Registeren Inloggen

Groningers het meest kwijt aan energierekeningen

Groningers zijn gemiddeld het meeste van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Namelijk bijna een kwart (23,6 procent) van hun inkomen. Energiebedrijf Zonneplan deed onderzoek op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De rekening voor Flevolanders valt het laagste uit.

Noorden is het meest kwijt aan energierekening

Jarenlang geplaagd door de gaswinning, betalen de Groningers nu ook nog het meest voor energie. Ook Friesland en Drenthe scoren hoog. Zelfs na de huidige compensatie door de overheid. De cijfers zijn door zonnepanelenexpert Zonneplan wel gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van provincies. De reden van een gemiddeld energiequotum van 22 procent in de Noordelijke provincies is dat daar relatief gezien meer grote en oudere huizen staan. Dat zijn enorme energieslurpers. Maar ook ligt het inkomen in het noorden gemiddeld lager.

Flevoland scoort het laagst

De jongste provincie, Flevoland, scoort het laagst met slechts 15 procent. Geen wonder: de huizen zijn daar namelijk een stuk kleiner. Zonneplan benadrukt dat bij een percentage van meer dan 10 procent er al sprake is van energiearmoede. Dus is in alle provincies de situatie financieel ongezond.

Pekela het allerhoogst

Hoe zit het op gemeenteniveau? Inwoners van het Groningse Pekela zijn het grootste deel van hun inkomen kwijt aan de energierekening, gemiddeld wel 28,3 procent. Amsterdam scoort als stad het laagst met 13,7 procent. Dat is het laagst van heel Nederland. Ook dat ligt weer aan de grootte van de huizen, tamelijk klein, terwijl het inkomen relatief hoog is.

(Bron: Zonneplan, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Flevoland is een jonge gemeente. Daar werden in de begin jaren van 1970 al geïsoleerde

    woningen gebouw. Ook kwamen er geschoolde technische mensen wonen. Die gingen zelf verbeteringen aanbrengen. Mijn 6 kamer woning in Lelystad verbruikte het eerste jaar 2700 m3 gas. in het Karveel. Tot het opviel, dat de sneeuw buiten achter de radiator wel erg ver smolt. Daar heb ik technisch extra isolatie aan gebracht, De CV leidingen in een omkasting geïsoleerd ( let wel, 3 verdiepingen met grote ramen op de slaapkamers. Na dien 2000 m3 tot mijn kinderen gingen studeren 1539 m3.
    Tot mijn verbazing 2 jaar achtereen. Binnen een week kwam de gasboer een nieuwe meter plaatsen. Die vertrouwden het niet.