Registeren Inloggen

Cyberbende steelt ruim 4 miljoen euro van ouderen

In 2019 en 2020 worden veel ouderen gebeld door het nummer van hun bank. Ze moeten hun geld veilig stellen en dit overmaken naar een andere rekening. Alleen is het niet de bank aan de lijn, maar volgens het OM een bende piepjonge cybercriminelen die het gestolen geld uitgeeft aan Gucci, prostituees en drugs.

”Geld veilig stellen”

Een e-mail verschijnt in de mailbox van ouderen uit de omgeving van Amersfoort. In de mail staat dat er geld zal worden afgeschreven van hun rekening. De ouderen, van gemiddeld 72 jaar, moeten op een link klikken om dit te voorkomen. Daarna belt de bank, althans dat denken de ouderen.

In werkelijkheid is het volgens het Openbaar Ministerie het een lid van de cyberbende die belt. De man aan de lijn vertelt dat het geld overgemaakt moet worden naar een andere rekening. De reden daarvan is dat er op de rekening van de ouderen criminele activiteiten plaatsvinden, er een hack dreigt of dat het geld overgemaakt zal worden naar het buitenland. Het is dus veiliger om het geld naar een andere rekening over te maken. Maar niets is minder waar. Zodra de ouderen hun geld overmaken naar de rekeningen van de bende, zou de groep ophangen en het geld in contanten pinnen. 

Onderzoek Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onderzoek gedaan naar deze cyberbende. Daaruit blijkt dat deze groep criminelen uit Amersfoort, Hilversum en Veendam bestaat uit 5 mannen en de vriendin van een van hen. Opvallend is dat ze allemaal heel jong zijn: de oudste is begin dertig. Sommigen van hen hebben zelfs nog een DUO lening: deze is voor studenten.

4 miljoen

In totaal zou de jonge cyberbende via deze spoofing methode ruim 4 miljoen euro hebben gestolen van zeker 208 ouderen die aangifte doen. Uit het onderzoek blijkt dat het per slachtoffer om erg veel geld gaat. Zo liggen de minimale bedragen tussen de 8.000 en 10.000 euro en is het grootste bedrag dat een slachtoffer overmaakt meer dan 84.000 euro.  

Dure kleding

Volgens het OM kocht de groep dure spullen van dit gestolen geld. Van een Mercedes en dure merkkleding van Louboutin, Louis Vuitton en Gucci, tot drugs. Ook boeken ze vakanties, bezoeken ze prostituees en casino’s. Door het opnemen van het gestolen geld zouden de bendeleden ook heel veel cash geld bij zich hebben. Uit het onderzoek blijkt dat ze dit bijvoorbeeld thuis of in de auto bewaren. Zo ligt er bij een van de verdachten een rugzak vol met contant geld naast zijn bed en zit er 1500 euro in zijn broek die in de wasmand ligt. Uiteindelijk komt het Openbaar Ministerie de bende op het spoor en nemen ze de spullen en het geld in beslag.

Schade is groot

De schade van de oplichting is bij veel slachtoffers groot. Want de slachtoffers zouden door deze cyberbende geen of weinig geld meer hebben. Daardoor moeten sommigen geld lenen van vrienden en familie. Zo moet een vrouwelijk slachtoffer maanden geld lenen van haar huisgenoot en staat ze op een zwarte lijst bij banken. Bovendien is er immateriële schade. Zo hebben slachtoffers veel stress en slapeloze nachten. In het ergste geval zegt een slachtoffer zelfs geen levensvreugde meer te hebben sinds de oplichting.

Verdachten betalen

Daarom vragen veel slachtoffers geld terug. Soms alleen wat hen is afgenomen, maar regelmatig ook een vergoeding voor de immateriële schade en de kosten voor het rechtsproces. Het gestolen geld moeten de 5 mannelijke verdachten zelf terugbetalen aan de slachtoffers. Als het aan het OM ligt moeten ze ook 1 tot 5,5 jaar de cel in. De medeplichtige vriendin zou van het OM 85 dagen de cel in moeten en 240 uur taakstraf doen. Maar of deze straffen ook echt worden opgelegd, is aan de rechtbank. Die doet haar uitspraak op 23 februari.

Pretexting is de oplichtingstruc van 2021

Geef een reactie

Reactie

    Deze vorm van criminaliteit komt steeds vaker voor. Net als bij het sturen van een phishing e-mail wordt er misbruik gemaakt van normale menselijke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan angst, nieuwsgierigheid, onwetendheid, of naïviteit. Dit zijn eigenschappen die we allemaal kunnen hebben en daar is niks mis mee. Het zijn echter gewetenloze criminelen die misbruik maken van de onwetendheid en angstgevoelens van ouderen met een verhaal dat er frauduleuze handelingen plaatvinden op hun bankrekening. Deze criminelen zijn goed getraind in gesprekstechnieken waardoor veel mensen er intrappen. Het is dus van groot belang dat mensen bewust zijn van dergelijke activiteiten. Ik geef regelmatig presentaties bij bedrijven en organisaties om mensen hiervan bewust te maken zodat ze weerbaar worden. Op mijn vraag aan de aanwezigen of iemand dergelijke dingen wel eens heeft meegemaakt gaan regelmatig vingers de lucht in. In veel gevallen is er sprake van “slachtoffer-schaamte” en wordt het verzwegen dat ze in een dergelijke vorm van criminaliteit zijn getrapt. Tijdens deze presentaties adviseer ik de aanwezigen altijd om over dergelijke onderwerpen te praten met hun ouders én met hun kinderen. Maak afspraken over wat je moet doen als je onverwacht wordt benaderd door iemand die je vertelt dat je geld moet overmaken, of dat je computer stuk is of dat je bankpasje niet goed meer is, etc. Met vriendelijke groet, Rob Koch