Registeren Inloggen

Leveren zonnepanelen wel echt het meest op bij hete zomerdagen?

Een warme zomerdag lijkt ideaal voor zonnepanelen, er is dan immers veel zon. Maar klopt het eigenlijk wel dat zonnepanelen het meest opleveren in de zomer?

Zomerse warme dag ideaal?

Op een warme zomerse dag zou u verwachten dat uw zonnepanelen het meest opleveren. Want er is veel, en langer, zon. Maar er speelt ook nog een andere factor mee: de temperatuur. En dit kan er op warme zomerdagen voor zorgen dat uw zonnepanelen juist minder goed werken. Hoe kan dat?

Waarom werken zonnepanelen minder goed bij hitte?

De meeste zonnepanelen bestaan uit het materiaal silicium. De energie van de zon maakt elektronen los uit dat silicium. Maar door warmte gebeurt dit minder en lekt er meer energie weg. Hierdoor gaat de elektrische spanning van de zonnecel omlaag. En dat zorgt ervoor dat het zonnepaneel minder opwekt.

Wat wekt een zonnepaneel nog op bij hitte?

Hoeveel uw zonnepaneel opwekt staat beschreven in de handleiding. Bij dit vermogen is echter wel uitgegaan van een testtemperatuur. Meestal is dat zo’n 25 graden. Maar met temperaturen buiten van 30 graden kunnen de panelen veel warmer, zelfs 65 graden, worden. Voor elke graad verschil met de testtemperatuur, gaan de panelen minder goed werken. Hoeveel dat is, verschilt per paneel, maar de vuistregel is dat er per 2 graden ongeveer 1 procent aan vermogen afneemt.

Dit betekent echter niet dat u veel minder rendement heeft wanneer de temperatuur stijgt. Er zijn in de zomermaanden namelijk zoveel zonuren met een hoge intensiteit, dat uw panelen alsnog veel energie kunnen opleveren.

Wanneer wekken zonnepanelen het meest op?

De ideale periode voor zonnepanelen is in de lente. In de maanden april, mei en juni. Het is dan namelijk nog redelijk koel, maar er is wel veel zonlicht. Is het een warme zonovergoten dag, maar staat er veel wind? Dan heeft u mazzel. Wind kan er namelijk voor zorgen dat de panelen relatief koel blijven en ze dus alsnog optimaal werken. Om die reden kan ook een zonnige dag in de winter alsnog veel opleveren, de panelen blijven dan koel.

Er zijn echter ook nog andere factoren die kunnen bijdragen. Zo is de ligging van de panelen bepalend. Zonnepanelen leveren het meest op wanneer ze direct in de zon liggen. Overhangende takken van de buren kunnen dus roet in het eten gooien. Wel kan een wit gebouw aan de overkant ervoor zorgen dat het zonlicht wordt weerkaatst, waardoor uw panelen meer licht opvangen. Tot slot is het van belang dat uw panelen schoon zijn. Stof en vuil kunnen er namelijk voor zorgen dat de panelen minder goed zonlicht opvangen. Hoe u uw panelen kunt schoonmaken, leest u hier. 

https://www.maxmeldpunt.nl/wonen/ik-wil-zonnepanelen-waar-moet-ik-op-letten/

(Bron: MAX Vandaag, NU.nl, RTL Nieuws, Weeronline. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie