Registeren Inloggen

Radio in huis? Zoveel stroom en geld kost dat

De komende periode zal de radio hoogstwaarschijnlijk weer wat vaker aangaan. Met de aankomende feestdagen en dus ook Top2000. Maar met de huidige energieprijzen, kunnen de kosten van elektrische apparaten nog wel eens oplopen. Ook als deze niet ‘aan’ staan. Hoeveel geld bent u dan kwijt aan de radio?

Wekkerradio

Misschien wordt u elke ochtend gewekt door een wekkerradio. Want wat is nou fijner dan opstaan met goede muziek? Iets minder fijn, is echter het stroomverbruik van de wekker. Want hoewel u hier maar 1 keer per dag mee te maken krijgt, staat deze wel 24 uur lang aan. Een gemiddelde wekkerradio verbruikt daardoor 7 a 10 Watt als de radio uit staat. Dat is misschien niet heel veel, maar kost u toch 14 tot 20 euro per jaar aan stroom per wekkerradio. Heeft u een mobiele telefoon? Dan kunt u deze ook als wekker gebruiken. Dat scheelt u weer stroomverbruik.

Radio met stereo of soundbar

Om naar de radio te luisteren worden voornamelijk stereo’s of soundbars gebruikt. Door middel van bluetooth kunt u via uw tablet, laptop of telefoon verbinden met de apparaten om de radio aan te zetten. Maar ook dit zijn elektrische apparaten, die wederom stroom verbruiken als ze niet gebruikt worden. Een soundbar verbruikt ongeveer 17,5 kWh stroom per jaar, terwijl deze in ‘slaapstand’ staat. Dat kost u ongeveer 10 euro. Maakt u gebruik van een stereoset, dan ligt het bedrag iets hoger.

Stekkers

Wilt u voorkomen dat de apparaten stroom verbruiken terwijl deze niet ‘aan’ staan? Haal dan simpelweg de stekkers uit het stopcontact. Zo kan er geen sluipverbruik plaatsvinden en bespaart u weer stroom en geld.

Radio met mobiele telefoon

Tot slot kunt u natuurlijk ook naar de radio luisteren met uw mobiele telefoon. Hier zijn verschillende apps voor, of u kunt op internet naar uw favoriete radiostation zoeken. Bent u niet verbonden met wifi, dan kost het streamen van de radio op lage kwaliteit 28 mb. Dit gaat dan van uw internetbundel af. Wilt u echt genieten van de muziek? Dan kunt u beter op hoge kwaliteit luisteren. Dit kost u echter wel bijna het dubbele aan data.

(Bron: Consumentenbond, AD, Bespaar Energie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Radio luisteren via de mobiel….? Via een app….? Kom op zeg. Je kunt met een tablet of laptop en zonder app uitstekend radio luisteren. kijk eens hier:

    hendrikjansen.nl/henk/streaming.html

    Klik op de link van het gewenste station en klaar. Zonder extra trackers en privacy gevaren. Wil je het beter? Met een klein PC-tje (Raspberry-Pi 2W van ca 15 – 20 euro) en een stukje gratis software (moodeaudio.org) heb je al een prima internetradio zonder allerlei diensten en apps er tussen. Vrij van trackers, kost geen mobiele data en verbruikt amper stroom….

    Wat kost een transistor radio dan aan stroom per dag?