Registeren Inloggen

Prijzen van boodschappen en huizen beginnen weer te dalen, maar WOZ op recordhoogte

Zo langzamerhand is de inflatie een beetje aan het afvlakken en beginnen de prijzen in supermarkten weer te dalen. Nog steeds zijn de boodschappen duurder in vergelijking met medio 2022, maar wel minder dan in het eerste kwartaal van 2023. Eerder berichtte Meldpunt al dat huizenprijzen zakten. Tegelijk is de WOZ-belasting op recordhoogte, maar dat is nog gebaseerd op het recente verleden.

Prijzen in de supermarkten vertonen dalende trend

In opdracht van de NOS heeft databureau Hiiper supermarktprijzen en kassabonnen geanalyseerd. Er is een dalende trend waarneembaar in de prijzen in supermarkten. En dat is goed nieuws na 1 jaar van hoge inflatie. Uit de analyse blijkt dat komkommers, aardbeien, aubergines en meloenen zelfs goedkoper zijn dan in de zomer van 2022. De belangrijkste reden voor prijsdalingen is uiteraard dat de energieprijzen weer gedaald zijn. Zoiets werkt direct door. Maar ook hebben supermarkten in hun niet aflatende concurrentiestrijd het ‘prijswapen’ getrokken, aldus de marktonderzoekers.

Hoe groot zijn die prijsdalingen?

Als we in onderstaande tabel kijken naar de prijzen van juni 2022, het eerste kwartaal van 2023 en juni 2023, dan valt op dat in de meeste gevallen de prijzen nog flink hoger zijn dan 1 jaar eerder. Maar dat ze wel gedaald zijn ten opzichte van begin 2023. De piek is eruit, maar het is nog niet voorbij. Hiiper waarschuwt daarom voor te vroeg juichen. Maar de dalende trend is zichtbaar in de cijfers. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) was de inflatie in juni 2023 in vergelijking met 1 jaar eerder gemiddeld 5,7 procent.

Producten1e kwartaal 2023
t.o.v. juni 2022
juni 2023
t.o.v. juni 2022
Melk+ 27 procent+17 procent
Boter+ 23 procent+ 2 procent
Eieren+30 procent+19 procent
Aardbeien+12 procent – 2 procent
Komkommer+ 41 procent– 26 procent
Aubergine+37 procent– 1 procent

Het onderzoek toont verder dat consumenten eerder kiezen voor huismerken dan A-merken. Betaalbaarheid gaat voor luxe, zo luidt hun conclusie.

Huizenprijzen gedaald maar gemiddelde WOZ-waarde hoger dan ooit

Een van de conclusies van het onderzoek sluit aan bij de recente constatering van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), namelijk dat de huizenprijzen gedaald zijn. De NVM maakt daarbij wel de volgende aantekening: ten opzichte van medio 2022 zijn de prijzen -8,9 procent lager. Maar in het 2e kwartaal van 2023 zijn ze wel met +2,8 procent gestegen, vergeleken met het 1e kwartaal.

Tegelijkertijd zien we dat de WOZ-waarde op een recordhoogte is, namelijk gemiddeld 17 procent hoger dan in 2022. De gemiddelde WOZ-waarde bedraagt 369.000 euro. Maar dat komt omdat de peildatum voor de WOZ-waarde altijd ligt op 1 januari van het voorgaande jaar. En aangezien de huizenmarkt piekte in 2021, vertekent dat het beeld dat we nu hebben. Bij de dalende huizenprijzen van nu volgt in de toekomst vanzelf weer een lagere WOZ. Het gaat altijd met pieken en dalen. Dit jaar is massaal bezwaar aangetekend tegen de WOZ-beschikking.

(Bron: NOS, CBS, NVM archief. Foto: ANP)

NVM ziet huizenmarkt weer opveren: prijzen lager dan jaar geleden, maar ze stijgen nu weer licht

 

Geef een reactie