Registeren Inloggen

Sluipverbruik, lampje uit de koelkast halen heeft geen zin…

Met de huidige energieprijzen, is vrijwel iedereen bezig met de meterstanden. Hoe verbruik ik minder gas en minder stroom? Waar mensen voorheen nauwelijks op de meter keken, is dat nu vaak meerdere malen per dag. En volgens Milieu Centraal heeft een gemiddeld huishouden zo’n 450 kilowatt per jaar aan sluipverbruik. Dat is verbruik van stroom door apparaten waarvan u het zelf niet echt doorheeft dat ze constant stroom verbruiken.

Grote sluipverbruikers

Een mooi voorbeeld is een tv-kastje van Ziggo. Deze gebruikt in stand-by-stand, dus als u niet kijkt, soms meer dan 100 euro aan stroom per jaar. Maar ook vloerverwarmingspompen zijn grote sluipverbruikers. Vaak staan deze de hele dag aan, terwijl ze eigenlijk alleen maar hoeven te draaien als er ook warm water rondgepompt moet worden. De bekendste sluipverbruikers zijn oude apparaten. Een oude koelkast van ruim tien jaar oud verbruik zo’n 600 kilowatt per jaar terwijl een nieuwe vaak minder dan 100 kilowatt per jaar verbruikt. Maar ook oude tv’s als plasma-tv’s en LCD-tv’s verbruiken veel stroom. Sowieso oude, grote huishoudelijke apparaten als koelkast, vriezer, wasmachine en droger zijn bekende grootverbruikers. Intussen sluipt ook uw radio mee in het verbruik, zelfs als die uitstaat.

Liever ledlampen

De meeste mensen zijn inmiddels al heel ver met het aanpakken van sluipverbruik. Zoals het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Zeker ook in deze periode, de aanloop naar kerst, loont het om uw kerstverlichting in een led-uitvoering te hebben.

Laat de energiecoach langskomen

Om te weten waar het sluipverbruik vandaan komt, bieden veel gemeenten de mogelijkheid om een energiecoach langs te laten komen. Deze heeft een verbruiksmeter bij zich waarmee het exacte verbruik per apparaat gemeten kan worden. En door ervaring en kennis weet de energiecoach de bekende sluipverbruikers meestal snel op te sporen. Er zijn ook verbruiks-apps die aangeven waar stroomverbruik naartoe gaat. Toch geven deze apps ook veel verwarring en stress. Want het lijkt vaak helemaal mis te zijn met het verbruik, terwijl dat in de praktijk nogal eens meevalt. Zo’n app kan niet achter de meter kijken. De app wijst op basis van berekeningen en data een bepaalde hoeveelheid stroomverbruik toe aan wassen en drogen, of aan koken. Dat doet die app op basis van algoritmen, op een bepaald deel van de dag wordt het meeste stroom verbruikt voor het een of voor het ander.

Schaf een verbruiksmeter aan

Wilt u echt inzicht hebben, schaf dan zelf voor een paar tientjes een verbruiksmeter aan. Deze doet u in het stopcontact waarna u apparaat voor apparaat erop aansluit om het echte verbruik te kunnen zien. En aan de meeste slimme meters kunt u een meetkastje hangen om gerichter te kijken naar stroomverbruik.

Doe geen domme of gevaarlijke dingen

Uit angst voor een hoge energierekening en naheffing, doen mensen soms ook dingen waarmee u eigenlijk nauwelijks iets bespaart. Met soms zelfs gevaarlijke gevolgen. Als u bijvoorbeeld het energieverbruik in een trappenhuis, waar een lamp 24 uur per dag aan staat, wilt verminderen, doe dit dan door een bewegingsmelder te installeren in plaats van de lamp uit te doen. Want een val van een trap is zo gemaakt. Blijf ook af van noodverlichting, dit heeft een veiligheidsfunctie en verbruikt nauwelijks stroom. Ook het uitdraaien van een lampje in de koelkast, de stekker van de deurbel eruit of iedere keer de stekker van de CV of warmtepomp eruit halen, levert nauwelijks tot geen voordeel op. Maar het vergroot de kans op storingen of u moet soms alles iedere keer opnieuw instellen.

