Registeren Inloggen

Voedsel- en kledingbanken zien aantal hulpvragen met 67 procent groeien

Armoede en ongelijkheid in Nederland nemen toe. Dit constateert Stichting Armoedefonds in zijn halfjaarlijkse onderzoek onder honderden lokale hulporganisaties. Steeds meer mensen in Nederland hebben mede door de stijgende kosten voor levensonderhoud moeite om rond te komen. Dit werkt door in het aantal hulpvragen op lokaal niveau.

Enquête

“In onze enquête vragen wij lokale hulporganisaties naar het functioneren van de organisatie en de verwachtingen die zij van de toekomst hebben,” zegt Klaas Dijkstra, voorzitter Stichting Armoedefonds. Van de uitkomsten wordt hij niet vrolijk. Het aantal hulpvragen bij die lokale hulporganisaties is het laatste half jaar namelijk flink gestegen, met wel 67%. Vooral voedsel- en kledingbanken zien de hulpvraag groeien. Met ook nog de toestroom aan Oekraïense vluchtelingen, zien ze voorlopig geen afname komen.

Corona, inflatie, Oekraïne

Eerst was het corona dat grote problemen veroorzaakte. Maar ook voor die tijd telde Nederland al bijna 1 miljoen mensen die in armoede leefden. Sindsdien is de inflatie het grote probleem. De energieprijzen zijn door het dak geschoten door de oorlog in Oekraïne. Inmiddels heeft de regering al diverse maatregelen getroffen. Zo is er de 400 euro compensatie die de consument terugkrijgt op zijn energierekening. Dat betaalt die minder aan energiebelasting in 2022. Ook is de accijns op brandstoffen per 1 april verlaagd. De btw op energie gaat per 1 juli omlaag naar 9 procent. Dat zou moeten helpen. Maar het is vermoedelijk nog niet genoeg.

Middeninkomens erbij gekomen

Het Nibud constateerde onlangs dat er een nieuwe groep is bijgekomen die in de problemen dreigt te geraken. Dat zijn namelijk de middeninkomens, die de inflatie nauwelijks het hoofd kunnen bieden. Zelfs met eierwekkers in de douche, blijft de energierekening nog altijd te hoog.

Durven om hulp te vragen

“Een half jaar geleden signaleerde een 1 de 5 hulporganisaties dat minder mensen om hulp vroegen. Nu spreekt nog maar 1 op de 50 organisaties van een afname van verzoeken om bijstand,” stelt Stichting Armoedefonds vast. Het fonds verwacht een grotere toename. Dat komt omdat veel mensen de stap naar om hulp vragen nog niet hebben durven zetten.

Ze hebben een gemiddelde baan maar komen toch niet rond. Vakantiegeld gebruiken ze om de gaten in het huishoudbudget te dichten. In de allerarmste groep is een maaltijd overslaan inmiddels al geen uitzondering meer. Lees hier het halfjaarlijkse rapport van Stichting Armoedefonds.

Bron: Stichting Armoedefonds, Nibud
Foto: ANP

Kwart miljoen kinderen leeft in armoede. “Politiek, doe iets!”

Geef een reactie

Reacties (2)

    Daarom ben ik donateur geworden van de Voedselbank in mijn woonplaats.

    Sorry, maar je moet onnozel zijn als je van die corrupte Haagse club ook maar iets anders verwacht dan dat ze hun eigen beurs spekken. Ze hebben lak aan de burgers.