Registeren Inloggen

Uitgaven aan diensten hoger dan aan eten, hoe kan dat?

In september 2022 gaven consumenten 2,2 procent meer uit dan een jaar eerder, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij een inflatie van wel 14 procent verbaast zo’n constatering. Maar de berekeningen zijn gecorrigeerd voor gestegen prijzen. Aan diensten gaven huishoudens 5,2 procent meer uit, terwijl uitgaven aan eten 2,6 procent daalden. Hoe kan dat? Peter Hein van Mulligen, woordvoerder van het CBS legt het uit.

Meer dan 50 procent uitgaven aan diensten

Bij uitgaven aan diensten moet u denken aan telefoonabonnementen, kappersbezoek of een bezoek aan een voetbalwedstrijd of concert. Diensten maakten sowieso iets meer dan de helft uit van alle consumptieve bestedingen. Behalve aan eten besteedden huishoudens ook 2,6 procent minder aan duurzame goederen als auto’s en woninginrichting. Maar uitgaven aan zaken als aardgas en verzorgingsproducten stegen wel, namelijk met 1 procent. Waaraan liggen – op de hogere gaskosten na – deze opvallende verschuivingen?

Sparen tijdens corona

De verklaring voor de hogere uitgaven door consumenten blijkt heel simpel. “Tijdens corona is er meer dan normaal gespaard, wel tientallen miljarden meer,” zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom en woordvoerder van het CBS. Dat lijkt logisch, want in deze periode daalden de uitgaven ook enorm. Maar nu ziet Mulligen dat de gang naar de winkels er flink in zit. “Dat is in het eerste halfjaar van 2022 doorgegaan. De spaarpot was enorm. Daardoor was er voor consumenten meer geld om te besteden, zelfs na een inflatiecorrectie. De verwachting is dat dit nog wel een tijdje zo zal blijven.”

(Bron: CBS, ANP. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Als Dhr van Mulligen gelijk heeft met zijn zin ¨De spaarpot was enorm. Daardoor was er voor consumenten meer geld om te besteden, zelfs na een inflatiecorrectie” waarom leven zoveel mensen dan in armoede? Waarom hebben we voedselbanken, kledingbanken, speelgoedbanken, weggeefkastjes, steunmaatregelen? Als iedereen de spaarpot vol had zoals hij beweert was dat allemaal toch niet nodig? Het is duidelijk dat de rijkdom verkeerd verdeeld is. En onder een liberale regering zal die ongelijkheid alleen maar toenemen. Zie Amerika waar de “middenklasse” compleet is uitgeroeid. Je bent rijk of het lukt je niet om met 3 baantjes rond te komen. Nederland over een paar jaar? We gaan het zien….

    Mijn gevoel zegt me dat hoe langer je wacht om iets te kopen hoe duurder het product wordt.