Registeren Inloggen

Hoe ver moet u de thermostaat ’s nachts terugzetten?

Bas van Houten vraagt zich af op welke temperatuur hij de thermostaat ’s nachts moet zetten om zo zuinig mogelijk te stoken. Puk van Meegeren, programmamanager Energie in huis en Mobiliteit bij Milieu Centraal, beantwoordt deze vraag uit onze achterban.

Thermostaat ’s nachts laag

Door de thermostaat ’s nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren. “Heeft u vloerverwarming of een warmtepomp? Dan is 17 of 18 graden de beste keuze. Met vloerverwarming duurt het namelijk wat langer voordat uw huis is opgewarmd.”

Vloerverwarming of warmtepomp

Heeft uw huis geen vloerverwarming of warmtepomp? Dan kunt u uw thermostaat dus het beste op 15 graden zetten. “Zo bespaart u per jaar ongeveer 100 euro.”

Thermostaat niet te ver terug

Sommige installateurs zeggen dat u de thermostaat ’s nachts niet ter ver moet terugzetten. Volgens Van Meegeren klopt het dat uw huis meer energie nodig heeft om op te warmen. “Maar dat weegt niet op tegen de besparing die u ’s nachts realiseert door uw verwarming op 15 graden te zetten.”

Meer tips

Naast de stand van de thermostaat bijstellen, zijn er nog veel meer tips om energie te besparen in uw huis. “U kunt bijvoorbeeld in uw slaapkamer de verwarming uit laten en de tussendeuren in uw huis sluiten. Maar de belangrijkste tip is: isoleer uw huis goed, zodat de warmte in huis blijft. Dat scheelt veel energie en energiekosten.” Ook kunt u energie besparen door sluipverbruik te voorkomen. Wat dat is en hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Met deze tips gaan uw stookkosten omlaag

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

  Dag- en nachttemperatuur: het is een golfbeweging. Maak het verschil tussen “berg” en “dal” niet te groot: zet ook – indien mogelijk en gewenst – de dagtemperatuur wat lager!

  Zet tijdig je CV geheel uit voor de nacht. Ook bij een slecht geïsoleerd huis. Mijn ervaring.
  Destijds 1971 werd er gas geleverd in Flevoland. Ik heb toen in mijn huurhuis zelf CV aangelegd. (hobby monteur.) Bouw huis1963. `s nachts de temperatuur op 15 C gezet de verwarming kwam om 5h. v.m. bij. Bij opstaan om 7 h. was het huis koud.
  Een tijd klok geplaats. 6.30 h. kwam de CV bij. Heerlijk warm bij opstaan.
  Dat scheelde per etmaal 4 m3 gas. Je verstookte toen 25-tot 30 m3 .
  Ook is het beter voor de CV ketel. Dat pendelen `s nachts geeft verlies. Het systeem moet eerst opgewarmd worden. (Zie het als een koude auto motor.) De warmte verdwijnt door de ongeïsoleerde muren en enkel glas.
  Bij een goed geïsoleerd huis kun je het systeem ook uitzetten. De temperatuur zakt niet noemenswaardig. Plaats een in te regelen thermostaat. Laat de temperatuur `s morgens tot18 graad opkomen bij opstaan en langzaam opschakelen. Of AFschakelen als je de deur uit gaat voor werk en andere reden. Stel de tijd in als je thuis komt. Of bij slechtere isolatie iets eerder. Maar nogmaals, langzaam de temperatuur opschakelen.
  Men komt thuis en is actief . Later op je ” krent “met een boek of voor de TV.
  gaat de temp. langzaam omhoog. En schakelt voortijdig voor bedtijd af.
  Onnodig, als je al in bed ligt en de kamer is nog 20 graad. Uitleg,? Graag.

   Klinkt allemaal wel mooi, maar niet iedereen heeft de kennis om, net als u , dat allemaal zélf te doen. Als je daar een vakman voor moet gaan vragen ben je heel veel geld kwijt en daarmee dus ook gelijk je besparing al.

