RegisterenInloggen

Tegoed VVV Cadeaukaarten is niet onbeperkt geldig

Bijna iedereen heeft wel een cadeaukaart ergens liggen om nog eens in te wisselen. Grote kans dat dit een VVV Cadeaukaart betreft. Op de kaart staat “onbeperkt geldig” maar dat is niet helemaal waar.

Het staat anders op de website van de VVV

Het tegoed van een VVV Cadeaukaarten is niet onbeperkt geldig. Dit is anders dan wat de VVV Nederland tot gisteren beweert op haar website. We krijgen een melding van iemand met twee VVV Cadeaukaarten van elk 5 euro waarbij er na 3 jaar op beide kaarten geen tegoed meer staat. Maar de VVV Cadeaukaart adverteert met “Onbeperkt geldig.” Bij goed zoeken op de VVV site blijkt dat de VVV Cadeaukaart een “beheervergoeding” hanteert. Dat betekent dat na 3 jaar er jaarlijks 6 euro per cadeaukaart wordt ingehouden voor het beheren van het tegoed. En daarbij maakt het niet uit of het om een plastic tegoedkaart gaat of om een digitale tegoedkaart.

Onduidelijke en misleidende communicatie VVV Nederland

De Autoriteit Consument & Markt, de ACM, vindt dat niet kunnen. Je kunt niet spreken van “onbeperkt geldig” als er na drie jaar jaarlijks 6 euro verdwijnt. De VVV mag een beheervergoeding vragen maar moet daar dan wel helder over communiceren. En dat is hier niet het geval. Sterker nog: de ACM noemt de communicatie op de site van VVV Nederland over cadeaukaarten “onduidelijk en misleidend.” Ook lijkt het volgens de info op de VVV site alsof er na 3 jaar eenmalig 6 euro beheervergoeding wordt berekend. Maar in de algemene voorwaarden staat dat er na 3 jaar jaarlijks 6 euro berekend wordt.

“Onbeperkt geldig” wordt nu aangepast naar “Minimaal 3 jaar geldig”

De VVV Cadeaukaart laat weten de verwarring die over de geldigheid is ontstaan te betreuren. Ze biedt hiervoor haar excuses aan. Ook heeft VVV Cadeaukaart de claim “onbeperkt geldig” veranderd in ‘Minimaal 3 jaar geldig.” Hoe weet je of er nog tegoed op de kaart staat? De datum waarop de kaart geactiveerd is telt, zegt de VVV. Dat kan de klant checken door online het kaartnummer in te vullen op de saldo-check van de VVV Cadeaukaart.

Breed inwisselbare kaart

De beheervergoeding is volgens de VVV bedoeld om een cadeaukaart aan te bieden die breed inwisselbaar is. Dan kan de VVV ook die drie jaar garanderen dat het tegoed beschikbaar is. De jaarlijkse 6 euro afschrijving per kaart is voor de kosten van zo’n saldogarantie. Op de nieuwe kaarten die in omloop komen zal voortaan “minimaal 3 jaar geldig” komen te staan.

Rekenvoorbeeld waardevermindering VVV Cadeaukaart

Als u een VVV Cadeaukaart heeft, dan zal de waarde daarvan na drie jaar elk jaar verminderen met 6 euro per kaart. Stel u kocht in 2018 een VVV Cadeaukaart van 50 euro, dan is deze in 2023 nog maar 38 euro waard. Want tot en met 2021 behoudt de kaart haar waarde van 50 euro. Maar daarna gaat er jaarlijks 6 euro vanaf. Dezelfde kaart is in 2030 niets meer waard omdat er dan geen tegoed meer over is. Dus als u nog ongebruikte VVV Cadeaukaarten heeft, dan is het goed hiernaar te kijken. Gebruik ze tijdig.

Cadeaubonnen voortaan minimaal twee jaar geldig

Geef een reactie

Reactie

  1. Ik lees op de website van VVV dat de “ouderwetse” VVV-bonnen onbeperkt geldig blijven. Klopt dat?