Registeren Inloggen

Energiecontracten kopen aan de deur, hoe zit dat?

Aan het einde van het jaar gaan veel mensen zich weer afvragen of het loont om over te stappen van energieleverancier. Om consumenten een extra duwtje in de rug te geven bij het maken van een keuze gaan energieverkopers langs de deuren om energiecontracten te verkopen. Vindt u het lastig om deze verkopers te woord te staan? Dan bent u niet de enige.

Nee zeggen

Als eerste is het goed om te weten dat u gewoon nee kunt zeggen tegen energieverkopers. Sommige mensen vinden dit lastig, want de verkoper heeft vaak een gezellige babbel waar lastig tegen in lijkt te gaan. Maar u heeft natuurlijk niet om het bezoek gevraagd. Misschien heeft u helemaal geen interesse in een nieuw energiecontract of komt het even niet uit, omdat u bijvoorbeeld aan het koken bent.

Weet wanneer uw energiecontract afloopt

Gaat u toch het gesprek aan? Dan is het belangrijk om te weten of u wel weg kunt bij uw huidige energieleverancier. U kunt namelijk een ‘overstapboete’ krijgen die kan oplopen tot 250 euro, als uw huidige contract nog langer dan 2 maanden loopt en u toch al overstapt naar een nieuwe leverancier.

Laag maandbedrag is niet altijd voordelig

Heeft u wel de mogelijkheid om over te stappen? Laat u dan niet misleiden met lage maandbedragen. Vraag altijd op welk verbruik het maandbedrag is gebaseerd. Een maandbedrag is namelijk een voorschot. Als aan het einde van het jaar blijkt dat u meer energie heeft verbruikt, moet u een flink bedrag bijbetalen.

Pas op met meerjarige contracten

Energieverkopers willen u vaak een meerjarig contract aanpraten, omdat ‘de energieprijzen de komende jaren gaan stijgen’. Maar omdat het nooit helemaal zeker is wat er met de energieprijzen gebeurt, weet u nooit helemaal zeker of een meerjarig contract voordelig is. Wat u wel zeker weet is dat u, door een contract voor meerdere jaren vast te zetten, jaar op jaar een welkomstpremie misloopt. Deze premie van 100 tot 250 euro krijgt u van uw nieuwe energieleverancier wanneer u een nieuw contract ondertekent. Energieverkopers noemen vaak dat u een meerjarig contract na één jaar alsnog kunt opzeggen en dat uw nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding voor u betaalt. Dat is echter lang niet altijd het geval, daarom moet u altijd oppassen met meerjarige energiecontracten.

Zet niet zomaar uw handtekening

Wanneer u niet direct overstag gaat, omdat u bijvoorbeeld wilt overleggen met uw partner, bieden energieverkopers in veel gevallen aan om hun aanbod naar u te mailen. Een slinks trucje van deze verkopers is echter dat zij u niet alleen een offerte of voorstel sturen, maar direct een contract. Pas daarom goed op waar u uw handtekening onder zet, zowel aan de deur als in een mail.

2 weken bedenktijd

Heeft u toch een handtekening onder een ongewild energiecontract gezet? Dan kunt u dit binnen 14 dagen nog ongedaan maken door het contract zélf op te zeggen. Dit doet u door een brief naar de energieleverancier te sturen.

Overstappen via vergelijkingswebsites

Loopt uw energiecontract af, maar vertrouwt u het niet om over te stappen via een energieverkoper aan de deur? Kijk dan eens op energievergelijkingswebsites. Op zulke websites concurreren energieleveranciers met elkaar, waardoor u daar gemakkelijk kunt zien waar u de scherpste prijs krijgt. Dat is duidelijker dan één energieleverancier aan uw deur, die beweert de beste prijs te hebben.

Plak een sticker op uw deur

En heeft u helemaal geen zin in verkopers aan de deur? Dan kunt u altijd een speciale sticker naast uw deurbel plakken. Verkopers zien op de sticker dat u niet geïnteresseerd bent in verkoop aan de deur en zullen als het goed is niet aanbellen. Deze stickers zijn bij sommige instanties zelfs gratis te verkrijgen.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    Hele goede reportage over de slinkse en achterbaks manier van colportage door energieleveranciers! Er zou door de overheid veel harder en strenger hiertegen moeten worden opgetreden! Wat me ook mateloos irriteert is dat ze het toch áltijd stug blijven aandringen, ook nadat je hen iedere keer wijsmaakt dat je geen interesse hebt! Vreselijk en completely annoying die kakkerlakken!