Registeren Inloggen

Meer zonnepanelen betalen zich uit: 46 procent meer energieproductie uit zonne-energie in 2022

Als energiebron is de zon eindeloos. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de energieproductie uit zonne-energie in 2022 met 46 procent in vergelijking met 2021. Er komen namelijk steeds meer zonnepanelen. De energieproductie hierdoor bij woningen groeide meer dan bij bedrijven, die wel het grootse aandeel leverden.

Zonne-energie belangrijke bron van hernieuwbare energie

Ook op het totaal aan energieverbruik in Nederland is het aandeel zonne-energie (elektriciteit en warmte) gestegen. Het ging omhoog van van 2,1 procent in 2021 naar 3,3 procent in 2022. Daarmee is zonne-energie naast biomassa en windenergie een belangrijke bron van hernieuwbare energie.

Recentelijk werd nog bekendgemaakt dat de ideale periode voor zonnepanelen de lente is, veel beter nog dan de zomer. Dan moet het zonlicht er natuurlijk wel goed op kunnen vallen.

Bedrijven leveren meer zonne-energie, maar groei is groter bij woningen

Energieproductie door zonnepanelen is in 2022 gegroeid naar 16,8 miljard kilowattuur (kWh) zegt het CBS. Daarvan kwam bijna 60 procent door bedrijven, de rest van woningen. De capaciteit van bedrijven is groter geworden door de aanleg van meer zonneparken. De bijdrage van bedrijven was daarom hoger dan die van woningen. Maar de energieproductie van woningen lag verhoudingsgewijs wel iets hoger (+49 procent) dan bij bedrijven (+45 procent).

Totaal ‘opgesteld vermogen’ van zonnepanelen 30 procent gegroeid

In 2022 nam het ‘totaal opgesteld vermogen’ van zonnepanelen in alle gemeenten van Nederland ook toe. Gemiddeld bedroeg die groei 30 procent in vergelijking met 2021. Dronten was de koploper met een groei van 161 megawatt (MW). Dat kwam door de aanleg van het grootste zonnepark van Nederland. Borger-Odoorn en Hoogeveen waren de nummers 2 en 3 met meer dan 100 MW. Grote steden als Utrecht, Rotterdam en Tilburg vertoonden vorig jaar de grootste groei in opgesteld vermogen.

Leveren zonnepanelen wel echt het meest op bij hete zomerdagen?

(Bron: CBS, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie