Registeren Inloggen

6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is

Dat consumenten contant geld steeds minder gebruiken is niks nieuws. Maar in steeds meer winkels en bussen valt ook de mogelijkheid tot betaling met contant geld weg. Ook moet er nu bij verschillende banken betaald worden om geld op te nemen. Het gebruik van contant geld wordt teruggedrongen, maar is dat wel een goed idee?

Voordelen

Het is ingewikkelder om iemands geld te stelen via een telefoon of pinpas, want de eigenaar kan zijn gegevens blokkeren. Bij het stelen van contant geld, hebben dieven het bedrag direct in handen. Volgens banken gaat ook witwassen via digitale betalingen moeilijker.

Grip op uitgaven

Maar het verdwijnen van contant geld heeft ook nadelen. Als eerste noemen we het inzicht in financiën dat contant geld kan geven. Zo pinnen vooral gezinnen en ouderen regelmatig een bedrag om boodschappen van te doen. Op deze manier kunnen zij goed bijhouden wat ze uitgeven. Ook geven ze  niet meer geld uit dan dat ze op dat moment bij zich hebben. Dit geeft grip op hun uitgaven.

Online en contactloos betalen is te moeilijk

Voor de jongere generatie is pinnen, contactloos betalen en online bankieren vaak een fluitje van een cent. Maar uit onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) blijkt dat dit niet geldt voor iedereen. Ouderen, laaggeletterden en gehandicapten begrijpen digitalisering vaker niet. Deze mensen betalen dan ook vrij veel met contant geld omdat ze dat makkelijker vinden. Als contant geld verdwijnt, heeft deze groep een probleem.

Problemen bij storingen

In digitale systemen kunnen storingen optreden. Bij een storing in een bank of winkel kunnen mensen zonder contant geld niet betalen. Dit wordt een groot probleem als je langere tijd geen boodschappen kunt halen. De mogelijkheid om met contant geld te betalen is belangrijk tijdens dit soort noodsituaties.

Geen privacy

Wanneer er geen contant geld is, verdwijnt ook een stuk van je privacy. Banken kunnen al je pinbetalingen inzien. De enige manier om anoniem iets te kopen is met contant geld. Maar privacy is niet het enige wat je verliest als contant geld verdwijnt. De Nederlandse Bank zegt dat ook onafhankelijkheid op het spel staat. Omdat je alleen met het gebruik van contant geld, geld bij je kunt dragen of uit kunt geven zonder bemoeienis van een bank.

Gegevens op straat

Natuurlijk is het goed als er minder overvallen zijn in winkels en bussen door minder gebruik van contant geld. Maar er ontstaan nieuwe vormen van criminaliteit. Hackers ontsleutelen bijvoorbeeld bankrekeningen en bankieren apps. Wanneer criminelen bij iemands bankrekening komen, kunnen zij daar al het geld van afhalen. Ook kunnen alle bankgegevens van klanten op straat terecht komen. Het gevaar om beroofd te worden is er ook zonder contant geld.

Contant geld zorgt voor vertrouwen in giraal geld

Contant geld is tastbaar en geeft vertrouwen. Volgens de Consumentenbond en DNB zorgt contant geld voor het vertrouwen dat geld op de bankrekening echt bestaat. Contant geld kun je zien en is niet alleen een getal.

Bron: Consumentenbond, De Nederlandse Bank, Nibud

Kwart ouderen internetbankiert niet, hoe lossen banken dit op?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik wil inderdaad reageren over het terugdringen van contant geld. Wat kunnen we doen om het tegen te houden. Ik merk dat er steeds meer ouderen zijn die daardoor meer geld in huis hebben, want men wil toch de kleinkinderen een paar centen toeschuiven .
    Er zijn nog zoveel mensen die niet digitaal zijn bewust of onbewust. Dyslectisch, analfabeet, begin dimensie, etc. Mensen die één keer in de maand een x bedrag in de knip krijgen. Bovendien is het voor eenieder een probleem, denk aan een boekenmark, rommelmarkt. Hoe moeten kinderen leren omgaan met geld???

    […] Hoewel betalingen met contant geld veel minder vaak voorkomen dan tientallen jaren geleden, moet contant geld zeker niet verdwijnen. Onder andere omdat het uitkomst biedt wanneer de banken een storing hebben. En u heeft meer financiële vrijheid en onafhankelijkheid. Uw contante betalingen zijn immers niet te traceren. Zelf kunt u wellicht juist beter grip houden op uw uitgaven wanneer u deze contant betaalt. In dit artikel leggen we verder uit waarom het bestaan van contant geld zo belangrijk is en waarom d… […]