Registeren Inloggen

Gasverbruik in Nederland met 17 procent omlaag

Wat dringend van de Nederlanders verlangd werd op het gebied van energiebesparingen, is ook daadwerkelijk gebeurd. Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben namelijk van juli tot en met oktober 17 procent minder gas verbruikt dan in dezelfde periode in 2022. De thermostaat ís omlaaggegaan en soms sloten fabrieken zelfs. Nederland voldoet hiermee ruimschoots aan de vrijwillige afspraken in de EU, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoge aardgasprijzen

In genoemde periode is in ons land 7,3 miljard kubieke meter aardgas verbruikt, al met al 17 procent minder. Uiteraard komen de besparingen voort uit de hoge aardgasprijzen. Maar sinds augustus geldt een vrijwillige besparingsnorm. De afspraak tussen EU-landen is om minimaal 15 procent te besparen op het historisch verbruik. Dat is het gemiddelde gasverbruik van de laatste 5 jaar. En die doelstelling is zeker behaald. Van augustus tot en met oktober 2022 was het gasverbruik namelijk ruim 30 procent lager dan de afgelopen 5 jaar (2017-2021).

Gasverbruik in grote industrie omlaag

Vooral grote industriële bedrijven gebruikten minder aardgas (-26 procent). Vooral bedrijven in de aardolie-industrie en de chemische industrie verbruikten minder. Gascentrales verbruikten in dezelfde periode juist meer (+30 procent).

Meer vloeibaar aardgas

Terwijl de invoer van gewoon aardgas moeilijk werd door de oorlog in Oekraïne, ging de invoer van het alternatief, vloeibaar aardgas met 192 procent fors omhoog. Door de ingebruikname van de LNG-terminal bij Eemshaven is dit nu ook stukken eenvoudiger. Dit LNG (liquefied natural gas) komt met schepen, voornamelijk vanuit de Verenigde Staten (52 procent), maar vreemd genoeg ook nog steeds uit Rusland (16 procent). Overigens ging de aanvoer van gewoon gasvormig aardgas ook met 15 procent omhoog. Maar de import uit gasland Noorwegen nam met 55 procent juist sterk af.

Wie dacht dat Nederland geen gas meer uitvoert, heeft het mis. De export van aardgas is in de genoemde periode gestegen met 6 procent, waarvan 47 procent meer dan vorig jaar naar Duitsland. Dat wil echter niet zeggen dat er meer gasboringen plaatsvonden, want die zijn juist verminderd.

Europese norm

De gasvoorraad van Nederland voldoet aan de norm van de Europese Unie. Onze gasopslag is nu namelijk voor minimaal 80 procent gevuld. Voor gasvormig gas is de opslag zelfs voor 91 procent gevuld en die voor vloeibaar gas met 71 procent.

EU-landen eens over besparingen op gas om winter door te komen

(Bron: CBS, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie