Registeren Inloggen

Energie besparen tijdens het koken? Zo doet u dat

De energieprijzen zijn ondanks de dalingen nog steeds hoog. En hoewel u op sommige vlakken misschien het verbruik van energie kunt vermijden, geldt dat voor koken helaas niet. Wel kunt u uw verbruik tijdens het koken verminderen met onderstaande tips.

1. Minder water, minder energie

Bent u van plan om groente te koken in een pan met water? Doe dan een klein laagje water in de pan in plaats van de pan geheel te vullen met water. Groente kan namelijk prima koken in een klein laagje. Dat scheelt u weer een hoop water en energie.

2. Deksels

Om nog even bij de kokende pan te blijven: doe de deksel erop. Dan gaat er minder warmte verloren en kookt het water een stuk sneller. Zo hoeft de pan minder lang op het fornuis te staan. Dat bespaart u tot wel 60% aan energie.

3. Blijf erbij

Logisch dat u tijdens het koken alvast de afwas doet of nog even opruimt. Maar hou goed bij hoelang iets daadwerkelijk moet garen, opwarmen of koken. Als u uw eten langer verhit dan nodig, kost u dat namelijk onnodige energie. Door voortaan een timer te zetten, kunt u dit voorkomen.

4. Passend pitje, passende energie

Misschien denkt u hier niet zo snel over na, maar kies een pan die qua grootte past bij wat u klaarmaakt. En kies de juiste pit of kookplaat voor bij de pan. Groot op groot en klein op klein. Anders gaat er energie verloren.

5. Eenpansgerecht

Dit scheelt u afwas en energie: een maaltijd klaarmaken in 1 pan. Of in 1 schaal in de oven. Op deze manier hoeft u maar 1 pan of schaal te verhitten, wat u een stuk minder energie kost dan wanneer u bijvoorbeeld 3 pannen moet verwarmen. Gerechten die hier geschikt voor zijn, zijn bijvoorbeeld soepen, ovenschotels, stoofpotten en risotto.

6. Kliekjes

Bent u toch uitgebreid aan het kokerellen? Maak dan meteen extra veel. Dan kunt u dit bewaren voor later en hoeft u dit alleen maar op te warmen in de magnetron. Scheelt weer een hele maaltijd bereiden en een hoop energie. De magnetron verbruikt namelijk veel minder dan het gasfornuis of de inductieplaat.

7. Afzuigkap

Tijdens het koken kan het zeker handig zijn om de afzuigkap aan te zetten. Maar kijk eerst eens of een raam openzetten werkt. Moet de afzuigkap toch aan? Zet deze dan niet harder aan dan nodig. Want u raadt het al: dat kost onnodige energie.

8. Snelkookpan

Met een snelkookpan is het eten sneller klaar. Hierdoor hoeft u minder lang energie te gebruiken om uw maaltijd te bereiden. En heeft u zelf ook weer wat tijd over.

(Bron: Energiewijzer.nl, Radio2be, NU.nl, Radar. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Hele handige tips betreft energie besparen tijdens het koken! Ik heb laatst nog een waterontharder aangeschaft bij https://www.remon-waterontharders.nl daardoor bespaar ik ook op mijn keuken apparatuur en energierekening.

    Een andere tip is, wanneer de groenten koken het gas of elektriciteit uitzetten.
    De groenten worden dan vanzelf gaar. Tip van Pierre Wind

    Voortaan s’middags warm eten/afwassen/vaatwasser nu het eerder donker word, om optimaal de zonnepanelen te gebruiken.

    Aanvullende tip: maak de groente en aardappelen in kleine stukjes, scheelt de helft aan kooktijd. Als je iets nog kort moet bakken, bijvoorbeeld uien, champignons etc. verwarm dan niet een nieuw gedeelte op de kookplaat, maar gebruik bijvoorbeeld dat deel waar je net pasta op hebt gekookt. Overigens kun je de kooktijd daarvan verkorten door i.p.v. 8 minuten te koken, dit in vier minuten te doen. Laat het vervolgens nog een minuut of 7 in het kookvocht staan en dan is het ook gaar! Wij koken al meer dan 20 jaar op inductie, de kooktijd verkorten kan standaard door het voedsel gewoon na te laten garen op de kookplaat die al uit gezet is. Uiteraard met de deksel op de pan!