Registeren Inloggen

Eis aan Eneco om verlaging terugleververgoeding terug te draaien

De terugleververgoeding blijft een hete aardappel in de energiediscussies. De Consumentenbond eist per brief dat Eneco de verlaging van de vergoeding voor aan het net teruggeleverde stroom terugdraait. Althans, bij klanten met een vast energiecontract. Eneco reageert dat het in die categorie alleen de teruglevering betreft van extra stroom boven het eigen verbruik. Dus het betreft niet álle klanten met zonnepanelen.

Boze brief over terugleververgoeding

In een brief van de Consumentenbond naar de energieleverancier, eist de bond een terugdraaiing van de eerdere verlaging. Eneco kondigt namelijk begin september 2022 aan de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom te verlagen. In praktijk is die verlaging (het reguliere stroomtarief) van 0,56 cent per kilowattuur naar 0,09 cent per kilowattuur.

Volgens de bond mag die verlaging helemaal niet. “In de algemene voorwaarden van branchevereniging Energie Nederland staat dat wanneer iemand een overeenkomst met vaste leveringstarieven heeft, de aanbieder deze tarieven niet tussentijds mag wijzigen,” aldus Consumentenbond directeur Sandra Molenaar. “Dit geldt ook voor de terugleververgoeding. Dat een energiebedrijf in tijden als deze zijn klanten oneigenlijk benadeelt, is extra zuur.”

Verlaging binnen 14 dagen terugdraaien

In de brief aan Eneco eist de bond daarom dat ze deze onrechtmatige tariefswijziging binnen 14 dagen terugdraaien. Daarnaast moeten ze de gedupeerde klanten daarover persoonlijk informeren. De aanmaning geldt ook voor dochterondernemingen WoonEnergie en Oxxio. De bond heeft ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingelicht over de verlaging. Die houdt zich voorlopig nog even afzijdig, want het is nu eerst aan Eneco om zich aan de regels te houden. De toezichthouder wacht nu op een reactie van Eneco.

Reactie van Eneco

Eneco reageert voorlopig nog niet inhoudelijk, deelt manager mediarelaties & PR Edwin van de Haar mede. Want eerst moet de energieleverancier de brief juridisch toetsen. Wat Eneco wel al kwijt kan is dat “de verlaging alleen gaat om klanten met een vast contract die extra stroom terugleveren, boven hun eigen gebruik. Dat betekent dus niet alle klanten met zonnepanelen.”

(Bron: Consumentenbond, Eneco, ANP. Foto: Shutterstock)

Jeanine Janssen: ‘Antwoord op uw energievragen’

Geef een reactie