Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Bewust omgaan met energie

Elles de Bruin schrijft wekelijks een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week vraagt Elles zich af wat dit jaar anders wordt, probeert ze zich voor te bereiden op de winter en bedenkt ze vooral een positief punt van de energie-ellende.

Met een dekentje op de bank

Ik schrijf deze column op de bank met een wollen dekentje over me heen. Buiten is het drie graden. De verwarming staat op 18,5 en het is behaaglijk. Nog nooit heb ik zo stilgestaan bij het gebruik van energie als het afgelopen jaar en ik ben niet de enige. Noodgedwongen natuurlijk, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. En hoewel ik begrijp dat heel veel mensen in problemen zijn gekomen door de hoge kosten van energie, probeer ik een positief punt eruit te halen.

Bewust omgaan met energie

Ik ga nu echt heel bewust om met het gebruik ervan. De verwarming staat eigenlijk pas net (laag) aan, de droger gebruik ik misschien nog 1 keer per week, ik sta nog maar kort onder de douche, loop het huis door om de lichten uit te doen en trek de stekker van de opladers uit het stopcontact. Ik heb me voorgenomen om de komende weken met een speciale stekker uit te zoeken welke apparaten te veel stroom gebruiken.

Zuinig blijven

Niemand kan in een glazen bol kijken, niemand kan voorspellen hoe lang die vreselijke oorlog nog zal duren. Laten we hopen dat het snel voorbij is. Maar 1 ding zal blijven denk ik. Dat ik en ook velen van u, erna zuinig blijven in het gebruik van energie. Een positief aspect uit een hele zwarte, negatieve periode. Een heel gelukkig nieuwjaar!

Kerstgroet van Elles de Bruin: ‘Wat een jaar was 2022’

(Bron: MAX Magazine, p.40. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie