Registeren Inloggen

Zakcentje verdienen met Vinted en Marktplaats: moet u dit aangeven bij de Belastingdienst?

Even via Marktplaats of Vinted uw spullen verkopen klinkt goed. U houdt er een opgeruimd huis en een extra zakcentje aan over. Maar kunt u dit helemaal in eigen zak steken, of moet u hier belasting over betalen voor de Belastingdienst?

Extraatje verdienen

Via platformen zoals Marktplaats en Vinted kunt u spullen en kleren verkopen die u niet meer gebruikt of draagt. Klinkt ideaal, want zo krijgen de items nog een 2e kans en kunt u er ook nog een zakcentje aan over houden. Maar nu lijkt het alsof de Belastingdienst daar anders over kan denken.

Zakcentje een bron van inkomsten?

Bij de Belastingdienst geeft u uw inkomen op. Heeft u bijvoorbeeld nog een 2e bijbaan, dan moet u dit dus opgeven bij de Belastingdienst. In 2023 mag u 8.520 euro belastingvrij verdienen, maar let op: dit geldt voor uw totale inkomen. Daarboven betaalt u, ook met uw bijbaan, dus het normale belastingtarief.

De Belastingdienst ziet iets als een bron van inkomen wanneer uw doel is uw voordeel te halen uit de verkoop of verhuur van de producten of diensten die u levert. Deze verwachting moet echter wel realistisch zijn.

Vinted en Marktplaats gaan informatie doorgeven aan Belastingdienst

Al eerder in 2023 werd bekend dat Vinted en Marktplaats vanaf 2024 zelf informatie gaan doorgeven aan de Belastingdienst. Dat gaat nu (in januari 2024) gebeuren met data over 2023. Dit zijn de platformen verplicht volgens Europese wetgeving. Het seintje gaat vanuit de verkoopplatformen automatisch naar de Belastingdienst zodra u 30 of meer artikelen heeft verkocht of 2.000 euro of meer hebt verdiend. Vinted stelt dat ‘dit niet direct betekent dat er belasting betaald moet worden’. Of u belasting moet betalen over uw verkopen is volgens de Belastingdienst ”afhankelijk van de feiten en omstandigheden”.

Moet u aangifte doen?

Of u ook daadwerkelijk belasting moet betalen over uw ‘extra inkomen’, is volgens Vinted en PorteRenee afhankelijk van het feit of u persoonlijke spullen verkoopt. Is het antwoord ‘ja’? Dan hoeft u volgens Vinted en de financieel deskundige geen belasting te betalen. Zelfs niet als u de spullen voor meer geld verkoopt dan dat u ervoor heeft betaald. ”Over het algemeen worden alleen ondernemingen die verkopen met het doel om winst te maken, mogelijk belast”, zegt het platform.

Toch zakcentje aangeven bij Belastingdienst

Toch kan de Belastingdienst hier (in eerste instantie) anders over denken. Zij zullen dan contact met u opnemen om navraag te doen en u verzoeken uit te leggen met welk uitgangspunt u heeft gehandeld. Op basis daarvan en van eigen onderzoek maakt de Belastingdienst een beslissing of, en zo ja wat, u eventueel nog moet betalen.

Doet u geen aangifte wanneer u hier wel om is gevraagd, of als u een onderneming runt via verkoopplatformen? Dan kunt u een boete krijgen. De hoogte hiervan hangt af van de feiten en omstandigheden. Twijfelt u over uw situatie? Dan kunt u contact opnemen met een belastingkantoor.

Recht op (meer of minder) toeslag? Zo controleert u dit

(Bron: Belastingdienst, Archief, MAX Vandaag, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (13)

    Nederland kent al de hoogste belastingen van de EU. Zo is onze energiebelasting de hoogste van de EU. En ook heft NL BPM op nieuw gekochte auto’s terwijl dat in de meeste andere EU landen niet het geval is! En hoe ziet de fiscus dit voor zich? Voorbeeld, ik koop in 2000 een versterker voor 3000 euro, 25 jaar later verkoop ik hem via marktplaats voor laten we zeggen 200 euro. Heb ik dan 2800 euro verlies geleden en lever me dat dan een aftrekpost op, of denkt de fiscus dat die versterker nog maar 100 euro waard was op basis van de afschrijving over 25 jaar en vindt de fiscus dan dat ik 100 euro winst gemaakt heb en dat ik daarover 37 euro belasting (37%) moet betalen? Dit land is onderhand niet alleen godvergeten duur geworden maar wordt ook nog eens bestuurd door knettergekke politici. Want zeg nu eerlijk, wie bedenkt een dergelijk idioot plan nu in een land waar de belastingdruk torenhoog is?

      Dit is toch raar, marktplaats vraagt bij het verwijderen van de advertentie, of het item via marktplaats verkocht is. Zeg je nee, weet de belastingdienst dat dan? Wanneer iemand geïnteresseerd is en een bericht stuurt, hebben zij daar inzage in?? Hoe zit dit met verkopen op rommelmarkten? Gaan de organisatoren dit opgeven wie er staan? Eind van de dag je verdienste doorgeven? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is echt te onzinnig voor woorden en vraagt om het ontstaan van burgerlijke ongehoorzaamheid.