  Even over de warmtepompen. Ik neem aan dat het hier gaat om de hybride warmtepompen, dus gas en elektra. Wij hebben een warmtepomp, die alleen op elektra draait. Hiervoor gelden volgens mij deze adviezen niet. Als je geen en weer blijft Jo jo’en met de temperatuur ga je veel meer energie verbruiken. Wij beginnen de winter met 19 graden en hebben hem nu naar 20 gezet en we raken hem niet meer aan tot de lente begint of de temperatuur moet eerder dagelijks een graad of 12 zijn. Dit dus even als toevoeging. Ps. Wij wonen in een vrij nieuw appartement, dat super geïsoleerd is en ook vloerverwarming heeft. Tot zover even.

  “Door de thermostaat ’s nachts laag te zetten, kunt u energie besparen.”
  De valstrik zit hier in het woordje ‘kunt’. Het is dus niet zeker.

  “Zo bespaart u per jaar ongeveer 100 euro.”
  Hoe is dat berekend? Wat voor woning? Hoekhuis? Alleenstaande woning? Flatje?
  Die € 100 is gewoon uit een dikke duim gezogen.
  En is uiteraard heel positief voorgespiegeld.
  Al zou het €100 per JAAR zijn dan kies ik toch voor dat stukje comfort om niet steeds een koud huis te hebben. Voor die €100 per jaar bespaar je een hoop ellende met condens en dus schimmels.
  En ja ik begrijp dat €100 voor een hoop mensen een groot bedrag is, maar de schade door schimmel etc kost veel meer. Want nogmaals: u KUNT besparen en CA €100,-

   Inderdaad dit heb ik vorig jaar ook meegemaakt. Als klap op de vuurpijl vanwege hoge gasprijs zijn we ook nog in de woonkamer gaan stoken op een gasfles. Nooit meer!!
   Er ontstaat nog meer vocht.
   De cv hadden we amper aanstaan maar wel iedere dag forse vocht, schimmel problemen. Ik heb nu de verwarming constant op 18 graden dag en nacht. Géén vochtproblemen meer maar zodra als je de cv omlaag draait in de nacht merk je in de morgen alweer het vocht op de ramen. Vorig jaar een vochtigheid tussen de 70 a 80 % en soms ook hoger waarvoor we weer een ontvochtiger moesten aanschaffen. Kortom als burger tenenkrommend de winter door omdat de prijzen omhoog worden gedreven is niet fijn en gaat ten koste van gezondheid en grotere problemen in huis. De regering verhoogt de btw op gas in januari naar 70 cent en dit is te belachelijk voor woorden dat men een eerste levensbehoefte zo belast. Ze zeggen om te ontmoedigen maar vergeten wel de burgers die géén kant meer uit kunnen omdat ze géén geld of mogelijkheid hebben hun huis te verbouwen om te verduurzamen. Ze verkochten ons gas voor een prikkie aan de zuiderburen terwijl wij het dure geïmporteerde gas mochten betalen. Hier moet een stop aan komen

  wij hebben een goed geïsoleerd huis: energielabel A en vloerverwarming.
  Dag en nacht staat onze thermostaat op 15, al vanaf oktober.
  Verwonderlijk is dat onze kamertemperatuur toch op 21 graden staat, dag en nacht.
  Hoe kan dat ?

  Ik lees vaak dat er schimmels ontstaan bij een te lage temperatuur. Mijn bovenverdieping met slaapkamers verwarm ik nooit. Momenteel in deze koude periode is daar de temperatuur ongeveer 10 ! graden. Nog nooit schimmel waargenomen. Wel is er een constante ventilatie d.m.v. raam roosters.

   U zegt het zelf al: deze kamers verwarmt u nooit. Het probleem ontstaat wanneer u soms wel en soms niet verwarmt. (dus op de dag warmer dan ’s nachts)
   Warme lucht kan meer vocht bevatten. Laat u dan de kamer afkoelen, wordt de lucht kouder en slaat het vocht neer op koude oppervlakten. Dat hoeven geen grote zichtbare druppels te zijn maar kan een nevel zijn op koude muren of koude voorwerpen.
   Zelfs op een raam hoeft het niet op te vallen.
   Het artikel stelt dat isoleren het belangrijkste is. Neen, ventileren is het belangrijkste en dat doet u goed voor deze kamers.
   Voor kamers die wel verwarmd worden is het ’t beste om kort veel ramen wijd open te zetten. Zodat alle lucht ververst wordt. Dan is de lucht fris, maar worden niet alle meubels koud.

  alle tips het is een joke de burger maar bezuinigen en den-haag de overheid maar door stoken wat een aso tuig is de nederlandse overheid