Registeren Inloggen';

Je hond naar de kliniek en terugkomen met een giga rekening

’s Avonds, ’s nachts of in het weekend met spoed met je huisdier naar de dierenarts? Dan kom je al snel bij een van de twee specialistische dierenkliniekketens AniCura of Evidensia terecht. Eenmaal daar wordt je huisdier behandeld alsof je zelf in het ziekenhuis bent. Compleet met medisch specialisten, CT-scans en steriele apparatuur. Maar als je je geliefde huisdier ophaalt, volgt vaak een zeer hoge rekening.

Huisdier steeds meer deel gezin

De afgelopen jaren is ons huisdier meer en meer deel van het gezin geworden. De kat, hond, cavia of ander huisdier hoort er echt bij. En we willen dan ook dezelfde kwaliteit zorg als die voor de mens. Alleen zien we na een ziekenhuisopname zelden de kosten die daarmee gemoeid zijn. Maar als uw huisdier dan bij een kliniek een CT-scan heeft ondergaan, dan kost dat zo honderden euro’s. Ook als ze een nachtje in een kliniek verblijven, dan bent u daar al gauw tweehonderd euro voor kwijt. En zeker in de avonden en weekenden lopen de kosten snel op.

Tekort aan dierenartsen

Al jaren is er een tekort aan dierenartsen. Daardoor hebben praktijken moeite om een weekend- of avonddienst te draaien. Ze verwijzen hun klanten dan naar de specialistische klinieken. Daarnaast is de dierenarts van vandaag niet meer de dierenarts van vroeger die vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week klaarstond. Tegenwoordig willen dierenartsen een balans tussen werk en privé. Daardoor worden de diensten buiten kantooruren overgelaten aan nieuwe partijen als AniCura en Evidensia.

Meer mogelijkheden behandelen huisdier

Een andere reden van oplopende kosten is dat er tegenwoordig zoveel meer mogelijk is dan vroeger in de verzorging of behandeling van uw huisdier. Een hond kan een kunstheup krijgen en uw kat kan chemotherapie en bestraling ondergaan. Waar vroeger vaak geen andere keuze was dan uw huisdier in laten slapen, hoeft dat in veel gevallen nu niet meer. Maar de behandelmethode en daarbij behorende kosten zijn voor vele huisdiereigenaren onbekend.

Baasjes schrikken van rekening

Als u uw huisdier ophaalt is de factuur soms zo hoog, dat mensen problemen hebben deze te betalen. Op de site van AniCura wordt daarom geadviseerd de daglimiet van het te pinnen bedrag te verhogen als u uw dier komt ophalen. Evidensia gaat nog een stap verder. Wanneer u niet kunt betalen, adviseren zij geld te lenen van vrienden, een crowdfundactie te starten of zelfs een persoonlijk krediet af te sluiten. Inmiddels heeft Evidensia deze informatie verwijderd omdat dit niet het beleid is vanuit het bedrijf.

Hond Sam onder het mes

Ton en Manja de Heij laten hun zieke vijfjarige hond Sam ’s avonds controleren in een dierenkliniek van de keten AniCura. Bij binnenkomst moeten ze direct 500 euro pinnen als aanbetaling. En dat is nog maar het begin. Want in eerste instantie schat de kliniek de kosten op 2000 euro. Maar de rekening pakt uiteindelijk twee keer zo hoog uit: bijna 4000 euro. Daardoor ontstond de keuze: of dit betalen of Sam laten inslapen. Het stel vindt dat er misbruik wordt gemaakt van hun liefde voor Sam. Ze zijn blij dat hij gered is, maar vinden de kosten buitengewoon hoog.

Kat De Witte van 6000 euro

Carola Zuijderduijn meldt zich op een zaterdagavond met haar zieke kat De Witte bij een AniCura-kliniek. Bij de intake moet ze tekenen voor de kosten van het maken van een echo en bloedonderzoek. Dit zijn kosten tussen de 1200 en 1500 euro. Haar kat blijkt een stoelviltje te hebben ingeslikt en is er heel slecht aan toe. Daarom nemen ze hem direct op en opereren ze hem nog diezelfde avond. Drie dagen later, op dinsdag, kan de kat weer mee naar huis. Maar dat kan pas na betaling van bijna 6000 euro. Mevrouw Zuijderduijn is blij dat het leven van haar kat gered is, maar schrikt van dit enorme bedrag. Ze vindt dat er transparantie ontbreekt over de kosten. Want alleen al voor een nachtje verblijf in de kliniek rekent die ruim 200 euro.

