Registeren Inloggen

Zo weet je of er asbest zit in jouw huis

Voor 2025 moeten van de overheid alle daken waar asbest in zit vervangen zijn. Maar hoe weet je of je asbest in je huis hebt? En als je asbest hebt, wat moet je dan doen? In vijf duidelijke stappen leggen we het uit.

Stap 1) Waar zit asbest in?

Asbest zit verwerkt in ruim 3500 soorten producten. De grondstof zit in kleding, kunststof, vloerbedekking, cement of remblokken. In en rond het huis vind je het onder andere op de volgende plekken:

  • Als dakbedekking van je huis of schuur
  • In of onder je vloerzeil of vloertegels
  • In plaatmateriaal zoals dakbeschot, plafondplaten, gevelpanelen of je vensterbank
  • In gebruiksvoorwerpen zoals een strijkijzer, bloembak of broodrooster

Stap 2) Moet ik mijn dak vervangen?

Asbest die in de oppervlakte van je dakbedekking zit, moet in de meeste gevallen voor 2025 afgevoerd zijn. Maar zit er asbest in uw dak?

Nee:
Er zit geen asbest in je dak in de volgende gevallen:

  • Het dak is gedekt met dakpannen of riet
  • Het dak is aangebracht na 1 januari 1994
  • Het dak bestaat uit golfplaten met de codes NT, AF, AFM, NA, AP of AV. Deze codes geven aan dat er geen asbest verwerkt is in het materiaal.

Als een van deze punten van toepassing is hoef je je dak niet te vervangen. Maar misschien zit er wel asbest op een andere plek in je huis. Ga naar stap 3.

Ja:
Je weet vrijwel zeker dat er asbest in je dak zit als het bestaat uit golfplaten met de codes AT, NF of CAF. Ga naar stap 5.

Misschien:
Als het dak ouder is dan 1994 en in de dakbedekking geen codes staan, zit er misschien asbest in. Bij de gemeente kun je de bouwvergunning van je huis opvragen. Daar horen bouwtekeningen bij. Die tekeningen kunnen een indicatie geven dat er asbest verwerkt is in het bouwmateriaal. De architect schrijft voor welk materiaal gebruikt moet worden bij de bouw. Als je het woord ‘Eternit’ leest, weet je vrijwel zeker dat het fout zit. Toch geven de tekeningen geen zekerheid, dus ga naar stap 5.

Stap 3) Zit er asbest in de binnenkant van mijn dak?

Onder de dakbedekking zit vaak isolatiemateriaal, dakbeschot, en natuurlijk heb je ook een dakgoot. Zijn die zaken voor 1994 aangebracht? Misschien zit er asbest in. Je bent niet verplicht dit voor 2025 te verwijderen, maar als je gaat verbouwen of isoleren, ga naar stap 5.

asbest
Plaat met asbestvezels

Stap 4) Heb ik asbest in het vloerzeil, de vensterbank of een gebruiksvoorwerp?

Ook in gebruiksvoorwerpen, een namaak marmeren vensterbank, isolatiemateriaal, vloerzeil of de kit van kozijnen kan asbest zitten. In bijna alle gebouwen die tussen 1960 en 1980 zijn gebouwd zit asbest. Het is lastig om het materiaal te herkennen. Asbest zelf is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets. Asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dat is vaak moeilijk te zien.

Asbest is gevaarlijk als de vezels in de lucht terecht komen. Bij een asbesthoudend gebruiksvoorwerp zoals een strijkijzer, gebeurt dat niet snel. Zolang het voorwerp in goede staat is, wanneer je er niet in gaat boren of zagen en wanneer de asbestvezels stevig vast zitten in het materiaal, is het gebruik ervan volkomen veilig.

Isolatiemateriaal, vloerzeil of asbest in muren is een ander verhaal. Zolang alle vezels goed vastzitten is alles veilig. Ga je zeil lostrekken, boor je een gat in de muur, wil je iets wegbreken of verweert het materiaal? In dit geval loop je risico. Ga naar stap 5.

asbest huis

Stap 5) Asbest inventarisatie

Denk je dat je misschien asbest hebt? Het beste kun je een asbestinventarisatie van je woning laten doen door een gecertificeerd inventarisatiebedrijf. Dit kost in de regel rond de 400 euro. Het gaat om een visuele inventarisatie, er worden geen dingen weggebroken. Het bedrijf stuurt monsters van materiaal waar misschien asbest in zit voor een test naar een geaccrediteerd laboratorium.

Het is ook mogelijk om een specifiek voorwerp of een losse plafondplaat in het laboratorium te laten testen, als u zich over de rest van uw huis geen zorgen maakt.

Als je een huis bezit dat tussen 1960 en 1980 is gebouwd, is het in alle gevallen verstandig om een asbestinventarisatie van je woning te laten doen. Zo weet je in welke delen van je huis je niet zomaar kunt boren of slopen.

Komt u erachter dat er asbest zit in uw huis? Lees in dit artikel wat je moet doen als je asbest hebt.

Geef een reactie