Registeren Inloggen

Mislukt sparen keer op keer? Met deze tips houdt u het beter vol

Met de duurdere boodschappen, zorgverzekering en gas en elektra blijft er voor een deel van de Nederlanders minder over aan het einde van de maand. Het kan daarom lastiger zijn om te sparen, maar er zijn manieren om toch het één en ander opzij te zetten én het sparen vol te houden.

Automatische overboeking

Het werkt vaak minder goed om het geld te sparen dat aan het einde van de maand over is, omdat het geld dan vaak al op gaat aan ongemerkte uitgaves. Toch sparen veel mensen op deze manier. Om dit te voorkomen kunt u vooraf een berekening maken van het bedrag dat u over kunt houden en dit onderdeel maken van uw maandbudget. Door dit bedrag aan het begin van de maand in te stellen als automatische overboeking, staat dit geld meteen al ‘veilig’. Mocht u het toch nodig hebben, dan kunt u het nog altijd terugboeken.

Spaardoel

Bedenk voor uzelf waar u voor wilt sparen en noteer dit. Bij sommige banken is het mogelijk verschillende namen te geven aan uw spaarrekeningen (spaarpotjes). Zo kunt u bijvoorbeeld specifiek sparen voor een vakantie, een auto of de vervanging van apparaten in huis.

Voorkom impulsaankopen

Soms kan er iets op uw pad komen dat zeer verleidelijk is om te kopen. Al zit het er die maand eigenlijk niet in en gaat het ten koste van uw spaarbedrag. Spreek dan met uzelf af er een nachtje over te slapen. Dan heeft u er beter over nagedacht en is het geen impuls meer. Ook online werkt dit goed. Plaats het item of de items als de website erover beschikt bijvoorbeeld op de verlanglijst en bepaal een dag later of u die zaken echt wilt aanschaffen.

Sparen met een laag inkomen

Als er naast de vaste lasten niets tot weinig overblijft, dan is het extra lastig om toch wat te sparen. Zorg in elk geval dat u precies weet wat er elke maand in komt en uitgegeven wordt. Bekijk vervolgens of er misschien zaken zijn waar u nog net wat meer op kunt besparen, zoals de telefoonrekening of internetverbinding. En stel voor boodschappen en cadeaus een vast bedrag in. Maak daarnaast lijstjes voor de boodschappen en houd u daar aan en koop producten zoveel mogelijk als ze in de aanbieding zijn. Heeft u dan toch af en toe een extraatje, zet dat dan opzij. En in het geval van een lening is het verstandig die eerst af te lossen. De hoge rentes zijn een grote hap uit het budget.

Koopzegels

Het rendement op spaarrekeningen is vanwege de lage rente op spaargeld niet ideaal. Het kan lucratief zijn om gebruik te maken van koopzegels bij de supermarkt. Op deze manier spaart u elke maand en krijgt u een extra bedrag bij inlevering van het boekje zegels.

Kleingeld opsparen

Door regelmatig wat kleingeld in een spaarpot te doen, spaart u haast ongemerkt toch een leuk bedrag bij elkaar. Stort het bijvoorbeeld 1 of een aantal keer per jaar op uw spaarrekening.

Zet extra’s apart

Door vakantiegeld, eventuele bonussen of verjaardagsgeld meteen op uw spaarrekening te zetten, is het makkelijker om eraf te blijven en echt uit te geven aan uw spaardoelen.

Vang onverwachte uitgaven op

Om te voorkomen dat uw zo zorgvuldig gespaarde geld op gaat aan onverwachte tegenvallers als een kapotte wasmachine, kunt u ook een potje maken voor dit soort onverwachte uitgaven. Op die manier wordt het onderdeel van uw maandelijkse budget en kunt u deze uitgaven makkelijker opvangen als dat opeens nodig is.

Lees ook: sparen zit niet in onze aard en bekijk onze gratis cursus Omgaan met geld.

(Bron: RTL Nieuws, twopennies.nl, archief)

Geef een reactie