Registeren Inloggen

Zakcentje verdienen met Vinted en Marktplaats: moet u dit aangeven bij de Belastingdienst?

Even via Marktplaats of Vinted uw spullen verkopen klinkt goed. U houdt er een opgeruimd huis en een extra zakcentje aan over. Maar kunt u dit helemaal in eigen zak steken, of is dit extraatje een bron van inkomsten volgens de Belastingdienst?

Extraatje verdienen

Via platformen zoals Marktplaats en Vinted kunt u spullen en kleren verkopen die u niet meer gebruikt of draagt. Klinkt ideaal, want zo krijgen de items nog een 2e kans en kunt u er ook nog een zakcentje aan over houden. Maar daar kan de Belastingdienst anders over denken.

Zakcentje een bron van inkomsten?

Bij de Belastingdienst geeft u uw inkomen op. Heeft u bijvoorbeeld nog een 2e bijbaan, dan moet u dit dus opgeven bij de Belastingdienst. In 2023 mag u 8.520 euro belastingvrij verdienen, maar let op: dit geldt voor uw totale inkomen. Daarboven betaalt u, ook met uw bijbaan, dus het normale belastingtarief.

De Belastingdienst ziet iets als een bron van inkomen wanneer uw doel is uw voordeel te halen uit de verkoop of verhuur van de producten of diensten die u levert. Deze verwachting moet echter wel realistisch zijn.

Vinted en Marktplaats gaan informatie doorgeven aan Belastingdienst

Al eerder in 2023 werd bekend dat Vinted en Marktplaats vanaf 2024 zelf informatie gaan doorgeven aan de Belastingdienst. Dat gaat nu (in januari 2024) gebeuren met data over 2023. Dit zijn de platformen verplicht volgens Europese wetgeving. Het seintje gaat vanuit de verkoopplatformen automatisch naar de Belastingdienst zodra u 30 of meer artikelen heeft verkocht of 2.000 euro of meer hebt verdiend. Vinted stelt dat ‘dit niet direct betekent dat er belasting betaald moet worden’. Of u belasting moet betalen over uw verkopen is volgens de Belastingdienst ”afhankelijk van de feiten en omstandigheden”.

Moet u aangifte doen?

Of u ook daadwerkelijk aangifte moet doen bij de Belastingdienst van uw ‘extra inkomen’, is afhankelijk van een aantal dingen:

 • Zijn uw kosten hoger geweest dan dat u er op Vinted of Marktplaats mee verdient?
 • Levert u producten of diensten maar (heel) af en toe?

Kunt u op beide vragen ‘ja’ antwoorden, dan is er officieel geen sprake van een bron van inkomen.

Toch zakcentje aangeven bij Belastingdienst

Toch kan de Belastingdienst hier (in eerste instantie) anders over denken. Zij zullen dan contact met u opnemen om navraag te doen en u verzoeken uit te leggen met welk uitgangspunt u heeft gehandeld. Op basis daarvan en van eigen onderzoek maakt de Belastingdienst een beslissing of, en zo ja wat, u eventueel nog moet betalen.

Verdient u niet veel, maar maakt u toch winst? Dan is het zeer waarschijnlijk dat u uw zakcentje alsnog moet aangeven bij de Belastingdienst omdat dit als extra inkomen wordt gezien. Doet u geen aangifte, dan kunt u een boete krijgen. De hoogte hiervan hangt af van de feiten en omstandigheden. Twijfelt u over uw situatie? Dan kunt u contact opnemen met een belastingkantoor.

Recht op (meer of minder) toeslag? Zo controleert u dit

(Bron: Belastingdienst, Archief, MAX Vandaag, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Nederland kent al de hoogste belastingen van de EU. Zo is onze energiebelasting de hoogste van de EU. En ook heft NL BPM op nieuw gekochte auto’s terwijl dat in de meeste andere EU landen niet het geval is! En hoe ziet de fiscus dit voor zich? Voorbeeld, ik koop in 2000 een versterker voor 3000 euro, 25 jaar later verkoop ik hem via marktplaats voor laten we zeggen 200 euro. Heb ik dan 2800 euro verlies geleden en lever me dat dan een aftrekpost op, of denkt de fiscus dat die versterker nog maar 100 euro waard was op basis van de afschrijving over 25 jaar en vindt de fiscus dan dat ik 100 euro winst gemaakt heb en dat ik daarover 37 euro belasting (37%) moet betalen? Dit land is onderhand niet alleen godvergeten duur geworden maar wordt ook nog eens bestuurd door knettergekke politici. Want zeg nu eerlijk, wie bedenkt een dergelijk idioot plan nu in een land waar de belastingdruk torenhoog is?

   Dit is toch raar, marktplaats vraagt bij het verwijderen van de advertentie, of het item via marktplaats verkocht is. Zeg je nee, weet de belastingdienst dat dan? Wanneer iemand geïnteresseerd is en een bericht stuurt, hebben zij daar inzage in?? Hoe zit dit met verkopen op rommelmarkten? Gaan de organisatoren dit opgeven wie er staan? Eind van de dag je verdienste doorgeven? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is echt te onzinnig voor woorden en vraagt om het ontstaan van burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Blijft vaag. En: wat wordt bedoeld met max. 30 stuks of max 2000,- ? Je kunt ook 30 theelepeltjes van 1.- verkopen… denk niet dat de Bd dat wil weten?

  Kost je meer aan plakband dan dat je eraan verdient. 🤪

   Inderdaad. Dit slaat werkelijk nergens op. En als we niet uitkijken wordt hiermee een Toeslagenschandaal 2.0 gecreëerd. Want de fiscale regels in dit land zijn immers zo, dat als de belastingdienst iets vindt, dat de bewijslast dan bij de burger rust.

  Ik denk dat de minister van financiën en de belastingdienst beter al hun aandacht aan het oplossen van het Toeslagenschandaal kunnen besteden dan dit soort rare plannetjes te bedenken. De fiscus, je weet wel het staatsbedrijf dat nog steeds niet in staat is om de telefoon binnen vijf minuten op te nemen. Die club dus! Nog een voorbeeld waaruit blijkt dat dit een achterlijk plan is. Want welk bedrag geeft Marktplaats dan door? Het bedrag wat geboden is en waarop dus in principe de deal gemaakt is? Maar wat nu, als de koper het aangeboden product bij het afhalen toch ineens wat minder waard vindt en er dan dus een veel lager bedrag bij het daadwerkelijk afhalen wordt betaald! Of iemand vindt het leuk om zakdoeken te borduren, en verkoopt deze tegen een heel laag bedrag, maar zit door haar succes dan wel snel boven de dertig transacties. Kortom alleen een idioot kan zoiets belachelijks bedenken, en daarvan hebben we er in Den Haag dus duidelijk te veel.

   Helemaal mee eens!

  Vinted en Marktplaats gaan dus vanaf 2024 zelf informatie doorgeven aan de Belastingdienst. Waarom eigenlijk? Worden ze hiertoe verplicht door de Belastingdienst? Hoe dan ook: als je aan Marktplaats doorgeeft (in reactie op een mail van hen) dat je iets verkocht hebt via Marktplaats, dan kan dat dus doorgegeven worden aan de Belastingdienst. Het beste is dus om in reactie op zo’n mail aan Marktplaats terug te melden dat je het betreffende artikel niet hebt verkocht (niet via Marktplaats en niet via andere wegen) en dat je je betreffende advertentie wist.
  Marktplaats is al veel eerder met dit soort mails gestart, vanuit (naar ik aanneem) hun eigen belang, maar door dit soort doorgeefgedrag (verplicht of niet) gooien ze dus hun eigen glazen in.

  als je dan leest dat op een postbusnummer 48 bedrijven zitten en daar doen ze niets mee.
  waarom de kleine man / vrouw de hobby dan weer afpakken, de regering wil het afval terugbrengen recyclen en een ander blij maken wordt dus ook onmogelijk gemaakt en dan nog bonnetjes overhandigen!! werkverschaffing wie bewaart nu 20 jaar de bon van elk boek of elke rok etc.? als je de vraagprijzen ziet echt kruimelwerk heus geen grote winsten maar verlies de belasting rekent zich weer rijk en wij hebben veel werk aan die onzin.belachelijke regels