Simpele rekensom over sluipverbruik

Een simpele rekensom qua sluipverbruik is de volgende. Als een apparaat 1 watt per uur het gehele jaar door aan stroom verbruikt, dan kost die ene watt per uur u jaarlijks rond de 4 euro. In een kilowatt stroom zit 1000 watt. Dus ook een klein beetje verbruik maar wel constant, kan al snel in de papieren lopen. Kijk of uw gemeente een energiecoach heeft. Deze kan u echt helpen uw sluipverbruik te vinden en daar waar mogelijk te verminderen. Moderne apparatuur mag nauwelijks nog sluipverbruik hebben, volgens EU-regels. Maar de meeste mensen hebben nog wel een paar energieslurpers in huis. Denk eens aan uw wasmachine. Voorkom sluipverbruik door de wasmachine uit te schakelen als hij klaar is. Want bij sommige apparaten blijven er lampjes branden na de was.

Radio in huis? Zoveel stroom en geld kost dat

(Foto: MAX en ANP)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Een energiecoach die het verschil niet weet tussen een kilowatt (kW) en een kilowattuur (kWh) laat daarmee zien dat hij geen idee heeft waar hij het over heeft.

      Inderdaad!
      Deze fout wordt hieronder gebaggataliseerd, maar als techneuten (of degenen die denken dat te zijn) niet de juiste termen en eenheden gebruiken, wordt het voor de consument alleen maar onduidelijker ipv. duidelijker.

    Sluipverbruik is er bijna altijd en ja veel mensen zijn daar niet bewust van. Dus bewustwording is zeer belangrijk. Sluipverbruik is energieverlies.

    Je zou ook kunnen zeggen dat er een vorm van sluipverbruik bij gas is. Wanneer er warmteverlies optreed en dat is eigenlijk altijd wel het geval dan moet de CV ook harder werken om het huis warm te houden dus ook meer gasverbruik. Je kunt zeggen dat dat sluipverbruik bij het gas is.

    Ik denk dat die energiecoach wel het verschil tussen kW en kWh weet maar dat deze termen niet zo belangrijk zijn voor dit onderwerp, het sluipverbruik. Die horen meer bij het gewone verbruik.

      Voor mij heeft hij met zijn filmpje al zijn nut bewezen. Namelijk dat ik de koel-en vries-kast ga vervangen👍👍👍.
      Men moet wel naar zijn adviezen blijven luisteren en de bijzaken klein houden.

      Succes met besparen iedereen.

    sluipverbruik voor mij is verbruik wat in de nacht als alles uitstaat verbruikt wordt en dan bedoel ik niet de cv pomp of koelkast .
    bij mij is dat 35 watt lager komt het verbruik niet.
    slimme meters verbruiken ook stroom zowel die in de meterkast als bij de die bij cv ketel.

      @Alex van Kampen. Als je echt een dergelijk filmpje nodig hebt om erachter te komen dat een oude koelkast of vriezer meer verbruikt dan een nieuwe, is het wellicht niet zo verstandig om adviezen te geven over fietsaccu’s.

    Overal wordt het advies gegeven om via de gemeente een ENERGIECOACH in te schakelen. Ik heb dit 3 jaar geleden al gedaan, en nadat ik weken en weken op het rapport moest wachten kreeg ik het meest onnozele advies wat een mens kan krijgen…….een mens die chronisch ziek is met meerdere lichamelijke (reumatische) beperkingen notabene het advies geven om de thermostaat op 17 gr. te zetten?! Dan heb je het als “adviseur” echt niet begrepen!!! De gratis energiebox t.w.v. 25 euro was wel leuk, maar voor een normaal huis veel te weinig. Vervolgens de bij te bestellen ontbrekende materialen (op deze website) erg duur in verhouding.

    Kortom: het lijkt allemaal heel wat, maar het is niets. Alleen de bedrijven verdienen hier flink aan, zoals gewoonlijk

    1. Een oude koelkast of vriezer hoeft niet perse meer te verbruiken dan een nieuwe.
    2. Het gaat om het bewust worden van waar jouw energieverbruik uit bestaat. Dus meten is weten.
    3. Je kan geld uitgeven voor nieuwe apparatuur maar als je niet weet hoeveel je daarmee bespaard, dan weet je ook niet of dat wel rendabel/zinvol is.