Registeren Inloggen

Hypotheekrente daalt, want grens van hypotheekgarantie stijgt

Vanaf begin december 2022 is de hypotheekrente hard omlaaggegaan bij de meeste hypotheekverstrekkers. Dat komt omdat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) per 1 januari 2023 met 50.000 euro omhooggaat van 355.000 naar 405.000 euro. Expert Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop legt het mechanisme hierachter uit.

Wat is NHG ook weer?

Allereerst: wat is die Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook alweer? “Op het moment dat een huis gedwongen verkocht moet worden, omdat de eigenaar de hypotheek niet meer kan betalen, dan voorkomt deze garantie (onder voorwaarden) dat er een zogenaamde ‘restschuld’ overblijft als de verkoopprijs te laag uitvalt,” verklaart Martin Hagedoorn, manager product & business expertise bij hypotheekadvies keten De Hypotheekshop. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als in een huishouden een van de partners overlijdt. Maar ook bij een echtscheiding of als u uw baan verliest.

De NHG is destijds in het leven geroepen voor starters en mensen met lagere en middeninkomens. Die krijgen zo een klein duwtje in de rug bij het kopen van een eigen woning. Kopen met NHG is trouwens niet duurder. U betaalt wel een borgtochtprovisie, maar die is weer fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is er sprake van een rentekorting op hypotheken met NHG.

Korting op de hypotheekrente voor koop onder NHG

Wie een huis koopt met NHG ondervangt dat probleem van te blijven zitten met zo’n restschuld. Als koper bent u dan extra beschermd. “Er is nog een extra voordeel,” zegt Hagedoorn. “De kans op een betalingsrisico is wat kleiner. Daarom is er ook korting op de hypotheekrente voor wie een huis koopt onder die garantie. Die korting kan variëren. Maar de laagste rente in de markt is altijd met NHG.”

Elk jaar nieuwe grens voor NHG

Elk jaar stelt de overheid de grens opnieuw vast tot welke woningprijs de NHG maximaal geldt. Hagedoorn: “Dan kijken ze naar de gemiddelde verkoopprijs in de markt. In 2022 was het bij een verkoopprijs van 355.000 euro, voor 2023 is het 405.000 euro, dus 50.000 euro erbovenop. Per 1 januari 2023 komen er dus méér woningen in aanmerking voor NHG. Voor starters en doorstromers wordt kopen met NHG daarom aantrekkelijker. En voor geldverstrekkers komt er een interessante periode aan, waarin ze scherp in de rente gaan zitten.” De gemiddelde hypotheekrente (10 jaar vast met NHG) ging begin december 2022 0,14 procentpunt omlaag. Dat is de grootste daling sinds de kredietcrisis in 2009.

Nu al offertes met lager rentes

Alhoewel de nieuwe NHG pas ingaat op 1 januari 2023, spelen veel geldverstrekkers met hun offertes nu al in op de nieuwe situatie. “Daarom zie je de rentes nu al hard dalen,” analyseert Hagedoorn. “Het is nu gunstig om een huis met een NHG-hypotheek te kopen. Want als de huizenprijzen licht door blijven dalen zoals op dit moment, dan is de groep woningen die voor NHG in aanmerking komt ook weer groter.”

In september 2022 was de trend nog dat de hypotheekrente steeg uit angst voor een recessie.

Aflossingsvrije hypotheek veel minder gewild

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Alleen en uitsluitend huizen in Nederland lijken in waarde te blijven stijgen. Dit komt vrijwel nergens ter wereld voor. Zelfs de EU blijft Nederland maar waarschuwen, Helaas hebben we in Nederland een economie gebouwd op “overwaarde”, “vraag en aanbod”, “koppeling van huren aan koopprijzen¨ en meer van dit soort Neo liberale retoriek. Kijk om je heen dan zie je de VVD “utopische wereld” instorten. Kijk naar de zorg, het OV, toeslagenaffaire(s). Kijk eens naar Engeland waartoe dit zal leiden. Niemand protesteert want de bank heeft iedereen straks extra stevig (50.000 extra) bij de ballen. OPLOSSING: als iedereen nu eens een paar maanden flink gaat “onderbieden” stort het kaartenhuis wel in elkaar al zijn er financieel sterke krachten (makelaars, banken, beleggers, hedgefondsen, lobby groepen, vrinden van de partij enz.) die er alles aan zullen doen dat kaartenhuis overeind te houden.