen en kleuren het meest tot hun recht. Verkoopt u een kledingstuk? Maak dan ook (als u het zelf nog past) foto’s waarop u het draagt. Zo kunnen eventuele kopers zien hoe het kledingstuk hoort te vallen. Zorg ervoor dat er op de achtergrond van de foto’s geen rommel te zien is, anders kunt u de indruk wekken dat u slordig met uw spullen omgaat.

De omschrijving

Nadat u uw foto’s heeft gemaakt, is het tijd om deze te uploaden op uw gekozen platform. Daarna kunt u nadenken over de juiste omschrijving. U wilt natuurlijk dat uw artikelen goed te vinden zijn en bovenaan verschijnen. De kans hierop kunt u vergroten door de afmetingen, maat, het materiaal en de kleur in de titel te zetten. U kunt daarna omschrijven waarom iemand dit moet kopen. Benoem bijvoorbeeld de perfecte staat van het artikel of wanneer het goed van pas komt. Zorg ervoor dat een potentiële koper zich vrijwel niets meer afvraagt en uw product meteen wilt kopen.

Laat eventuele gebreken echter niet weg, om gedoe achteraf te voorkomen. Wees eerlijk en behulpzaam. Laat het bijvoorbeeld ook weten als iets groot of klein valt. Zo vergroot u de kans op een fijne verkoop. Als laatste zetje voor de verkoop is het verstandig om onderaan de omschrijving te vermelden dat u eventuele vragen graag beantwoord. Zo laat u zien dat u benaderbaar bent en komt u sympathieker over.

De prijs bepalen

Heeft u alle gegevens ingevuld? Dan is het tijd voor het onderdeel wat voor u het meest interessant is: de prijs. U wilt aan de verkoop uiteraard een zakcentje over houden, maar de koper moet ook een mooie deal scoren. Het is daarom verstandig om van tevoren te kijken wat andere mensen ongeveer voor een soortgelijk product vragen. Voor een snellere verkoop, kunt u qua prijs hieronder gaan zitten. Maar zorg wel voor enige speelruimte en maak de prijs iets hoger dan wat u minimaal wilt hebben. Zo is er nog ruimte voor onderhandeling en krijgt de koper een goed gevoel. Maak de startprijs echter niet te hoog, want daar kunt u eventuele kopers mee afschrikken.

Verkoop gelukt? Reviews!

Is het u gelukt om uw spullen te verkopen? Dan kunt u de koper vragen (als hij of zij dit niet uit zichzelf doet) om een review achter te laten. Zo kunnen toekomstige kopers zien dat u geen oplichter bent en kunnen ze uitgaan van een positieve ervaring.

Zakcentje verdienen: moet u dit aangeven bij de Belastingdienst?

(Bron: Business Insider, NU.nl, The Budget Life. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie