Registeren Inloggen

Prijs voor stadswarmte wordt transparanter en eerlijker met nieuwe regels

Tot grote frustratie van afnemers zijn de tarieven voor stadswarmte, feitelijk afgevangen restenergie uit de industrie, altijd aan de gasprijs gekoppeld. Voor een product dat haast ‘gratis’ tot stand komt, zijn de tarieven in de energiecrisis van 2022 ook mee de hoogte ingegaan. Dat voelde niet echt goed. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft nu nieuwe regels opgesteld om te hoge winst door dit systeem terug te betalen aan de klanten.

Tarieven voor stadswarmte vlogen omhoog, Warmtewet was nog niet af

Inmiddels demissionair minister van Klimaat en Energie Rob Jetten erkent de noden van de bewoners van stadsdelen die op het stadsverwarmingsnet zitten. Die hebben niet zoals andere consumenten de keuze tussen verschillende leveranciers. De zogenaamde Warmtewet die iets moet doen aan het tarievenprobleem is echter nog niet af. De oplossing moet hem juist gaan zitten in de loskoppeling van de gasprijzen. Meldpunt berichtte daar al eerder over. In een ideale wereld zou die nieuwe wet eind 2023 moeten worden ingediend. Maar daar zitten de verkiezingen voor de Tweede Kamer nog tussen. Realistischer lijkt een tijdstip volgend jaar na de kabinetsformatie.

Stadswarmte is veel te duur, vinden consumenten

Dat die nieuwe wet er nog niet is, betekent allerminst dat er niets gaat gebeuren met de tarieven van stadswarmte. De hoofdprijs betalen voor een restproduct van energiecentrales of afvalverwerkingsinstallaties, gaat er bij de meeste klanten niet in. Dat weet de ACM. Daarom heeft de toezichthouder nu ook nieuwe regels ingevoerd om huishoudens die aangesloten zijn op stadsverwarming te beschermen tegen hoge prijzen. Dat zijn er nog behoorlijk veel: maar liefst 500.000 huishoudens zijn aangesloten op het stadsverwarmingsnetwerk.

Hoe heeft Toezichthouder ACM in de tussentijd de regels veranderd?

De ACM stelt sowieso elk najaar de maximumtarieven vast die leveranciers van stadswarmte mogen factureren aan hun klanten. Dat loopt tot nu toe mee met de gasprijzen. Daar wringt de schoen sinds de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis. Wat de ACM nu bedacht heeft is een systeem waarbij de leveranciers hun woekerwinsten op goedkoop opgewekte energie terugbetalen aan de klanten in het volgende jaar. De grens waarboven de ACM gaat ingrijpen is bij 4,7 procent winst. Met een deftig woord noemen ze dat de ‘rendementstoets’. De klant zal het eerder zien als gerechtigheid. Eindelijk gaan ze een redelijke prijs betalen voor stadsverwarming.

Wat betekent dit voor de tarieven van 2023

De ‘rendementsmonitor’, nog zo’n duur woord, zou vanaf 2024 moeten gaan werken. Maar wat betekent dit voor de tarieven van 2023? Die werden vorig jaar vastgesteld op het hoogtepunt van de energiecrisis. Warmteleveranciers moeten altijd onder het door de ACM vastgestelde tariefplafond blijven, zegt de toezichthouder op zijn website. Er is al een analyse gemaakt van de gehanteerde tarieven voor dit jaar. Daar is uitgekomen dat slechts 4 van de 31 vergunning houdende warmteleveranciers het maximumtarief hanteren. Met hun gevraagde uitleg, kan de ACM echter leven.

De ACM hoopt dat de transparantie over de tarieven nu is vergroot en dat het de concurrentie bevordert voor een eerlijkere prijsvorming in de stadswarmtemarkt. Want afnemers daarvan hebben weinig tot niets te kiezen: stadsverwarming kent (meestal) namelijk maar 1 leverancier per stadswijk. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje.

(Bron: ACM, RTL, Archief. Foto: ANP)

Loskoppeling stadswarmte van gasprijs duurt nog even, want wet is nog niet af

Geef een reactie

Reactie

    Het is te belachelijk voor woorden dat Eneco het volle bedrag vraagt dat gevraagd mag worden. Je zit de hele winter in de kou en nog betaal je je scheel. Betaalde vorig jaar inclusief stroom € 104.– (betaalde ongeveer 11,– stroom). Dat contract is nu afgelopen en ga volgende maand naar ruim € 250,– en daar zit 33,– bij voor het nieuwe stroomcontract. Als het een koude winter wordt mag je ook nog eens vet bijbetalen. Wordt echt tijd dat daar iets aan gedaan gaat worden.