Registeren Inloggen

Huismerken in steeds meer supermarkten veel goedkoper dan A-merken

Misschien heeft u het al gemerkt bij het afrekenen van de boodschappen in de supermarkt, het is duurder geworden. Verschillende producten zijn in het eerste half jaar van 2020 in prijs gestegen. Een opvallend detail is dat het prijsverschil tussen A-merken en huismerken ook groter is geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Inflatie

In juni van dit jaar maakt RTL bekend dat uit onderzoek blijkt dat de prijzen gemiddeld 1,2 procent zijn gestegen. Even lijkt de coronacrisis de oorzaak, maar dit wordt als snel weerlegd. Want de prijsstijging gaat gelijk op met de inflatie. “Supermarkten berekenen de inflatie altijd door, dat doen ze nu dus ook”, aldus retaildeskundige Paul Moers tegen RTL Nieuws.

Gemiddeld 45 procent goedkoper

Maar wie toch goedkoper uit wil zijn in de supermarkt, kan beter kiezen voor het huismerk. Die blijken gemiddeld maar liefst 45 procent goedkoper dan hetzelfde product van een A-merk. En dat is een forse stijging ten opzichte van bijvoorbeeld 2014. Dan zijn de huismerken 24 procent goedkoper dan A-merken. De afgelopen jaren zet de stijgende lijn voort met gemiddeld 5 procent. In 2018 is het prijsverschil 36 procent en in 2019 is dat 40 procent.

Verschillende supermarkten

Voor het onderzoek zijn producten van huismerken en A-merken in 15 verschillende supermarkten vergeleken. Daaruit blijkt dat het boodschappenmandje met huismerken 45 procent goedkoper is dan het mandje vol met A-merken. De grootste verschillen heeft bij de Deen (48 procent), Deka, Dirk en Vomar. Bij de supermarkten van de ALDI en Poiesz is het prijsverschil met 39 procent het minst.

Grootste prijsverschillen: wasmiddel en vaatwastabletten

Bij welke producten zijn de verschillen het groots? Zonder uitzondering bij wasmiddelen een vaatwastabletten. Daar liggen de verschillen soms wel op bijna 80 procent. Wasmiddel van Ariel is in verhouding tot het huismerk maar liefst 79 procent duurder. Ook zijn er producten waarbij er nauwelijks verschil is.

Huismerk

Een verklaring is dat steeds meer supermarkten huismerken promoten en in 2019 de prijzen van de A-merken zijn gestegen. Vooral Jumbo en Albert Heijn richt zich meer op de verkoop van het huismerk. Daarbij kiezen steeds vaker om de producten die tegen budgetprijzen worden verkocht, over te laten gaan in het huismerk. Dat creëert een prijsverschil ten opzicht van de A-merken.

Koop A-merken in de aanbieding

Geeft u toch de voorkeur voor een A-merk? Koop ze dan als ze in de aanbieding zijn. Dat kan u al snel zo’n 30 tot 35 procent schelen. Want kwaliteitsverschil kan nog altijd een reden zijn om bij een A-merk te blijven. Dit is door de Consumentenbond ook niet meegenomen in het onderzoek. Er is alleen onderzoek gedaan naar het prijsverschil.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (4)

  Er zijn producten (van A- maar ook van huismerken) die ik uitsluitend in de aanbieding koop: wc-papier, keukenrollen, wasmiddel, schoonmaakmiddel, tandpasta, doucheschuim, rijst, pasta en andere langhoudbare producten.
  Ik hou hier geld voor apart: het geld dat ik anders kwijt was voor deze producten wanneer ze niet in de aanbieding zijn en ik nu dus niet hoef te kopen tegen de dure prijs.
  En in de aanbieding heb ik dus véél meer.
  Ik ben ook niet “vies” van boodschappen doen bij Aldi of Lidl.
  En ik koop vaak duurdere A-merken van m.n. cosmetica en (kerst)cadeautjes online in Zuid-Europa (nooit in Nederland, dat is veel te duur): scheelt zomaar ruim 40% zelfs als er verzendkosten worden berekend.
  Tsja, het wordt een “sport” .

   Interessant, dat laatste! Heb je een tip voor een of meerdere websites?

  Hier wil ik wel even op inhaken.
  Neem nu de Coop eigen merk Gewoon sinassplit van €1,39 nu voor €1,79, dit is toch van de zotte €0,40 erbij. T is niet eens een A merk hoe is dit te verklaren!

  Op internet lees ik:

  Verschil in kwaliteit?

  Waarom kopen we dan toch nog A-merken? Doorgaans is de reden heel simpel: we gaan er vanuit dat de kwaliteit wel beter zal zijn. Dat komt niet alleen door de hogere prijs. Ook bijvoorbeeld de mooiere verpakking en de hoeveelheid reclame zorgen ervoor dat we een A-merk beter inschatten.

  Maar wat blijkt? In de praktijk is het verschil in kwaliteit doorgaans nihil. Toen huismerken enkele decennia terug opkwamen, waren ze inderdaad vaak nog minder goed. Inmiddels zijn ze echter ontwikkeld tot vrijwel precies het niveau van de A-merken. Soms zijn ze zelfs gezonder, bijvoorbeeld omdat er minder suiker aan is toegevoegd.