Partij voor de Dieren: geen btw bij dierenarts

Partij voor de Dieren (PvdD) wil lagere tarieven voor de zorg van dieren. Zo willen zij de btw op deze rekeningen afschaffen. Dit willen ze doen naar aanleiding van de hoge rekeningen bij klinieken als Evidensia en AniCura. Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de PvdD schrikt enorm van de bedragen die zijn betaald voor kat De Witte en hond Sam. ”Bij de klinieken zitten ongetwijfeld gespecialiseerde dierenartsen, maar dat rechtvaardigt facturen van 4000 en 6000 euro niet. De bedragen zijn veel te hoog en ondoorzichtig. Daar moet iets aan gebeuren.”

Ook vindt de PvdD dat deze klinieken niet de enigen moeten zijn in Nederland voor de zorg van huisdieren tijdens avonden en weekenden. ”Ze hebben een monopolie, mensen kunnen nergens anders heen. De vaste dierenarts is dan namelijk dicht. Je hebt dan geen andere keus dan zo veel te betalen.”

Slechts weinig baasjes hebben een huisdierverzekering

Een verzekering kan een deel van de financiële pijn wegnemen en de financiële kater beperken. Maar niet veel mensen in Nederland maken gebruik van deze verzekering. Want in Nederland is slechts 6 procent van de huisdieren verzekerd voor medische kosten. Dat zien verzekeringsmaatschappijen graag anders. Zij zijn voor een basisverzekering voor huisdieren. Maar dan wel een waarbij de zorg zo breed mogelijk gegeven kan worden voor een redelijk bedrag aan verzekeringspremie. Daarbij kunt u zich dan apart bijverzekeren voor speciale behandelingen. In plaats van een verzekering hebben veel huisdiereigenaren een spaarpotje voor de zorg van hun huisdier. Maar zo’n potje is snel leeg als een dier in een van de klinieken belandt.

Ook Wencke van der Meijden, directeur AniCura Nederland, bevestigt dat een verzekering voor huisdieren goed is. ”Onze dierenartsen willen de beste zorg geven aan een dier en eigenlijk helemaal niet bezig zijn met geld. Daarom zou het zo fijn zijn als meer mensen hun dieren verzekeren.” De hoge kosten waar mensen tegen aanlopen vallen volgens de directrice ook te verklaren. ”Deze rekeningen zijn uitschieters. Daarbij leveren wij de beste specialistische zorg, hebben we hoogwaardige apparatuur, hoogopgeleid personeel en staan we 24 uur per dag klaar”, aldus van der Meijden in MAX Meldpunt.

Geef een antwoord

Reacties (38)

  Ik ben nu wel heel benieuwd wat kosten zouden zijn bij eigen dierenarts. Vind het persoonlijk echte oplichterij hoe die dame het vertelde. Wat als de huisdier eigenaren het geld niet hebben? Dan geen hulp.
  Nee dierenartsen in de stad moeten veel harder werken was wat zij vertelde. Nou denk dat ze niet in de buurt komen van dierenartsen op platteland. Resumé bah wat een oplichters praktijken meteen verbieden.

   Ik hou mijn hart vast
   Mijn kleine geadopteerde hondje uit Griekenland wordt 10 jr met alleen AOW kan ik alleen maar 🙏dat alles goed gaat, ik zou me geen raad weten als hij iets gaat mankeren.

  Blij dat dit onderwerp wordt besproken. Bij mijn eigen dierenarts die helaas niet beschikt over dure apparatuur en daarom afhankelijk is van Anicura scheelde het 1200€ bij eenzelfde behandeling . Anicura was dus 1200€ duurder dan mijn eigen dierenarts voor precies hetzelfde. Wij hebben meegemaakt dat er buiten op de stoep nog met ons onderhandeld werd over de kosten van een foto en of we niet tal van behandelingen extra wilde. De prijzen zijn exorbitant en de smoes dat ze met tijdens de uitzending moeten zorgen dat de dierenartsen niet uitvallen en het een zwaar beroep is lijdt echt af van het financiële. Ze hebben mij jongstleden na een behandeling een enquête gemaild en ook daarbij heb ik vermeld dat ik de pricing buiten proportioneel vind. Ik denk dat zij profiteren van een apparaten monopolie. Hoop dat er wat mee gedaan wordt.

