Registeren Inloggen

Hypotheekrente stijgt verder uit angst voor een recessie

Ook de woningmarkt ontkomt niet aan de wereldwijde financiële ontwikkelingen. Alles wordt duurder, dus ook de hypotheekrente gaat omhoog. Grote hypotheekadviseurs zien dit al gebeuren. Vooral op kortlopende leningen zien ze verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer. Dat is bijzonder, want normaal gesproken zijn de lange rentes hoger dan de kortere tarieven.

“Lichte paniek” op de markt

Bij Hypotheekshop signaleren ze dat geldverstrekkers nu snel de rente verhogen. Daar spreken ze zelfs van een “lichte paniek” op de markt. Zo was in juli al een eerste piek te zien. De gemiddelde hypotheekrente ging toen de grens van 4 procent ruim te boven. Later zakte die weer wat in. Maar inmiddels stijgt die alweer. Als redenen geeft de hypotheekadviseur op de aankondiging van nieuwe renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve.

Dat gebeurt allemaal in combinatie met de daling van het Britse pond. Ook de waarschijnlijke sabotage van de Nord Stream-gaspijpleiding wakkert de paniek verder aan. Doordat de rentes op de kapitaalmarkt stijgen, gaan ook de hypotheekrentes omhoog. Sommige aanbieders laten de verhogingen zelfs al de dag na de aankondiging ingaan. Voor de hypotheeknemer is dat continu schrikken voor de prijzen.

Grootste stijging bij kortlopende leningen

Wat opvalt is dat de rentes op leningen met een looptijd van 5 of 10 jaar de laatste weken harder stijgen dan de rentes op hypotheken met een looptijd van 20 tot 30 jaar. Dus het loopt omgekeerd, heel anders dan normaal. Normaal gesproken zijn de lange rentes, door het grotere risico voor de geldverstrekker, hoger dan de kortere tarieven. Volgens sommige economen is zo’n zogenaamde inverse rentestructuur een duidelijk signaal van een naderende recessie.

Mogelijk stijging naar 4,4 procent

Hoe hoog staat die gemiddelde rente inmiddels?  Momenteel staat die op 4,28 procent. Maar dat kan zoals alles nog wel hoger worden. 4,4 procent behoort al tot de mogelijkheden.

Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker ziet de hypotheekrente ook verder stijgen. Op de site van de hypotheekadviseur staat te lezen: “De kapitaalmarktrente is namelijk sinds begin augustus weer aan het stijgen. En dit werkt met enige vertraging door in de hypotheekrente.” Hij verwacht dan ook dat de weg naar boven verder wordt doorgezet. In een recente podcast van BNR legt hij het mechanisme achter de stijgende hypotheekrente verder uit.

Bron: Hypotheekshop en De Hypotheker
Foto: ANP

Geef een reactie

Reactie

    Ondanks dat het experiment met het kunstmatig laag houden van rente al vele malen is mislukt vond de Europese bank het nodig het experiment nogmaals te laten mislukken en de rente kunstmatig laag houden om mensen geld te laten uitgeven. De economie “aanwakkeren”. Dit was al in vele landen mislukt onder andere de USA (en VK). Wij (consumenten / burgers) krijgen nu, net als in de andere landen waar dit experiment mislukte, de rekening gepresenteerd. De rente moet wel stijgen en zal naar mijn mening nog wel 3 tot 7 procent meer moeten stijgen willen we een kans maken de inflatie dempen. Ja, er komen dan mensen in de problemen en makelaars moeten de nieuwe Tesla misschien afbestellen maar alleen dan kunnen we m.i. proberen een recessie te dempen. Bomen groeiden te lang tot in de hemel en daar gaan we nu voor bloeden. Kijk naar de USA (of de VK) voorbij de glamour en glitter dan kun je inschatten waar we heen gaan met Europa. Gedwongen huisverkoop, faillissementen, foodstamps? Gelukkig ben ik geen econoom 😉