Registeren Inloggen

Help, ik kan niet op tijd betalen

U krijgt een boete of rekening, en het lukt niet om op tijd te betalen. Wat moet u dan doen? In sommige gevallen kunt een betalingsregeling aanvragen. In een betalingsregeling spreekt u af dat u het bedrag in termijnen betaalt. Zo voorkomt u incasso-kosten en extra boetes. We leggen uit hoe dit werkt.

Stap 1. Zet de schuldeisers op een rij

Maak een lijst van uw schulden, betalingsachterstanden en leningen. Verzamel alle aanmaningen die u heeft ontvangen van incassobureaus, deurwaarders en schuldeisers. Zo weet u precies wie uw schuldeisers zijn en hoeveel geld u nog moet betalen.

Stap 2. Breng uw uitgaven in kaart.

Maak een overzicht van uw vaste maandelijkse uitgaven, zoals huur, verzekeringen, energiekosten en boodschappen. Deze bedragen vindt u in uw bankafschriften.

Stap 3. Maak een aflosplan

U weet nu wat uw maandelijkse uitgaven zijn, hoeveel geld u moet betalen en wie uw schuldeisers zijn. Dan is het nu tijd om te berekenen hoeveel u per maand per schuldeiser kunt aflossen. Extra hulp nodig voor het maken van een aflosplan? Kijk op www.zelfjeschuldenregelen.nl

Stap 4. Neem contact op met uw schuldeiser(s)

Het is belangrijk dat uw schuldeiser weet dat u krap zit. Spreek daarom een regeling af die haalbaar is. U moet genoeg geld overhouden voor uw vaste uitgaven en levensonderhoud. Zoek contact met uw schuldeisers om af te spreken hoeveel u per maand gaat betalen. Lukt het niet om uw schulden en uitgaven in kaart te brengen? Of loopt u vast bij het maken van een aflosplan? Vraag hulp van uw buurtteam of de schuldhulpverlening in uw gemeente.

rekening betalen terugbetalen

Hoe kan ik mijn schuldeisers bereiken?

Hieronder vindt u een overzicht van hoe u de volgende bedrijven kunt bereiken.

CAK:

Kunt u een factuur niet betalen? Afhankelijk van uw situatie kunt u een betalingsregeling aanvragen. Hoe? Via een van de speciale telefoonnummers of online via Mijn CAK op www.hetcak.nl

CBR:

Kunt u een rekening aan het CBR niet betalen? U kunt een betalingsregeling aanvragen. Dit kan per post. Schrijf in een brief waarom u niet op tijd kunt betalen. Zet in uw brief ook uw naam, burgerservicenummer, adres en telefoonnummer. Stuur de brief naar:
CBR Betalingsregeling
Postbus 3012
2280 GA Rijswijk

Belastingdienst

Lukt het niet om uw aanslag op tijd te betalen? Of kunt u teveel ontvangen aanslag niet op tijd terugbetalen? In sommige gevallen kunt u 4 maanden uitstel of een (gedeeltelijke) betalingsregeling aanvragen. Kijk op www.belastingdienst.nl of bel de BelastingTelefoon: 0800 – 0543

CJIB

Kunt u een boete niet betalen? Boetes vanaf €75,- kunt u vaak in delen betalen. Op www.cjib.nl kunt u per soort boete bekijken of u een betalingsregeling kunt aanvragen.

DUO:

Lukt het niet om studie- of lesgeld te betalen? Of hebt u een OV-boete? In veel gevallen kunt u een betalingsregeling aanvragen. Online via Mijn DUO op www.duo.nl
of via de telefoon: 050 – 599 77 55

Andere schuldeisers

Ook niet-overheidsinstanties, zoals uw zorgverzekeraar, telecomaanbieder of energieleverancier, bieden soms een betalingsregeling aan. Kijk voor meer informatie op de website van de instantie of neem telefonisch contact op.

betalingsregeling

Ik kom er niet uit

Het kan zijn dat het met deze tips nog steeds niet lukt. Als u een probleem heeft met een overheidsinstantie kunt u contact opnemen met De Nationale Ombudsman. Ga naar www.nationaleombudsman.nl of bel 0800 – 33 55 555. Als het om een andere reden misloopt, kunt u de Soresdienst van MAX bellen. Lees meer over deze dienst in dit artikel.

Sparen

De beste manier om geldproblemen te voorkomen is door te sparen. Lees onze tips waardoor sparen eindelijk wel lukt.

Geef een reactie