  Goed om dit eens onder de aandacht te brengen. Ik heb dezelfde ervaringen met Anicura en de geleverde dienst aan mijn hond was niet in het weekend en geen spoed dienst. Operatie kwam op het dubbele uit dan van tevoren opgegeven.

  Goed dat hier eens aandacht aan wordt besteed. Ik heb dezelfde ervaring met Anicura. Geen spoedoperatie een geplande operatie op een doordeweekse dag. Echter bij het ophalen van mijn hond bleek de rekening 2x zo hoog dan van tevoren was opgegeven en die zwart op wit stond. En als je dan kenbaar maakt daar niet blij van te worden, wordt je als een zeur behandelt.

  Goeieavond,

  Mijn verhaal is ook een van een mega rekening !
  Mijn kat Hugo werd door de dierenambulance opgehaald omdat hij aangereden was.
  Deze dierenambulance heeft een deal met dit ziekenhuis, dus daar gaat de kat heen.
  Mijn kat was niet verzekerd maar werd wel geopereerd, terwijl ik hier geen toestemming voor gegeven had, en omdat ik het niet wist !De operatie was ter waarde ongeveer 2650 euro, hij had een dubbele heupfractuur. Een normale dierenarts begint hier niet eens aan maar dit was kassa !! Hij moest ook nog maar een dag extra blijven dus….

  Bij het ophalen was de vraag wil u in 1 x afrekenen of in 4 x !!
  Ik heb toen gezegd ik dat niet kon betalen nou dan mag u in 6 x betalen maar er komt sowieso omdat u niet in 1 x betaald 5% bij…
  Dus nu is de rekening 2835 euro !
  Ik heb heb het juridisch geprobeerd uit te zoeken maar ze schijnen in hun recht te staan,
  Ik betaal nu 35 per maand
  Maar alles gaat onder de noemer van het welzijn van u huisdier !! En hun portemonnee

  Wat ik jammer vind is dat in ons geval de poes op 14 jarige leeftijd is komen aanlopen en niet meer verzekerd kon worden vanwege haar leeftijd. Ook idd een onderdeel geworden is van ons gezin. Als het ons overkomt dat onze “bejaarde”poes hulp nodig heeft, wij haar moeten laten inslapen vanwege de hoge kosten. Terwijl hoe ouder een dier, hoe meer kans op gebreken die operatief verholpen moeten worden, een werkelijk dilemma dit.

  Ik heb vorige week voor het eerst kennis gevankelijk met Anicura. Schrok me dood. Meteen €200 aftikken voor controle kitten met wat medicijnen. Mijn eigen dierenarts was met vakantie maar daar had ik denk ik rond de €70 betaald. En of ik meteen even terug wilde komen voor de vaccinaties €60 per stuk zonder consult! Dat is normaliter €45. En ik zal de castratie prijzen voor een kater maar niet noemen.5 x zoveel als bij een ander. En andere goede eerlijke dierenarts in Noordwijk moest helaas wel ivm financiële problemen en ja hoor meteen overgenomen door Anicura. Mijn eigen dierenarts hebben ze een miljoen geboden. Maar hij is nog van de oude stempel. Een dierenarts met een hart en eerlijke prijzen. Hij wil niet verkopen aan maffia Anicura. Je kan straks nergens anders meer heen met deze monopolie toestanden. En ik schrik helemaal van de bedragen van het filmpje. Dat kunnen veel mensen echt niet betalen! Schandalig dat dit soort monopolie bedrijven mogen bestaan. Dat gaat niet op liefde voor dieren maar gewoon een business met vette winst!

