Registeren Inloggen

Hoe lang is water uit de kraan of een flesje houdbaar?

Water is van levensbelang. Sterker nog, ons lichaam bestaat voor ongeveer de helft uit water. Water drinken is dus goed, maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van water? Hoe lang kunnen we water uit de kraan bewaren? En hoe zit dat met flesjes water?

Uit de kraan

Het water wat uit de kraan komt in Nederland is dik in orde. In weinig landen zijn de normen en controles zo streng als in ons land. Aan het water dat uit de kraan komt, zijn veel meer eisen gesteld dan dat uit flessen. Dus we kunnen met een gerust hart kraanwater drinken. Maar hoe lang is dit houdbaar nadat u het heeft getapt? Een paar dagen, mits koel bewaard. U kunt het gerust een dag of 2 in een kan in de koelkast zetten. Tapt u kraanwater om mee te nemen in een flesje? Vergeet dan niet regelmatig dit flesje schoon te maken. Doordat u er van drinkt komen er bacteriën via het flesje in het water. Door het schoon te maken met afwasmiddel, voorkomt u de groei van schadelijke bacteriën.

Uit flessen

Water is ook verkrijgbaar in flessen of flesjes. Dit water wordt onder een bepaalde druk in de fles gedaan. Verder zit er in water niets waardoor het zou kunnen bederven. Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.

Water mee op warme dagen

Wie op pad gaat met warme dagen doet er goed aan om water mee te nemen. Drinken met de warmte is belangrijk. U verliest immers door te zweten ook veel vocht. Gaat u eropuit met de auto en vult u flesjes met water die u vervolgens de hele dag in een warme auto laat staan? Dan is het aan te raden om het te verversen. Bacteriën zijn dol op warmte en omdat het om een eigen flesje gaat is de kans dat er bacteriën inzitten groot. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand, kunnen goed ziek worden van bedorven water. Beter is om het water mee te nemen. Zo kunt u er tevens voor zorgen dat u voldoende drinkt op warme dagen.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie