Registeren Inloggen

De loonstrook is vanaf deze maand anders, zo controleert u hem

Vanaf januari 2019 ziet de loonstrook er anders uit. Vrijwel alle Nederlanders gaan er op vooruit in nettoloon. Dat is gemakkelijk te controleren, door het nettoloon met het voorgaande loon te vergelijken. Veel Nederlanders vinden het echter behoorlijk ingewikkeld de overige informatie op de loonstrook te controleren. Hieronder tips om te bekijken of alles klopt.

Onbegrijpelijke informatie

Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid krijgen de meeste werknemers er deze maand 1 tot 2,5 procent meer salaris bij. Onder andere vanwege de verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Werkenden met een modaal inkomen gaan er het meest op vooruit. Ook gepensioneerden en mensen met een bijstandsuitkering krijgen iets meer geld. Veel mensen zullen kijken of ze er netto inderdaad op vooruit zijn gegaan, maar de loonstrook verder niet controleren. Het loont echter om wel verder te kijken, zegt Joke van der Velpen, kennismanager van HR-dienstverlener Raet tegenover het AD. Voor veel mensen is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er staat vaak zoveel onbegrijpelijke informatie, moeilijke begrippen en onbekende afkortingen op een loonstrook, dat veel mensen daar geen kaas van kunnen maken. Uit recent onderzoek van Nmbrs, leverancier van HR- en payrollsoftware, blijkt dat 1 op de 3 van de ondervraagden het ingewikkeld vindt de eigen loonstrook te controleren.

Dit moet u checken

Van der Velpen adviseert om in elk geval te kijken naar de loonheffing. Die moet als het goed is minder hoog zijn dan in december. Ook is het goed om te bekijken of de pensioenpremie is gestegen of niet. Daarnaast is het raadzaam de eventuele toeslagen te bekijken. Door via de website toeslagen.nl van de Belastingdienst de effecten ervan op uw belastingen te bekijken kunt u verrassingen later voorkomen en komt u er niet pas bij uw aangifte achter dat u meer moet gaan betalen dan gedacht.

De aandachtspunten op een rij:

  • Nettoloon: dit is in 2019 bij de meeste werknemers tussen de 1 en 2,5 procent hoger, schat het ministerie.
  • Loonheffing: door verhoging van de loonheffingskorting kan deze lager zijn dan in december 2018.
  • Pensioenpremie: controleer of deze hoger is geworden of niet.
  • Toeslagen: Bekijk op toeslagen.nl alvast wat het effect op uw belastingen wordt, om verrassingen later te voorkomen. De werkgever moet deze bedragen vermelden, maar de verantwoordelijkheid ervoor ligt bij de werknemer zelf.

Dit zijn de hoofdlijnen. Wilt u meer controleren en komt u daar niet uit, dan kunt u ook altijd eventueel uw werkgever om hulp vragen.

Houdt u ook echt wat over?

Zoals bekend verandert niet alleen de loonstrook per januari 2019, er gaan ook veel zaken meer geld kosten. Zo zijn de zorgpremies en energierekening gestegen en zijn dagelijkse boodschappen duurder door de verhoging van het btw-tarief naar 9 procent. Gabrielle Bettonville, woordvoerder van het Nibud raadt dan ook aan om eventuele extra’s op de loonstrook in eerste instantie te reserveren voor de hogere uitgaven. Meer geld krijgen went snel geeft zij aan en het is ook zo weer weg. Door het over te maken naar een spaarrekening zodra het salaris gestort wordt, blijft u er gemakkelijker vanaf totdat u het nodig heeft. Via de koopkrachtberekenaar van het Nibud kunt u verder in een paar stappen berekenen wat u ongeveer onder de streep overhoudt.

Geef een reactie