Registeren Inloggen';

Woonbond noemt enkel glas onderhoudsgebrek en reden voor huurverlaging

De Woonbond lanceert een nieuw idee om huurverlaging er door te krijgen bij slecht geïsoleerde huizen. In plaats van te wachten op een aanpassing van het puntenstelsel voor verhuur, stelt het onmiddellijke actie voor. Dat kan door enkel glas tot een ‘onderhoudsgebrek’ te verklaren. Want dan kan de huur direct omlaag. Het plan is voorgelegd aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting, die erover gaat.

Energielek

Nu de energieprijzen maar blijven stijgen, is een energielek aan de woning wel het laatste wat huurders kunnen gebruiken. Daarom heeft de Woonbond zijn oproep ook gedaan aan de minister. “Het puntenstelsel aanpassen is een prima stap, maar dan ben je zeker een jaar verder,” zegt persvoorlichter Marcel Trip. “Met het uitroepen van enkel glas als onderhoudsgebrek ben je sneller klaar. De minister kan dat zo besluiten.”

Kranten tegen de ruiten

Volgens de Woonbond speelt het probleem van het enkel glas vooral in de particuliere huursector. “Daar zit enkel glas in 16 procent van de woonkamers en 23 procent van de slaapkamers,” vertelt Trip. “Wij krijgen hier meldingen binnen van mensen, die in de winter kranten tegen de ruiten plakken. Anders vliegt de warmte er meteen uit.”

Achterstallig onderhoud

In het pleidooi van de Woonbond is enkel glas net zoiets als een lekkend dak. Dat moet je ook repareren. Anders is het een onderhoudsgebrek. “En enkel glas is niet meer van deze tijd. Dat is een gebrek dat huisbazen moeten verhelpen. Er is al die tijd, soms al vanaf de jaren 60, niets meer aan gedaan. Dat komt vooral voor in de sociale huursector, waar particuliere beleggers huizen opkopen voor verhuur. Investeren in zulke woningen is er meestal niet bij.”

Naar de huurcommissie

Als de verhuurder niets doet, kan de huurder naar de huurcommissie stappen om zo lagere huur te eisen. Zulke procedures bestaan al. Trip: “Voor de verhuurder zou het een prikkel moeten zijn er iets aan te doen. Want anders gaat de huur omlaag. En voor de huurder is een lagere huur een tegemoetkoming totdat het probleem verholpen is. Daarom is het goed als er nu de druk op gaat.”

Kamermeerderheid

Ook in de politiek is het onderwerp van huurverlaging bij slechte isolatie al aangekaart. PvdA en GroenLinks willen huurders de mogelijkheid geven korting op hun huur af te dwingen. Daarbij gaat het om huizen met een energielabel lager dan D. Er bestaat brede steun voor in de Kamer. De bal ligt bij de minister.

Geef een antwoord