Registeren Inloggen

Hoeveel we uitgeven is nog nooit zo gedaald

In april, tijdens de lockdown, stopten we massaal met geld uitgeven aan horeca, het ov en dagjes uit. De consumptie van diensten en goederen daalde nooit eerder sterker, namelijk met 17.4 procent vergeleken met diezelfde maand in 2019. In juni gaat dit niet beter worden verwacht het CBS.

Niet tanken

April 2020 was Nederland in lockdown. Door het coronavirus werkten mensen thuis, zat de horeca op slot en riep het kabinet ons op om alleen de deur uit te gaan als dat nodig was. Om die reden maakten we nauwelijks gebruik van diensten en gaven we er 26.4 procent minder geld aan uit. Dat we ook minder (10.7 procent) uitgaven aan goederen komt vooral doordat we minder tankten.

Nieuwe hoofdtelefoon

Want we lieten niet al het geld op zak zitten. Spullen om het huis mee in te richten en elektronica kochten we juist meer. Net als eten. In supermarkten gaven we 3.6 procent meer uit. Lees ook: Worden boodschappen duurder door corona?

Juni beter?

Het CBS meldt dat consumenten inmiddels weer vertrouwen hebben in hun financiële toekomst. Koopwoningen zijn duurder geworden en ondernemers vertrouwen dat de werkgelegenheid aantrekt. Maar dat betekent niet dat we massaal meer gaan kopen. De werkloosheid is op dit moment groter dan vorige maand.

Bron: CBS

Geef een reactie

Reactie

  April:
  Kappers gesloten
  Pedicure gesloten
  Schoonheidssoecialisten
  Grootwinkelbedrijven gesloten
  Sportscholen gesloten
  Thuis werken etc.

  Dringende oproep regering;
  Blijf zoveel mogelijk thuis etc.

  Tsja, dan wordt er weinig uitgegeven hè.