   het schijnt dat de opgekochte dierenartsen nog wel enige inbreng hebben in het betalen van de prijzen . Gisteren was in bij een DA voor een gehoortest van mijn witte kater . Dierenarts ook opgekocht door Evidentia . : omdat niemand anders deze 50 jaar oude kliniek wilde kopen ……in ieder geval niet voor de prijs die evidentia bood . maar de DA heeft blijkbaar overal gevraagd of iemand de praktijk over wilde nemen . tja , en wat doe je dan ….. Prijzen zijn redelijk gebleven tot nu toe , hij werkt er n.l. nog zelf maar zal binnenkort wel met pensioen gaan

  Wij zijn met onze kat ook bij deze kliniek geweest. Bij binnenkomst werd er al gevraagd om €500 anders zou onze kat niet geholpen worden. Vonden wij al vreemd nog nooit eerder meegemaakt bij een dierenarts. Onze kat is er helaas niet goed behandeld wat ons betreft zijn ze nalatig geweest. Kosten om alleen al je beestje daar achter te laten waren al hoog. Wij hebben zo’n €3000 betaald . En hetgeen wat zij hadden moeten doen volgens afspraak is niet gebeurd. Zeer triest en het is ook allemaal niet netjes verlopen en totaal geen medeleven.

   Nog even iets toevoegen aan mijn reactie. Wij hebben nooit ons verhaal kunnen doen. Ons beestje heeft het door hun nalatigheid niet gered er werd alleen maar om de rekening gevraagd. En de nalatigheid was natuurlijk niet waar volgens hun. Ik vind het ook geen specialistische kliniek.

  mijn ervaring met de dierenartsen en klinieken is dat dat de prijzen erg hoog oplopen vergeleken met een jaren geleden. neem alleen maar de jaarlijkse inentingen deze zijn echt fors duurder geworden. ik krijg hierbij ook steeds meer het gevoel dat de prijzen omhoog gedreven worden door de klinieken omdat ze ervan uitgaan dat je verzekerd ben. als je de verzekeringen gaat vergelijken van wat je er voor betaald per maand en waar je dan uiteindelijk voor vezekerd bent en goed de kleine lettertjes leest is slaat zo’n verzekering nergens op van wat er in een pakket zit. ik vind ook dat je wel realistisch moet blijven voor een huisdier. is een dure operatie wel realistisch voor een dier of is de wens of emotie van baasje belangrijker dan het welzijn van het dier.

   Hier sluit ik me volledig bij aan. De kosten van een verzekering zijn ook zeer hoog en hoe ouder het dier hoe meer je gaat betalen. Toen ik bericht kreeg van een forse premieverhoging enkel en alleen omdat mijn kerngezonde hond 9 jaar werd en ik ineens 40 euro per maand moest gaan betalen heb ik de verzekering omgezet in een ongevallenverzekering. Die me 16 euro per maand kost. Voor die 40 euro per maand kreeg ik sowieso echt niet alles vergoedt, vaak maar 50%. Dan is het nog een duur geintje als je hond naar de dierenarts moet.
   Ik ben verder ook realistisch en kijk echt naar de kwaliteit van leven en de leeftijd van mijn huisdier voor ik overga tot een behandeling van een ziekte. Ik heb gelukkig een fijne en ook realistische dierenarts.

  Ik moest met m’n kater op oudejaarsdag naar de dierenarts, omdat hij een gigantische wond aan z’n staart had. Mijn eigen dierenarts was met vakantie en daarom kwam ik bij Caressa terecht (ook een keten). Er werd maar geprobeerd mij door te verwijzen naar Rijswijk om z’n staart te laten amputeren voor €1600,-. Ik ging niet akkoord, de staart is verbonden (dat kon kennelijk ook). Ik was voor medicatie en staart verbonden €222,- kwijt. De kat doet het prima, heeft zijn staart nog, is kwiek en ik ben woedend 😡

