Registeren Inloggen

Vakbonden vinden verplichte vaccinatie werknemers onacceptabel

Het is onacceptabel dat werkgevers hun werknemers verplichten om zich te laten vaccineren. Dat zeggen vakbonden FNV en CNV over het voornemen van leasemaatschappij LeasePlan voor een vaccinatie-eis voor kantoorpersoneel. Zij wijzen op de grondrechten van werknemers op het gebied van privacy en lichamelijke integriteit.

Onacceptabel

Vakbond CNV hoopt dat de multinational het besluit zo snel mogelijk herziet. “Werknemers mogen nooit tot vaccinatie worden verplicht. LeasePlan gaat hiermee een grens over die voor ons niet acceptabel is”, zegt voorzitter Piet Fortuin.

Weinig werkgevers verplichten

FNV deelt deze opvatting. Zodra er klachten of vragen komen vanuit leden die werkzaam zijn bij LeasePlan, zegt de vakbond in gesprek te gaan. Over het algemeen kreeg FNV nog niet veel belletjes over de kwestie rond verplicht vaccineren vanuit de baas. “Daarom gaan wij ervan uit dat er onder onze leden weinig werkgevers zijn die het opleggen”, zegt een woordvoerder.

Verplichting niet toegestaan

Het Financieele Dagblad meldde eerder dat LeasePlan het eerste in Nederland gevestigde bedrijf is dat met een vaccinatieverplichting voor personeel komt, hetgeen juridisch overigens niet is toegestaan. Het bedrijf heeft circa 8000 werknemers in dertig landen. Daarvan werken er ruim duizend in Nederland op kantoor. LeasePlan heeft onder andere kantoren in Almere, Breukelen, Veghel, Moordrecht en Zwolle.

Terug naar kantoor

Werkgeverskoepel VNO-NCW vindt dat ondernemers in ieder geval de keuze moeten krijgen om naar een vaccinatie of test te vragen. “Zo ontstaat meer richting over wat kan en niet”, zegt een woordvoerder, die daarbij benadrukt dat de privacy gewaarborgd moet zijn.

Volgens de koepel leeft het onderwerp bij leden. “Wij zien dat ondernemers erg bezig zijn met wat ze wel en niet mogen vragen op het vlak van vaccineren en er vaker vragen over hebben.” Dat was een maand geleden nog anders, toen VNO-NCW zei dat de discussie nauwelijks speelde bij de achterban. De werkgeversorganisatie denkt dat de extra belangstelling komt door een verdere terugkeer naar kantoor, mogelijk vanaf 20 september. Voor die datum heeft het kabinet nieuwe versoepelingen van de coronaregels aangekondigd als de situatie dat toelaat.

Bron: ANP

Geef een reactie

Reacties (4)

  Een vaccinatieverplichting is onacceptabel omdat het vaccin nog in een proefvase
  zit tot december 2023.Het vaccin bevat veel bijwerkingen.Een zorgmedewerkster in het ziekenhuis vertelde mij dat er op de tromboseafdeling in het verleden een patient in de
  maand aandiende nu is dit een per dag.Er zijn al honderden mensen overleden direct na vaccinatie Het is niet voor niets dat de Nederlandse staat garant staat in plaats van de farmaceut,van deze valt weinig te claimen dat kun je wel zien in Groningen.En wat doet dit vaccin over drie of acht jaar?De richtlijnen moeten nu al regelmatig gewijzigd worden,o a een derde prik.

  onacceptabel, duur van de werking is nog onbekend en ook met vaccin kun je het virus doorgeven.
  Griepspuit is ook geen verplichting

  Ik heb gisteren een interview met Leaseplan gezien.
  Er wordt GEVRAAGD of de werknemer zich heeft laten vaccineren.
  Antwoordt de werknemer bevestigend is de werknemer welkom op kantoor.
  Antwoordt de werknemer ontkennend of niet, blijft de werknemer thuiswerken zonder gevolgen voor de loondoorbetaling.
  Er is dus géén sprake van een vaccinatiePLICHT, er wordt geen loonsanctie toegepast en het “heilige thuiswerken” van veel werknemers én vakbonden blijft netjes bestaan.
  Bovendien is het bij Leaseplan vooralsnog een tijdelijke maatregel.
  Leaseplan heeft een zorgplicht voor alle medewerkers: met of zonder prik.

  Iedere werknemer mag dus zelf kiezen om zich wel of niet te laten vaccineren: de gevolgen van die keuze is voor werknemer.
  Dat geldt ook voor potentiële bezoekers van horeca, festivals, musea e.d.; met een prik toegang, zonder een prik geen toegang.

  Het kan niet zo zijn dat werknemers die, om hen moverende redenen, vaccinatie weigeren door hun keuze en denkwijze hun collegae en werkgever mogen “gijzelen” .

  Snap het doel wat er achter niet goed
  het lijkt alsof elke niet gevaccineerde besmettelijk is.
  niet gevaccineerde kunnen ook besmettelijk zijn.
  dus gaat het om de omgang tussen gevaccineerden en niet gevacineerden , dan kunnen de gevaccineerden werknemers buiten werktijd ook niet met niet gevaccineerden omgaan.
  waardeloze regel dus verzonnen door een doorgedraaide nitwit