Registeren Inloggen

Hoelang blijven cadeaubonnen geldig? En tot wanneer kunt u uw prijs in de loterij innen?

We zijn een beetje slordig met de cadeaubonnen die we krijgen. En dat is zonde. We bergen ze ergens op. En als we ze een keer willen gebruiken, is de geldigheid ervan verstreken. Hetzelfde gedrag vertonen we bij het innen van prijzen in een loterij. Veel mensen laten het op z’n beloop. Wat is de geldigheidsduur?

Geldigheid van cadeaubonnen

Sinds 2022 is de geldigheid van cadeaubonnen duidelijk vastgesteld bij wet. Alle cadeaubonnen, ongeacht waar ze zijn gekocht, hebben een minimale geldigheidstermijn van 2 jaar. Maar let ook op deze criteria:

1. Geen uitgiftedatum of vervaldatum
Als een cadeaubon geen uitgiftedatum of vervaldatum vermeldt, en deze informatie ook niet op een website te vinden is, is de cadeaubon onbeperkt geldig.

2. Uitgiftedatum maar geen vervaldatum
In het geval van een uitgiftedatum zonder vermelding van een vervaldatum, blijft de cadeaubon minstens 5 jaar geldig na de uitgiftedatum. Daarna kan in principe ook, maar dat kan soms tot discussies leiden over de exacte geldigheidsduur.

3. Uitgever bepaalt kortere geldigheid dan 5 jaar
Als de uitgever beslist dat de cadeaubon korter dan 5 jaar geldig is, moet deze informatie duidelijk op de bon worden weergegeven. NB: de minimale geldigheid van cadeaukaarten is sowieso 2 jaar voor kaarten die na 1 januari 2022 zijn aangeschaft.

4. Stichting Keurmerk Cadeaukaarten
Cadeaukaarten van bedrijven die aangesloten zijn bij Stichting Keurmerk Cadeaukaarten zijn altijd minstens 2 jaar geldig, ook voor kaarten die vóór 1 januari 2022 zijn verkocht.

Hoelang blijft een VVV Cadeaukaart geldig?

De VVV Cadeaukaart of kortweg VVV-bon heeft lange tijd een ‘aparte positie’ ingenomen. Die onduidelijkheid is opgeheven door de claim ‘onbeperkt geldig’ te wijzigen in ‘minimaal 3 jaar geldig’. Zo weten de mensen waar ze aan toe zijn volgens toezichthouder ACM. Na 3 jaar wordt er jaarlijks een ‘beheervergoeding’ van 6 euro in mindering gebracht op het saldo. Die zorgt ervoor dat de kaart vanaf dat moment jaarlijks in waarde afneemt en na verloop van tijd zelfs geen tegoed meer heeft. Die beheervergoeding is bedoeld om een breed inwisselbare cadeaukaart aan te bieden. Op tijd inwisselen is de enige manier om de volledige waarde van de kaart te kunnen gebruiken.

Niet-opgehaald prijzengeld bij loterijen

In januari 2024 duurt het ongeveer 2 weken voordat de winnaar van de hoofdprijs in de eindejaarsloting van de Staatsloterij zich meldt. Dat lijkt tamelijk vreemd bij een prijs van 30 miljoen (!) euro. Maar het komt vaker voor. Volgens de Nederlandse wet moet een winnaar zich binnen 1 jaar na de trekking melden om het prijzengeld te innen. Ondanks die duidelijke deadline in de reglementen blijft een aanzienlijk deel van het prijzengeld ongeclaimd. Zo gaat het in 2022 bij de Staatsloterij om 7,3 miljoen euro niet geïnd prijzengeld en bij Lotto om 9,8 miljoen euro.

Wie zich afvraagt wat er dan gebeurt met dat niet opgeëiste prijzengeld: dat wordt bij de opbrengst van de loterij opgeteld. Daarna wordt het verdeeld onder de aandeelhouders, waaronder de Nederlandse staat, sportorganisatie NOC*NSF, en de 18 aangesloten goede doelen.

Verdienmodel van cadeaukaarten

Niet-verzilverde cadeaukaarten en niet opgehaalde prijzen dragen bij aan het verdienmodel van de bedrijven die erachter zitten. Het fenomeen van ongebruikte cadeaukaarten staat bekend als non-redemptie, waarbij uitgevers geld verdienen aan dit onbenut laten van een mogelijkheid.

Daarom is de tip ook altijd om zo gauw mogelijk uw kansen te verzilveren in dit soort gevallen. U kunt ongebruikte cadeaukaarten anders altijd nog weggeven aan familie of doneren aan goede doelen.

(Bron: ConsuWijzer, Consumentenbond, VVV, Staatsloterij/Nederlandse Loterij, Stichting Keurmerk Cadeaukaarten, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, archief. Foto: ANP)

Cadeaubonnen voortaan minimaal twee jaar geldig

Geef een reactie

Reactie

    Ook hier veel geld verloren vvv kaarten verlopen kado bon raar 60 euro kan eten voor 52 euro moet bijbetalen 20 euro bon wel geldig maar nieuwe bom kopen minimaal 25 euro anders bezorg kosten betalen het is schandalig zeker100 euro weg door Carona