Registeren Inloggen

Woonlasten omhoog in 2023: in deze gemeenten betaalt u het meest

Woningbezitters met een meerpersoonshuishouden betalen in 2023 gemiddeld 30 euro meer aan gemeentelijke woonlasten dan in 2022. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH), dat een steekproef deed onder 107 gemeenten, komt dat neer op een stijging van 3,6 procent.

Gemeentelijke woonlasten duurder

Meerpersoonshuishoudens, zoals gezinnen, zullen meer betalen voor gemeentelijke woonlasten. Hieronder vallen onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huiseigenaren betalen deze lasten jaarlijks aan hun gemeente. Iedere gemeente bepaalt echter zelf de hoogte van de tarieven, waardoor er tussen regio’s flinke verschillen kunnen bestaan.

Gemeenten met hoogste stijging

Uit de steekproef blijkt dat het Zuid-Hollandse Bodegraven-Reeuwijk de hoogste stijging heeft. Huiseigenaren in die gemeente zijn volgend jaar gemiddeld 140 euro meer kwijt dan in 2022. Den Haag staat met een toename van 130 euro op de 2e plek. Altena volgt met een stijging van 113 euro. Van de ruim honderd onderzochte gemeenten zijn de totale woonlasten in Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort in de provincie Utrecht en de nieuwe fusiegemeente Voorne aan Zee (Zuid-Holland) volgend jaar het hoogst.

Minder woonlasten betalen

In sommige gemeentes betalen woningeigenaren in 2023 juist minder woonlasten dan in 2022. Zo valt de gemiddelde aanslag in Doetinchem (Gelderland) bijna 83 euro lager uit. Ook in Etten Leur gaan de totale woonlasten met ongeveer 36 euro omlaag.

Onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog

Van de woonlasten heeft volgens VEH vooral de onroerendezaakbelasting flinke uitschieters. Landelijk gezien gaat deze met 4,1 procent omhoog. Maar in sommige gemeenten zijn er uitzonderingen. Zo stijgt de ozb volgend jaar in de Noord-Hollandse buurgemeenten Medemblik en Drechterland met tientallen procenten. Wel hebbend deze gemeenten aangegeven dat de hogere heffing die inwoners moeten betalen aan de gemeente, gecompenseerd wordt door een verlaging van de waterschapslasten. Ook in onder meer Bodegraven-Reeuwijk, Den Haag, Utrecht en Den Bosch neemt de ‘huizenbelasting’ in 2023 toe.

In 25 van de 107 onderzochte gemeenten gaat de ozb volgend jaar juist omlaag. In Venlo daalt dit het meest. Hier zullen huiseigenaren gemiddeld 46 euro minder belasting gaan betalen, wat neerkomt op een daling van bijna 12 procent.

Onderzoek VEH

In de steekproef van VEH zijn 107 van de 344 gemeenten meegenomen. De tarieven die worden benoemd zijn afkomstig uit de eigen opgaven van de gemeenten. In het eerste kwartaal van 2023 publiceert Vereniging Eigen Huis de cijfers over alle gemeenten. Wilt u de huidige gegevens alvast inzien? Dan kunt u de steekproef hier in een PDF bestand bekijken.

Hypotheekrente daalt, want grens van hypotheekgarantie stijgt

(Bron: Vereniging Eigen Huis, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Waarom maken wij als huizeneigenaren ons toch altijd zo druk over het minimale bedragje ( dit jaar zo n €30,00 per jaar verhoging)wat we aan onroerend goed moeten betalen terwijl wij de laatste jaren minimaal €30.000,00 belastingvrij van de overheid hebben mogen sparen door de waardevermeerdering van onze woning . Daarbij ook nog eens belasting teruggave ivm hypotheek aftrek . Er zijn zoveel Nederlanders en asielzoekers die nog steeds geen huis kunnen huren laat staan kopen

      @Peter Van,

      Realiseert u zich überhaupt dat de stijging van de woningwaarde zomaar kan verdampen zoals tijdens de kredietcrisis die ca.2010 losbarstte?
      Pas op het moment dat de woning wordt verkocht en geen nieuwe woning wordt gekocht dan komt evt. het geld vrij.
      Al die jaren draait de woningeigenaar op voor onderhoud, verduurzaming, opstalverzekering etc.
      Maakt de woningeigenaar keuzes om dit alles te kunnen betalen én de hypotheek (= rente én aflossing).
      En als de woningeigenaar de hypotheek heeft afgelost klopt weldra, door de afschaffing van de Wet Hillen, de Belastingdienst op de deur.

      Want alles wat de regering uitgeeft moet natuurlijk wel opgehoest worden.
      Daar profiteren natuurlijk andere mensen van, die behoorlijk zeveren over de woningeigenaar (en autobezitter, mensen met spaargeld etc.).

      Tel uw zegeningen, afgunst maakt lelijk (van binnen en van buiten).