Registeren Inloggen

Duizenden AOW’ers lopen coronacompensatie mis

Corona treft onze economie hard. De overheid heeft verschillende steunmaatregelen bedacht om werkend Nederland te ondersteunen. Maar wie AOW krijgt en aan huis werkt, ontvangt géén compensatie van de overheid. Deze groep voelt zich gediscrimineerd.

Werken vanuit huis

Bert Vroom is eigenaar van B&B Het Spookhuis op Texel. Door corona komt niemand meer naar zijn bed and breakfast. Bert loopt alleen al in maart 2020 zo’n 1500 euro mis. En dat blijft de komende maanden zo. Van de overheid kan hij 4.000 euro krijgen. Een eenmalige tegemoetkoming voor ondernemers die direct worden getroffen door de gezondheidsmaatregelen. Voorwaarde is wel  dat ondernemingen niet zijn gevestigd op het woonadres. Maar dat is bij Bert wél het geval. En met hem lopen vele (thuis)kappers, fysiotherapeuten en anderen duizenden euro’s mis.

AOW’ers vangen bot

Bert Vroom kan aanspraak maken op een regeling waarbij zijn inkomen wordt aangevuld tot het bijstandsniveau. En waarbij hij een lening van 10.000 euro kan krijgen tegen een lage rente. Maar ook van deze regeling kan hij geen gebruik maken: AOW’ers worden uitgezonderd  Ook Ledy Lubbers, ondernemer met een reisbureau in Amsterdam, gespecialiseerde valt buiten deze regeling. Door corona staat haar bedrijf tijdelijk stil, maar de kantoorkosten van 1.500 per maand moeten gewoon betaalt worden. “Van AOW kan ik de huur van mijn huis, eten en drinken betalen.  Maar de huur van mijn kantoor niet. En juist de overheid wil dat we zo lang mogelijk doorwerken. ” Lubbers en Vroom zijn niet de enige. Zo’n 119.000 zelfstandigen ontvingen in 2019 AOW.

Te kort door de bocht

Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB vindt de regeling onterecht. “We willen we niet dat gepensioneerden op een andere manier behandelt worden dan mensen zonder pensioen.” Volgens Manon Vanderkaa komt het steeds vaker voor dat AOW’ers nog doorwerken na hun pensioen. “Omdat mensen het leuk vinden, maar hun ook omdat ze hun uitgavenpatroon er op af hebben gestemd.  Er moet goed gekeken worden naar de overeenkomstige situaties. Je kunt niet zomaar zeggen: omdat je gepensioneerd bent heb je er geen recht op.” Bij politieke partij 50PLUS stromen ook de verhalen binnen van AOW’ers die zich gediscrimineerd voelen. “De overheid heeft een simpele afweging gemaakt: AOW’ers hebben vast inkomen en die hebben geen financiële problemen, maar dat is niet waar. ” zegt Tweede Kamerlid Corrie van Brenk  van 50PLUS. Ze heeft daarom Kamervragen gesteld. Minister Koolmees van Sociale Zaken zal hier binnenkort op reageren.

Waar heeft u recht op?

Heeft u een onderneming en bent u getroffen door de coronamaatregelen? De overheid heeft diverse steunmaatregelen ontwikkeld. Wilt u weten of u daarvoor in aanmerking komt?  Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer: 0800 2117.

Geef een reactie