Registeren Inloggen

DNB: consumenten moeten contant kunnen blijven betalen

Het gebruik van contant geld wordt steeds meer teruggedrongen. Maar volgens De Nederlandse Bank (DNB) moeten consumenten kunnen blijven betalen met contant geld. Ook moeten winkels consumenten beter informeren over de verschillende betaalmogelijkheden.

Betalen met contant geld

Consumenten moeten kunnen blijven betalen met contant geld. Ook bij winkels die liever willen dat klanten afrekenen via pin. Daarnaast moeten winkels klanten al voor binnenkomst informeren hoe ze er kunnen betalen. Dat gebeurt nu nog te vaak pas in de winkel of bij de kassa. Dit zegt De Nederlandsche Bank na onderzoek. “Voor de goede werking van het betalingsverkeer is het belangrijk dat winkeliers op brede schaal contant geld blijven accepteren.”

Onderzoek

In april, mei en juni voerde databureau Locatus onderzoek uit in opdracht van De Nederlandsche Bank. Hieronder vielen 5300 winkels, restaurants, kroegen, bibliotheken en marktkramen. Daarbij noteerden ze gegevens over de manier waarop consumenten geïnformeerd worden over de betaalwijze.

Geen betaalinformatie

Het merendeel van de winkels geeft volgens DNB geen informatie over hoe klanten er kunnen betalen. Bij de winkels zonder betaalinformatie kunnen consumenten er dus van uitgaan dat ze met zowel pin als contant kunnen betalen. Dat stelt DNB.

Promoten van pinnen

Ruim een kwart van de winkels heeft promotiemateriaal om pinbetalingen te stimuleren. Zo zijn er stickers, bordjes en posters te zien bij de winkelgevel, de deur of de kassa. Van de winkels geeft 15 procent de voorkeur aan alleen pinnen. Maar ook bij deze winkels mogen consumenten er volgens DNB op rekenen dat ze contant kunnen afrekenen.

Alleen pinnen

Slechts een klein deel van de onderzochte winkels informeert klanten dat ze alleen pinbetalingen accepteren. Dat zijn met name bibliotheken, apotheken en pompstations, maar ook winkels die deel uitmaken van een keten. Van de winkels die willen dat klanten pinnen informeert een derde de consumenten pas als ze al in de winkel of bij de kassa zijn.

6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is

Bron: ANP

Geef een reactie