Registeren Inloggen

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?

De een verwerkt dagelijks stapels, de ander weet het te beperken tot een paar wasjes per week. Maar hoe dan ook, wassen moeten we allemaal. Om de was schoon en fris te krijgen doen we er wasmiddel bij. Dan rijst de vraag, wat is beter? Vloeibaar of waspoeder of misschien waspods?

Lees het wasetiket

Wie een schone was wil, doet er ten eerste goed aan om het etiket van het te wassen product goed te lezen. Daarop staat al aangegeven op welke temperatuur het gewassen mag worden. Staat er op het etiket een driehoek met een kruis erdoor, dan mag het niet gewassen worden met een bleekmiddel. Dat betekent bijvoorbeeld dat het niet gewassen mag worden met een witte waspoeder of wasmiddelen waar bleekmiddel inzit. Kijk ook goed op het etiket op welke temperatuur het kledingstuk gewassen mag worden.

Een schone wasmachine

Voor de wasmachine is het goed om af te wisselen en af en toe een was te draaien van 60 graden of meer. Dat reinigt de wasmachine. Want wie de machine niet goed reinigt, kan op den duur last krijgen van vetluis. Vetluis (wasluis) is niet letterlijk een luis, maar de vettige substantie die in de machine achterblijft door het wassen. Het ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.

En heeft u last van hard (klakrijk) water? Gebruik dan (vaker) waspoeder. Dat is net is beter tegen de invloed van het water op de was bestand. Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen. Deze middelen tasten de rubbers aan. Ga na bij de wasmachinefabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.

Alle wasmiddelen, vloeibaar of poeder, doen hun werking. Ze reinigen de kleding en geven het een frisse geur. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen vloeibaar wasmiddel:

 • Het is makkelijk in gebruik
 • Het is zeer effectief bij wassen op lage temperaturen
 • Het laat geen vlekken of strepen achter, omdat het goed oplost
 • Het lost het beste op bij een korte was
 • Het tast de kleur van uw kleding minder aan

Nadelen vloeibaar wasmiddel:

 • In verhouding is het duurder in aanschaf
 • U gebruikt snel te veel
 • In sommige gevallen maakt het minder goed schoon
 • Het laat door het wassen op lage temperaturen eerder vetluis achter in de machine wat een voedingsbodem is voor bacteriën

Voordelen waspoeder:

 • Het is goedkoper in de aanschaf
 • De was ruikt doorgaans frisser na het wassen met waspoeder
 • Het is beter voor het milieu, breekt beter af
 • Het is zeer effectief bij wassen op hoge temperaturen

Nadelen waspoeder:

 • Het kan strepen achterlaten op kleding. Lost bij sommige (kortere) programma’s minder goed op
 • Ze bevatten soms meer bleekmiddelen en dat is schadelijk voor de was
 • Er blijven vaak resten waspoeder in de wasmiddellade achter

Waspods

Dan bestaan er ook nog waspods. Deze pods hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Het is hooguit ongunstig in de dosering. Heeft u een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Bewaar ze ook droog, want het folie dat er omheen zit lost op.

Afwisselen

De conclusie is misschien wel dat we het beste kunnen afwisselen. De kleine, gekleurde en fijne wassen draaien met vloeibaar wasmiddel en bijvoorbeeld de handdoeken en het beddengoed met een waspoeder. Dat zijn vaak de wassen die ook op hogere temperaturen worden gedraaid. Dan wordt de was beter schoon en de wasmachine meteen gereinigd. Wilt u precies weten wat er in uw wasmiddel zit? Kijk dan op de website isditproductveilig.nl

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (2)

  wij gebruiken regelmatig was-pods
  het is alleen jammer dat de informatie op de dozen tekort schiet.
  zo kun je niet duidelijk zien of de betreffende pods voor kleur en of ook voor de witte was geschikt is.
  zelfs de manager van de supermarkt kon hier geen duidelijk antwoord op geven.
  de fabrikant zou dit aanpassen (ruim een jaar geleden) maar er is tot op heden niets aan gedaan. wel staat er in zeer kleine letters (bijna niet te lezen)in diverse (niet relevante) talen (overbodige) informatie . maar of je daar iets aan hebt?

  Interessant artikel! Wij adviseren (ook) om per was een afweging te maken tussen vloeibaar wasmiddel, waspods en/of wasverzachter. Bij een middelmatig grote was zijn 3-in-1 waspods gecombineerd met fijne wasverzachter vaak de beste en voordeligste optie. Zie ook https://wascapsules.nl voor tips en aanbiedingen.