Registeren Inloggen

Deze jonge mensen sparen, zodat ze vroeg met pensioen kunnen

Op jonge leeftijd met pensioen gaan. En dan spreken we over de leeftijd tussen 30 en 40 jaar. Kan dat? Een klein groepje heeft daar z’n levensdoel van gemaakt. Het idee is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Daar werd FIRE opgericht. Het staat voor Financial Independence, Retire early. Ze streven dus naar financiële onafhankelijkheid om snel met pensioen te gaan.

Geld maakt geld

“Geld maakt geld”, zegt mijn opa, en neemt een trekje van zijn sigaar. Ik begrijp er als tienjarige geen snars van. Hoezo “geld maakt geld”? Groeit het soms aan een boom? Plant het zich voort? Tijdens mijn eerste lessen economie op de HAVO snap ik het. “Aha, het is gewoon een kwestie van geld, liefst veel geld sparen. De bank berekent jaarlijks rente (toen rente nog iets voorstelde), en die komt dan bovenop het gespaarde bedrag. ”En daar kun je later leuke dingen mee doen”, vult de echtgenote van opa aan.

Letten op elk dubbeltje

Wat die leuke dingen zijn, dat is uiteraard voor iedereen anders. In 1992 verschijnt in de Verenigde Staten het boek “Your Money or Your Life” van Vicky Robin. Kern van het werk is dat je spaart, investeert in zaken die -later- geld opbrengen en sober leeft. In feite komt het erop neer dat je over elk dubbeltje nadenkt.

Geldlessen

Als je genoeg geld hebt, kun je eerder met pensioen. Niet gemakkelijk. De verleidingen in de samenleving om je geld overal aan uit te geven, zijn groot. De levenslessen, of beter gezegd, de geldlessen van Vicky Robin bereiken een beperkte groep. Dat verandert 10 jaar geleden door de blogs en video’s van Mr. Money Mustache. Hij staat voor dezelfde “levenswijsheden” als Vicky Robin, alleen hij bereikt veel meer mensen.

F.I.R.E.

Mustache geeft de aanzet tot een beweging: FIRE. Dat staat voor Financial Independence, Retire Early. Vertaald: financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen. Klinkt lekker, maar hoe doe je het? De duizenden Amerikanen die fan zijn van FIRE hebben een duidelijk doel. Veel verdienen, veel  sparen, investeren en zo min mogelijk uitgeven. Als genoeg op je rekening staat kun je lekker vroeg met pensioen. En dan heb je het, als je er vroeg genoeg mee begint, over een pensioenleeftijd van 30 of 40 jaar.

De rijken

Dat betekent niet dat je vanaf die leeftijd niets meer doet. Je hóeft alleen niets meer te doen. Je bent geen loonslaaf meer, je bepaalt zelf of je halve dagen werkt of niet, en of je nog onder die vervelende baas blijft werken of ontslag neemt en iets nieuws zoekt. Kortom je bent baas over je eigen tijd. Volgens critici is dit alleen weggelegd voor de rijken. Honderduizenden Amerikanen hebben geen cent te makken. Ze zijn blij elke maand rond te komen. Geld apart zetten is voor hen slechts een vage droom.

F.I.R.E in Nederland

De beweging heeft een Nederlandse tak. Op de website van FIRE Nederland staan allerlei suggesties om geld te verdienen en sober te leven. Het druist in tegen de heerlijke levenswijze “shop till you drop”. Groot is FIRE Nederland niet. Petra Regoort bezoekt een bijeenkomst en telt 100 bezoekers. De aanwezigen krijgen cursussen over onder andere beleggen, markten en spreiding van kapitaal.

Passieve inkomsten

Petra houdt zich ook bezig met geldzaken. Op haar website naarfinancielevrijheid.nl staan suggesties om financieel onafhankelijk te worden. Dat ben je volgens haar als je de vaste lasten betaalt uit je passieve inkomsten. Denk dan aan de opbrengsten van dividenden, obligaties of aandelen. Anders gezegd: inkomsten waar je niet voor hoeft te werken.

Levensstijl

FIRE staat volgens Petra voor een duidelijke levensstijl. “Bewuste keuzes maken waar je je geld aan uitgeeft. Vooral ook geen geld uitgeven dat je niet hebt. Automatisch sparen is belangrijk. Zet je spaartegoed op een bankrekening waar je niet gemakkelijk aankunt. Geld op je betaalrekening gaat op””.

Rijk worden

Petra werkt als manager bij een IT-bedrijf. 24 uur per dag, 7 dagen per week is ze met haar werk bezig. Ze moet alle computers draaiende houden. Alles gaat goed totdat ze door een kink in de kabel ineens manager af is. “Wat wil ik nu”. Dat was eerst rijk worden. Nu staat bij haar financieel onafhankelijk zijn voorop.

Nadenken over elke uitgave

Het opbouwen van de geldbuffer die daarvoor nodig is, is niet makkelijk. Elke maand een fiks bedrag sparen. Over elke uitgave nadenken. Koop ik een nieuwe broek of niet, drink ik een biertje op het terras of een biertje thuis, ga ik naar het theater of kijk ik naar de tv. Volgens Petra is het een bewustwordingsproces, een proces wat discipline van je eist. Elke uitgave die je doet moet je onder de loep nemen. Je gaat heel bewust leven.

IJzeren discipline

Volgens Karin Radstaak van het NIBUD heb je een ijzeren discipline nodig om zo consequent te leven. “Je bijt op een houtje om jaren later vroeg met pensioen te kunnen gaan”. Is het dat wel waard? Gezellig met vrienden op het terras zitten of eens lekker uit eten gaan, draagt toch bij aan de levensvreugde. Overigens is het voor veel mensen in Nederland helemaal niet mogelijk een centje te sparen.

Meer dan 1 miljoen huishoudens heeft schulden

Want 1.300.000 huishoudens zitten in de schulden, legt Karin Radstaak uit. Bij 550.000 huishoudens gaat het zelfs om ernstige schulden. Door de corona-crisis neemt het aantal mensen met schulden alleen maar toe. FIRE is weggelegd voor een klein groepje, een groepje dat al een kapitaaltje heeft. Zoals Amerikaanse critici zeggen: “only for the rich”.

5 manieren om te profiteren van uw spaargeld

Geef een reactie

Reactie

    […] En dan spreken we over de leeftijd tussen 30 en 40 jaar. Kan dat? Een klein groepje heeft daar z’n levensdoel van gemaakt. Het idee is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Daar werd FIRE opgericht. Het staat voor Financial Independence, Retire early. Ze streven dus naar financiële onafhankelijkheid om snel met pensioen te gaan. Lees meer. […]