Registeren Inloggen

Heb ik het recht om overal contant te kunnen betalen?

Staat u in de winkel, wordt er gezegd dat u niet contant kunt betalen. Dat kan frustrerend zijn als u juist graag via die weg wilt betalen. Maar mag een wettig betaalmiddel eigenlijk geweigerd worden?

Wat is een wettig betaalmiddel?

De Rijksoverheid duidt contant geld aan als een wettig betaalmiddel. Naast munten en biljetten vallen ook betaalpassen zoals pinpassen of creditcards hieronder. Bijzonder is dat u zelfs met herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten mag betalen. Een herdenkingsmunt heeft een waarde van 2 euro en wordt als een wettig betaalmiddel gezien in de hele Eurozone. Een verzamelaarsmunt heeft meestal een waarde van 5 of 10 euro, maar hier kunt u alleen in het land van uitgifte mee betalen. De bitcoin is in Nederland geen wettig betaalmiddel.

Mag ik overal betalen met contant geld?

Ondanks dat contant geld een wettig betaalmiddel is, wordt het gebruik steeds verder teruggedrongen. Nu rijst de vraag: heb ik niet het recht om overal met elk wettig betaalmiddel te betalen? Het antwoord is nee. De wet verplicht namelijk niemand om alle wettige betaalmiddelen te accepteren. Hierdoor mogen particulieren, organisaties, winkels en bedrijven bijvoorbeeld contant geld weigeren.

Extra kosten als ik contant wil betalen, mag dat?

Ook kan het voorkomen dat er extra kosten verbonden zijn aan een bepaalde betaalmethode. Zo kan een winkelier bijvoorbeeld een klein bedrag in rekening brengen wanneer u contant wilt betalen in plaats van pinnen. Of juist andersom. Dat mag, maar dit moet wel van tevoren duidelijk zijn. Ook wil de Nederlandsche Bank dat winkels klanten al voor binnenkomst informeren hoe ze er kunnen betalen.

Mag ik met beschadigd geld betalen?

U mag betalen met beschadigd geld, mits u tenminste de helft ervan in bezit heeft. Dit is echter geen recht. Een winkelier mag beschadigd geld dus ook weigeren. In dat geval kunt u het geld inleveren bij de Nederlandsche Bank.

6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is

(Bron: Archief, Rijksoverheid, De Nederlandsche Bank, Finler, Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik werk met/voor mensen die moeite hebben overzicht te houden op hun financiële situatie.
    Een effectieve methode (voor m.n. de mensen tussen 20 en 45 jaar) blijkt het ouderwetse huishoudgeld op een vaste dag per week in de portemonnee doen, aankopen cash te betalen én een huishoudboekje bij te houden.
    Zoals mijn oma zei ‘geld uitgeven moet zeer doen’.
    Veel cliënten hebben geen WSNP (gehad) maar zijn zelf tot inzicht gekomen dat de ‘bomen niet tot in de hemel groeien’.
    De effectieve methode die mijn collegae en ik hanteren wordt nu vakkundig ‘de nek omgedraaid’.
    En dan geldt het en passant ook voor alle mensen die heel bewust, om hen moverende redenen, cash betalen én heel goed hun financiële situatie in kaart hebben.
    Of ouders die hun kinderen verstandig met geld willen leren omgaan.
    Geld groeit immers niet aan bomen en een plastic kaart moet wel afgedekt worden door een gevulde bankrekening.

    […] De kans is klein dat het afronden de reden is, maar soms weigeren winkeliers contante betalingen. Of juist andersom: pinbetalingen zijn dan niet gewenst. Wilt u weten of een betaalmogelijkheid geweigerd mag worden en wat u dan kunt doen? In dit artikel v… […]