Registeren Inloggen

Kerstverlichting aan? Zoveel kost dit per maand

Tijdens de koudere en donkere dagen in het jaar, zijn feestelijke lampjes een genot voor het oog. Maar hoeveel kost al die kerstverlichting met de huidige energieprijzen eigenlijk als u dit een hele maand aan laat staan?

Hoeveel lampjes?

De plek waar hoogstwaarschijnlijk lampjes zullen hangen is in de kerstboom. Heeft u hier 600 tot 700 ledlampjes in hangen, dan bent u geen vermogen kwijt. Tuinbranche Nederland directeur Frank van der Heide vertelt namelijk aan nieuwsplatform NU.nl dat dit nog geen 1 euro per maand kost. Mits u ledlampjes gebruikt en deze 8 uur per dag aanstaan. Gebruikt u oudere soort verlichting, dan verbruikt u meteen tot 10 keer meer energie. Op de website van Milieu Centraal kunt u het verbruik van kerstverlichting met gloei- en ledlampen met elkaar vergelijken.

Dure kerstverlichting

Ook met meerdere soorten kerstverlichting kan de energierekening ineens flink oplopen. Milieu Centraal heeft een korte berekening gemaakt ter illustratie.

Stel dat u tijdens de kerstperiode de volgende kerstverlichting laat branden:

  • Een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W)
  • Een kerstster met een gloeilamp (25 W)
  • Een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
  • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.

Met de hierboven beschreven kerstverlichting verbruikt u gedurende de kerstperiode van 30 dagen zo’n 170 kilowattuur (kWh). Dit kost u volgens deze organisatie ongeveer 120 euro.

Besparen op kerstverlichting

Gelukkig kunt u besparen op het verbruik van de sierlampjes. Door de verlichting op een timer te zetten, kunt u volgens Milieu Centraal op bovenstaand verbruik 120 kWh minder verbruiken. Ook kunt u bovenstaande gloeilampen vervangen voor ledlampen. Doet u dit en gebruikt u een timer? Dan is uw verbruik nog maar 6 kWh, wat neerkomt op 4 euro.

Duurzame keus

Het beste voor uw portemonnee en het milieu is dus het gebruik van ledlampjes en een timer. Heeft u geen timer? Zet dan de kerstverlichting ’s nachts en als u niet thuis bent uit. Want ook hiermee kunt u een hoop energie en geld besparen.

Nog meer besparen

Niet alleen op uw kerstverlichting valt energie te besparen. Zo kunt u met deze tips ook besparen op uw verbruik tijdens het koken. Of u kunt hier lezen hoeveel uw (wekker)radio stiekem verbruikt zonder aan te staan. Besparen kan namelijk zeker geen kwaad, maar er is ook een aantal dingen dat u zeker niet moet uitproberen. Welke dat zijn, hebben wij in dit artikel voor u op een rij gezet.

Hoeveel energie en geld bespaart u met een elektrische deken?

(Bron: NU.nl, Milieu Centraal. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Er is zoveel problemen en ellende in de wereld en nu met de aankomende Kerstdagen is de huiskamer mooi versierd met allerlei Kerst spullen.Laat ons daarvan genieten en niet zo somber zijn met deze tijd van het jaar.
    Het is maar een paar weken per jaar, om daar nu zoveel drukte om te maken.
    Die Milieu Centraal met hun besparen slaat wel een beetje door.