    Blijft vaag. En: wat wordt bedoeld met max. 30 stuks of max 2000,- ? Je kunt ook 30 theelepeltjes van 1.- verkopen… denk niet dat de Bd dat wil weten?

    Kost je meer aan plakband dan dat je eraan verdient. 🤪

      Inderdaad. Dit slaat werkelijk nergens op. En als we niet uitkijken wordt hiermee een Toeslagenschandaal 2.0 gecreëerd. Want de fiscale regels in dit land zijn immers zo, dat als de belastingdienst iets vindt, dat de bewijslast dan bij de burger rust.

    Ik denk dat de minister van financiën en de belastingdienst beter al hun aandacht aan het oplossen van het Toeslagenschandaal kunnen besteden dan dit soort rare plannetjes te bedenken. De fiscus, je weet wel het staatsbedrijf dat nog steeds niet in staat is om de telefoon binnen vijf minuten op te nemen. Die club dus! Nog een voorbeeld waaruit blijkt dat dit een achterlijk plan is. Want welk bedrag geeft Marktplaats dan door? Het bedrag wat geboden is en waarop dus in principe de deal gemaakt is? Maar wat nu, als de koper het aangeboden product bij het afhalen toch ineens wat minder waard vindt en er dan dus een veel lager bedrag bij het daadwerkelijk afhalen wordt betaald! Of iemand vindt het leuk om zakdoeken te borduren, en verkoopt deze tegen een heel laag bedrag, maar zit door haar succes dan wel snel boven de dertig transacties. Kortom alleen een idioot kan zoiets belachelijks bedenken, en daarvan hebben we er in Den Haag dus duidelijk te veel.

      Helemaal mee eens!

    Vinted en Marktplaats gaan dus vanaf 2024 zelf informatie doorgeven aan de Belastingdienst. Waarom eigenlijk? Worden ze hiertoe verplicht door de Belastingdienst? Hoe dan ook: als je aan Marktplaats doorgeeft (in reactie op een mail van hen) dat je iets verkocht hebt via Marktplaats, dan kan dat dus doorgegeven worden aan de Belastingdienst. Het beste is dus om in reactie op zo’n mail aan Marktplaats terug te melden dat je het betreffende artikel niet hebt verkocht (niet via Marktplaats en niet via andere wegen) en dat je je betreffende advertentie wist.
    Marktplaats is al veel eerder met dit soort mails gestart, vanuit (naar ik aanneem) hun eigen belang, maar door dit soort doorgeefgedrag (verplicht of niet) gooien ze dus hun eigen glazen in.

    als je dan leest dat op een postbusnummer 48 bedrijven zitten en daar doen ze niets mee.
    waarom de kleine man / vrouw de hobby dan weer afpakken, de regering wil het afval terugbrengen recyclen en een ander blij maken wordt dus ook onmogelijk gemaakt en dan nog bonnetjes overhandigen!! werkverschaffing wie bewaart nu 20 jaar de bon van elk boek of elke rok etc.? als je de vraagprijzen ziet echt kruimelwerk heus geen grote winsten maar verlies de belasting rekent zich weer rijk en wij hebben veel werk aan die onzin.belachelijke regels

    […] of dat u wellicht nog wat kunt verkopen. Een 2e leven voor uw spullen is goed voor het milieu, en een extra zakcentje kunt u weer goed gebruiken voor de […]

    Erg onduidelijk.

    Ik heb in ruim 30 jaar tijd ongeveer 10.000 lp’s verzameld. Deze hobby is gestopt en verkoop nu de lp’s voor een fractie van wat het mij heeft gekost in de jaren via een muziek platform. Ik verkoop dus met (veel) verlies en koop niet in om te verkopen ook heb ik er destijds al belasting over betaald. Wel zijn het er heel veel en gaat het dus om aanzienlijk veel geld. Moet ik dit opgeven? Tot nu toe weet niemand dit en het zou vind ik absurd zijn dat je je verzameling , die dus duidelijk nooit met het doel te verkopen, is aangeschaft moet opgeven..

    Het schijnt een ‘idee’ te zijn van de Europese Unie, echter gaat de Nederlandse Belastingdienst er duidelijk in mee. Het is werkelijk belachelijk. Ik verkoop regelmatig dingen die ik al jaren in eigendom heb, waar allang btw over betaald is en dan word je hier ook weer voor ‘gepakt’ als je niet oppast, triest. Ik was echt voor de EU. Echter begin ik er nu behoorlijk over te twijfelen en denk ik bij volgende verkiezingen toch echt op een partij te stemmen die uit de EU wil stappen. Jammer …

    […] meer. De verkoop van tweedehands spullen via bijvoorbeeld Vinted en Marktplaats zou worden belast. Wie jaarlijks minstens 30 items via deze digitale platforms verkoopt of voor meer dan 2.000 euro, ka… Het zijn inkomsten, dat klopt, maar ik merk aan mijn kinderen dat ze nu niks meer durven te […]

    […] mee naar huis nemen en ze op een digitaal verkoopplatform plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan Nextdoor, Vinted, Marktplaats en Facebook Marketplace. Maar hoe sluit u hier wel een succesvolle deal? En waar moet […]