Registeren Inloggen

Aflossingsvrije hypotheek veel minder gewild

Steeds minder mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek door de snel stijgende hypotheekrente. Dat is volgens De Hypotheker, de keten van hypotheekadviseurs, eenvoudig te verklaren.

Hogere rente

Door de hogere rente wordt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek groter. Maar kiest u voor de nieuwe aflossingsvrije optie, dan heeft u daar geen recht op. Daardoor is een annuïtaire hypotheek, waarbij u wel recht hebt op hypotheekrenteaftrek, aantrekkelijker.

Onder niveau 2021

Van alle hypotheekaanvragen is begin 2022 nog de meerderheid (gedeeltelijk) aflossingsvrij, tegenover nog maar ruim 1/3e het afgelopen kwartaal. De hoeveelheid aanvragen voor deze hypotheekvorm lag in de vorige 2 kwartalen flink onder het niveau van 2021.

In het 1e kwartaal van 2022 is (gedeeltelijk) aflossingsvrij juist nog populairder dan 1 jaar eerder, in 2021. Dat komt door de flink gestegen huizenprijzen in combinatie met de lage hypotheekrente. Maar inmiddels staat die weer tussen de 4 en 5 procent en is het belastingvoordeel daarmee ook groter.

Deels aflossingsvrije hypotheek wel gunstig

“Voor huizenbezitters die in aanmerking komen voor de overgangsregeling, kan een deels aflossingsvrije hypotheek wél gunstig zijn”, stelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013? Dan kunt u volgens de keten namelijk wel nog gebruikmaken van oude, gunstigere regels op het gebied van hypotheekrenteaftrek. Dit is de reden dat de degenen die gebruikmaken van aflossingsvrij nu nog vooral de ouderen zijn, terwijl jongeren hier grotendeels op zijn afgehaakt.

(Bron: ANP, De Hypotheker. Foto: ANP)

Geef een reactie