Registeren Inloggen

Kan bank teveel uitgekeerde overwaarde terugeisen?

Kees en Gerie verkopen hun huis en krijgen van de bank hun overwaarde terug. De notaris zegt dat het papierwerk klopt, en dat ze het geld kunnen uitgeven. Dat doen ze, maar dan komt er een brief van ING. Of ze het geld willen terugbetalen. Kan ING dat eisen?

Fout van de bank

‘De bank heeft een fout gemaakt. Graag terug naar start en betaal 6000 euro.’ Deze monopolie-nachtmerrie wordt werkelijkheid voor Kees en Gerie Eillert. Als zij hun huis verkopen en daarvan hun hypotheek aflossen, keert ING overwaarde uit. Alle documenten gaan keurig naar de notaris en worden goedgekeurd door alle partijen. Het echtpaar gebruikt het geld onder meer voor benodigdheden voor hun nieuwe huurwoning. Maar na een aantal maanden meldt de ING zich totaal onverwacht: ‘Sorry foutje, wij hebben de overwaarde dubbel gerekend.’ Of zij zo snel mogelijk 6000 euro willen terugbetalen.

Rogier de Haan schiet te hulp

MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak. Mag ING het te veel uitgekeerde geld terugeisen? En wat is de rol van een notaris in een kwestie als deze? Notaris Femmy Smink licht dit toe. De uitleg kunt u ook lezen op deze pagina.

Geef een reactie

Reactie

    Goedemorgen. Ik wil graag even reageren op de uitzending van vanmorgen 23 november 2019. Een notaris hoort in de eerste plaats volgens mij voor maximale zekerheid te zorgen voor zijn/haar klant. Daar wordt hij/zij ook vorstelijk voor betaald. Die zekerheid geldt dus voor zowel koper als verkoper in deze zaak. Een notaris hoort in de tweede plaats te onderzoeken hoe of de financiële situatie is op het moment van verkoop/aankoop. Dat betekent dat in het geval van de familie Eillert de notaris een gedetailleerde berekening van de bank had moeten aanvragen om te kunnen bepalen of de eind afrekening in zijn totaliteit klopt. De notaris die daar uitspraken over deed in het programma was daar volgens mij niet geheel compleet in.
    De bank zet zijn handtekening onder de eindafrekening alsof het een contract betreft. Als ik het goed begrijp heeft die handtekening dus geen enkele waarde. Dat kan toch niet waar zijn? Het plaatsen van een handtekening door de bank betekent volgens mij dat zij accoord gaan met de door henzelf berekende eindafrekening.
    Verder vond ik dat de notaris haar collega notarissen wel een zeer bescheiden rol toe eigende. En daar heeft de familie Eillert wel veel geld voor betaald.