RegisterenInloggen

De juiste oplader voorkomt een woningbrand

Na jaren van daling is in 2020 het aantal woningbranden toegenomen. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn opladers van apparaten één van de grootse boosdoeners. De laders die niet aan de technische eisen voldoen, verhogen het risico op brandgevaar. Het is daarom belangrijk dat u de juiste oplader gebruikt. Hieronder leest u hoe u de kans op een woningbrand verlaagt.

Ontstaan van een woningbrand

De meeste woningbranden ontstaan door menselijk handelen. Een vlam in de pan, smeulende sigaretten en kaarsen op brandgevoelige plekken. Dat zijn veel voorkomende oorzaken van een woningbrand. Een opvallende aanstichter, die veel mensen over het hoofd zien, zijn opladers. Want wanneer de adapters of de accu’s oververhit raken, vatten ze al snel vlam.

Een betrouwbare oplader

De laders kunnen brandgevaar opleveren als de stekkers overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. Dit komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De stekkers van deze laders worden te heet. En daardoor smelten of exploderen ze zelfs, waardoor ze in brand vliegen.

De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) vermeld, in een onderzoek uit 2016, dat het niet leveren van de vereiste technische documentatie betekent dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Een lader aanschaffen van het originele merk wordt het meest aangeraden. Deze zijn vaak wat duurder, maar speciaal ontworpen voor het toestel. Dus beschikken ze doorgaans over de goede documentatie. Daarom zijn deze ook betrouwbaarder.

Spanning en stroom

Bij het aanschaffen van een nieuwe lader moet u letten op ingangsspanning, uitgangspanning, geleverde stroom en de benodigde stekker. In Nederland is de gebruikelijke ingangsspanning uit het stopcontact vrijwel altijd 230V/AC.  Elk apparaat heeft een bepaalde spanning nodig om te kunnen werken. Op het apparaat en de oude (originele) lader vindt u welke spanningen er nodig zijn om goed te kunnen functioneren. De geleverde stroom aan een elektrisch apparaat mag hoger zijn. Maar deze mag nooit lager zijn dan de hoeveelheid stroom van de originele adapter. Zorg daarom bij het aanschaffen van een nieuwe lader dat deze minimaal dezelfde hoeveelheid stroom kan leveren als het origineel.

Brand in huis voorkomen

De Brandweer adviseert op hun website, om te controleren of de apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Leg een telefoon dus niet onder uw kussen. En kijk eens kritisch naar het hoesje van uw smartphone. Voel ook of de ondergrond, waarop uw laptop staat, niet te heet wordt. Daarnaast is het goed om het apparaat op een veilige plek aan de lader te leggen en laad de apparaten nooit ’s nacht op. Tot slot is het belangrijk om voor het slapen alle stekkers uit apparaten of het stopcontact te halen. Zo voorkomt u dat apparaten te warm worden en vlam kunnen vatten zonder dat u het door heeft.

Rookmelders

In 2022 worden rookmelders in elke woning verplicht. Het is belangrijk dat deze op de goede plek hangen. Hang er 1 op elke verdieping aan het plafond, op tenminste 50 centimeter van de muur en 30 centimeter van de lamp.  Zo wordt een beginnende brand op tijd ontdekt. Daarmee redt u levens en voorkomt u grote schade.

Bron: MAX Vandaag

Geef een antwoord