Registeren Inloggen

Cadeaubonnen voortaan minimaal twee jaar geldig

Het kabinet wil dat cadeaubonnen voor bijvoorbeeld een etentje, een bioscoopbezoek of een aankoop in een winkel voortaan minimaal twee jaar geldig zijn. De minimale geldigheidsduur is nu nog één jaar.

Meer tijd

Nederlanders komen er tot hun ergernis vaak te laat achter dat een cadeaubon is verlopen en de waarde weg is. Dat overkomt meer dan de helft van de consumenten wel eens, blijkt uit cijfers van de Consumentenbond.  Het gaat om miljoenen euro’s die daardoor niet worden besteed. Consumenten krijgen nu meer tijd om een cadeaubon te gebruiken, minimaal twee jaar.

Geldig voor alle cadeaubonnen

Het nieuwe wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen, ongeacht wie de cadeaubon heeft aangeschaft. Ook maakt het niet uit of het gaat om (digitale) cadeaukaarten met een saldo dat in een (online) winkel kan worden besteed. Of om (digitale) cadeaubonnen die u bijvoorbeeld kunt inwisselen voor een specifieke belevenis of bepaald goed.

Niet met terugwerkende kracht

De minimale geldigheidstermijn van twee jaar geldt niet voor cadeaubonnen die u al in huis heeft of nu koopt. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer, daarna zal de Eerste Kamer er naar kijken. De verwachting is dat dit gebeurt na de verkiezingen in maart 2021. Als het wetsvoorstel definitief is aangenomen, wordt ook de datum bepaald waarop de nieuwe geldigheidsduur van cadeaubonnen ingaat.

Uw rechten

Cadeaubonnen kunnen ook langer geldig zijn dan twee jaar.  Wilt u meer weten over wat uw rechten zijn als consument? Lees het op de website van de consumentenbond.

Bronnen: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Consumentenbond.

Geef een reactie

Reactie

    […] vastgesteld bij wet. Alle cadeaubonnen, ongeacht waar ze zijn gekocht, hebben een minimale geldigheidstermijn van 2 jaar. Maar let ook op deze […]