Registeren Inloggen

Zo vindt u wél een baan als 50-plusser

Anne-Marije Buckens (31) helpt als arbeidsexpert al 10 jaar lang 50-plussers aan het werk. Ze weet alles over hoe u een baan kunt vinden én behouden. Wij zetten haar belangrijkste tips op een rij.

Leeftijdsdiscriminatie

In deze video laten we zien dat veel 50-plussers niet aan een baan komen, omdat ze verkeerd solliciteren. Ze denken dat werkgevers hen toch niet gaan aannemen, omdat die discrimineren op leeftijd. Volgens jobcoach Anne-Marije bestaat leeftijdsdiscriminatie wel, maar is dat niet de belangrijkste oorzaak van werkloosheid onder 50-plussers. In dit artikel leggen we uit hoe u de baan die u al heeft kunt behouden, wat u moet doen als u net ontslagen bent en geven we tips voor het sollicitatieproces. Want werk vinden kan wél.

Zo houdt u de baan die u al heeft

Wie een baan heeft, kan die ook weer verliezen. Ook als u een vast contract hebt en uw leidinggevende tevreden is. Het daarom belangrijk om vooruit te kijken. Denk daarbij aan de volgende punten.

Wat zou uw volgende baan zijn?

Past de baan die u nu heeft over 5 jaar nog steeds bij u? En wordt uw werkgever over 5 jaar nog steeds blij van u? Ga het gesprek aan met uw leidinggevende over de toekomst van het bedrijf en hoe u hier aan kunt bijdragen.

Blijf relevant, blijf leren

Blijf leren en ontwikkelen. Kijk eens naar vacatures met dezelfde functie als die u nu vervult. Voldoet u nog aan de eisen van nu? En: hoe staat het ervoor met uw concurrentiepositie? Bijvoorbeeld: een IT-er had bij de Rabobank flink zijn sporen verdiend omdat hij kon werken met een bepaalde programmataal. Hij verliest zijn baan, en nu blijkt dat deze programmeertaal nauwelijks meer gebruikt wordt. De waarde bij zijn eigen bedrijf blijkt niets waard bij een ander bedrijf.

Toch ontslagen?

Heeft u alles gedaan om uw baan te behouden, maar bent u toch ontslagen? Dan is het belangrijk om niet in de slachtofferrol te kruipen. De markt werkt nu eenmaal zo dat werknemers aangenomen en weer ontslagen worden. Neem uw ontslag dan ook niet te persoonlijk op, maar bekijk het als een zakelijke beslissing. Ga zo snel mogelijk met een goede loopbaanadviseur praten. Als u het allemaal zelf moet doen, kunt u gaan malen. Afwijzingen vallen zwaar en zie dan maar eens uit dat negatieve gevoel te komen. Voor u het weet bent u een jaar verder en heeft u nog steeds geen baan.

Succesvol solliciteren

Bij het solliciteren is het belangrijk om in een werkritme te blijven. Ga niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week solliciteren, maar maak een weekplanning. Als u geen werk heeft, kunt u zomaar een hele dag besteden aan boodschappen doen en opruimen. Een planning maken geeft structuur.

Doelgericht

Reactief solliciteren heeft geen zin. Daarmee bedoelen we dat u een vacature leest en daarop reageert. U belandt dan vaak ergens onderaan de stapel. Kijk in plaats daarvan naar uw competenties. Bij welk werk sluiten die competenties aan? Stap ook achter de computer vandaan en ga netwerken. Besteed uw tijd vooral aan het netwerk in de regio. Hierdoor komt u op de radar bij werkgevers in uw buurt. Laat de nationale vacaturebank zitten, een werkgever aan de andere kant van het land neemt u minder makkelijk aan.

Op gesprek

Eenmaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk om er op te letten dat het gesprek gelijkwaardig is. Dit doet u door de dialoog aan te gaan. Maak uzelf niet ondergeschikt, maar geloof in uzelf. Kom tijdens het gesprek met een goed verhaal. Dit is geen opsomming van wat u heeft gedaan. Het gaat er om wat u nu kunt betekenen voor een bedrijf. Anne-Marije coachte een patholoog bij het vinden van een baan. Hij kon niet meer snijden omdat hij last had van zijn handen. Uiteindelijk vond hij werk als hulpverlener bij slachtofferhulp, omdat zijn kracht zat in gesprekken met nabestaanden.

Marianne solliciteert 150 keer

Marianne Vermeer is 54 jaar. Ze solliciteert 150 keer, maar wordt niet aangenomen. Tot ze advies krijgt van een jobcoach. Bekijk hier haar verhaal.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Bereid je goed voor, verdiep je in de organisatie waar je voor gaaf werken, zoek je goede eigenschappen op en schroom niet om ook je slechte eigenschappen te benoemen.
    Blijf actief op LinkedIn, zodat ze je kunnen vinden.
    Ben 64 en 6 maanden en heb zelf ontslag genomen en via LinkedIn BEN ik gevonden en ben overgestapt naar een andere baan.
    Verder moet je niet bang zijn om over te stappen naar een ander beroep (ben op mijn 45 jarige leeftijd overgestapt van de metaal naar de zorg, inclusief de opleiding)

      Nou geweldig hoor!

      64jaar en 6 maanden, en nog zo positief zijn dat uw pensioendatum 2 jaar opgeschoeven is.
      Ach als je geen privéleven hebt en werken je enige uitje is is het begrijpelijk.