Registeren Inloggen

Is goedkope zonnebrandcrème duurkoop?

Momenteel tikken sommige flessen zonnebrandcrème de 20 euro aan. Maar waarom is zonnebrandcrème van A-merken zo duur? En beschermen de goedkopere varianten wel even goed tegen uv-straling?

Zonnebrandcrème nodig

Tijdens de warme zomerdagen worden de flessen zonnebrandcrème snel ingeslagen. Dat moet ook wel, want de uv-straling van de zon is schadelijk voor onze huid. Dat wij deze beschermende crème nodig hebben, dat weten de fabrikanten ook. Dat verklaart meteen waarom veel zonnebrandcrème wat meer kost: het wordt toch wel gekocht, vertelt merkendeskundige Paul Moers aan RTL Nieuws.

In de aanbieding

Omdat de A-merken prijzig kunnen zijn, is het verstandiger om deze in de aanbieding aan te schaffen. De Consumentenbond bevestigt dit. “Anders bent u een dief van uw eigen portemonnee” schrijft de vereniging op haar website. Echter heeft niet alle zonnebrandcrème een hoge prijs. De huismerken zijn vaak de helft goedkoper dan A-merken.

Huismerk zonnebrandcrème slechtere kwaliteit?

Maar betekent een goedkopere prijs ook een slechtere kwaliteit? Nee. Volgens de KWF Kankerbestrijding betekent de prijs niet meteen dat een crème van een huismerk slechter is. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft het instituut op haar website. Een goedkope fles zonnebrandcrème beschermt u dus net zo goed tegen uv-straling als een duurdere variant. Let er wel op dat de crème zowel tegen uv B-straling als tegen uv A-straling bescherming biedt.

Waarom zijn A-merken duurder?

Maar als een dure en goedkope fles crème even goed beschermen tegen uv-straling, waarom zijn A-merken dan duurder? Dat heeft voor een groot deel te maken met onderzoeken die deze merken laten uitvoeren. Zo proberen zij continu het product te verbeteren en de nieuwste technieken toe te passen. De huismerken hebben hier minder budget voor en daardoor duurt het bij hen vaak wat langer voordat zij de nieuwste snufjes ontdekt en toegepast hebben. Daarnaast steken A-merken veel geld in de uitstraling van de verpakking.

Welke is het best?

De Consumentenbond testte 49 verschillende zonnebrandcrèmes. Uit de resultaten blijkt dat de zonnebrand van Jetske Ultee voor 16 euro als beste uit de test komt. De nummer 2 is van een huismerk, namelijk die van de Lidl voor 4,70 euro.

Hoe lang is water uit de kraan of een flesje houdbaar?

Bron: Consumentenbond, KWF Kankerbestrijding, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Reactie

    […] u van plan om zonnebrand te kopen? Een goedkopere variant hoeft dus niet meteen van slechtere kwaliteit te zijn. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft KWF Kankerbestrijding op haar website. […]