Registeren Inloggen

Mijn vakantie wordt anders dan verwacht. Kan ik er vanaf?

Heeft u al lang geleden een vakantie geboekt voor deze zomer? Dan wordt uw reis door corona anders dan u tijdens het boeken voor ogen had. Kunt u nog van uw vakantie af? En hoe zit het dan met de aanbetaling? MAX Ombudsman Jeanine Jansen geeft antwoord en advies.

Ik wil niet meer op vakantie

Harry Elzinga heeft een pakketreis naar Mallorca geboekt voor deze zomer. Vlucht, hotel en huurauto. Maar nu is hij bang dat de vakantie niet wordt zoals verwacht. Want veel voorzieningen zijn dicht. “Kan ik nog wel overal naar toe met mijn huurauto? En hoe zit het met het buffet in het hotel? Is deze versie van mijn vakantie het geld nog wel waard? In andere woorden: kan ik nog van mijn vakantie af?

Wacht af

Het reisadvies voor Spanje staat nu op oranje. Dat betekent: alleen voor noodzakelijke reizen. “Maar Elzinga gaat pas in juli begrijp ik.” zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. “De reisorganisatie is TUI. Op dit moment zegt TUI dat de reizen na 18 juni doorgaan.  Maar ze zeggen er ook bij dat het nog onzeker is. Vanaf het begin hebben we gezegd: afwachten totdat de reisorganisatie zélf annuleert. Na 18 juni komt opnieuw een vaststellingsmoment.”

Annuleren kost geld

Harry Elzinga kan volgens Jeanine Janssen ook zelf annuleren, maar dan moet hij de annuleringskosten betalen. “En hoe dichter bij de vertrekdatum, hoe hoger die zijn. ‘Angst voor corona’ is geen reden om de reis kosteloos te  annuleren. Tenminste, meestal. In sommige gevallen is er wel dekking via de annuleringsverzekering.”

Kijk naar de omruilgarantie

Een andere optie is de omruilgarantie die veel reisorganisaties bieden. Als u nu angst heeft, dan kunt u uw boeking omruilen voor een andere reis. Bel dus altijd even met de reisorganisatie en vraag wat de mogelijkheden zijn. Volgend jaar wilt u misschien wel op vakantie.

Ontbinden is mogelijk

U mag een vakantie ontbinden als de vakantie anders is dan verwacht. Maar dan is de vraag: wanneer is dit het geval en wie is hiervoor verantwoordelijk? “Heeft Elzinga een rondreis geboekt en kan hij nergens terecht? Dan is dat een reis die niet gaat worden zoals hij het had mogen verwachten”, legt Jeanine Janssen uit. “Ook een jongerenreis waar je flink wilt feesten en drinken en de kroegen zijn dicht, is geheel anders dan wat je hebt geboekt. Maar als Elzinga in het hotel kan, daar zijn eten krijgt en de huurauto ook beschikbaar is, dan wordt het lastig. Hij moet kunnen aantonen dat het anders is. Hij kan de hele reissom terug vragen, maar daar moet hij wel voor naar de rechter of de Geschillencommissie. Want een reisorganisatie zal hier niet mee akkoord gaan.”

Pakketreisvouchers nu nog gedekt, maar hoe is dat na 1 juni?

Geef een reactie

Reactie

    Ls,
    wij hebben een huisje geboekt voor dit jaar bij Bospad hoeve van Molecate.
    dit is incl. zwembad. nu is het zwembad maar beperkt toegankelijk.
    dat is een groot deel van ons vakantieplezier. daarom willen wij er dit jaar geen gebruik van maken.dat is niet waarvoor wij geboekt hebben. nu zegt men dat we een voucher kunnen krijgen. maar als we volgend jaar opnieuw willen boeken dan moeten we € 375,= extra betalen. geld teruggeven doen ze niet.is dat niet onredelijk?