  Hartelijk dank voor de uitzending over de hoge kosten van dierengeneeskunde bij de ziekenhuizen van Unicura. Ik had afgelopen jaar een vergelijkbare situatie. Onze kat had een gebroken been. Wij gingen naar het dierenziekenhuis Hugo (evidensia) in Zwanenburg. Onze kat moest worden opgenomen, de eerste overnachting met onderzoek kostte 500€. De volgende dag kwamen we weer langs en werd een kosteninschatting gemaakt van 2000-2500€ voor de operatie, exclusief nabehandeling. De nabehandelingonderzoeken zouden 80-100€ kosten per bezoek. Een totale kosten inschatting van >3000€ dus.
  Wij schrokken van deze enorm hoge kosten. Na te hebben rondgebeld vonden wij een reguliere dierenkliniek die de operatie voor 1100€, inclusief initiële diagnose en alle nazorg aanboden. Wij hebben zodoende de kat opgehaald en naar de reguliere kliniek gebracht. Tijdens het ophalen probeerde Hugo ons te overtuigen om bij hen zelf te opereren, omdat dit een specialistische ingreep zou zijn die andere klinieken niet kunnen uitvoeren. Wij hebben de kat toch overgebracht en hebben voor de 1100€ fantastische all-in zorg ontvangen. Inmiddels is onze kat volledig hersteld.

  Dat dierenziekenhuizen als Hugo of Unicura goede zorg bieden, ook buiten reguliere werktijden staat buiten kijf. De uitzonderlijke tarieven zijn echter op geen enkele manier te rechtvaardigen. Dit zijn Amerikaanse taferelen gedreven door winstbejag.

  Mijn advies is drievoudig:

  1. Mede-diereneigenaren laat je niet misleiden en zoek indien de situatie het toestaat een reguliere dierenkliniek met een normaal prijspeil

  2. Ik hoop dat de politiek DBCs (diagnose behandel combinatie) introduceert met gereguleerde tarieven voor diergeneeskunde om woekerpraktijken zoals bij Hugo en UniCura de kop in te drukken

  3. Directeuren van zorgklinieken, houdt de zorg menselijk en betaalbaar.

  Eric Bobek, Amsterdam

  Ik heb met verbijstering de uitzending over hoge dierenartskosten gezien. De directeur is echt een persoon waarmee blijkbaar niet te praten valt en die zelfs geen afdoende argumenten kan aanbrengen, ze is het gewoon niet waard om directeur te zijn ! Het is alleen een kwestie van puur geldgewin… Bij een gewone dierenarts werkt men ook dag en nacht onvermoeibaar voort maar hier laten ze de gewone man opdraaien voor hun moderne apparatuur, maffiapraktijken noem ik dat !

  Oprecht geschrokken door deze enorme prijzen. Zelf ben ik manager en initiatief nemer van een dierenartspraktijk voor minima in Groningen. Onze behandelmogelijkheden zijn beperkt (geen scan, röntgen of mri bv) maar we voeren regelmatig levensreddende acties uit. Misschien ouderwets maar goed betaalbaar. Voor zaken die we zelf niet uit kunnen voeren, hebben we contact met een andere kliniek en verwijzen we door. In overleg met de eigenaar. Veel van onze klanten zitten bv in de schuldsanering. Hiervoor is veel overleg met schuldhulpverlening e.d. Helaas is er een groot te kort aan dierenartsen. Zeker voor een praktijk als de onze. We kunnen daarom maar 2 dagdelen per week open zijn en houden amper het hoofd boven water. Nou is de insteek van onze praktijk dan ook het dierenwelzijn, niet de winst. Ik persoonlijk zou het prettig vinden als er vanuit de overheid meer oog voor zou zijn. De PvdD is van harte welkom contact op te nemen!

  Schandalig om zulke hoge bedragen te vragen. wat een verschil met vroeger, mijn toenmalige hond werd aangereden en had een kaakfractuur. We werden meteen doorverwezen naar een zeer goede dierenkliniek in Bosschenhoofd waar onze hond opgenomen werd. Een operatie waarbij een plaat in de kaak werd gezet een een opname van een week. Totale kosten inclusief nazorg..350 gulden. Dat zou nu dus bij Anicura duizenden euro’s kosten.
  Mijn huidige dierenarts rekent gelukkig normale tarieven, een kleine praktijk met 1 dierenarts en 2 assistentes en persoonlijke aandacht.
  Maar als mijn hond in het weekend een dierenarts nodig heeft kan ik ook alleen maar naar Anicura. Ik hoop dat dit nooit nodig zal zijn want ik zou zulke bedragen ook zomaar niet op kunnen brengen.
  In de uitzending wordt dan gesproken over verzekeringen maar ze zeggen er niet bij dat je bij hoge kosten eerst toestemming moet vragen aan de verzekering of ze het wel vergoeden, want dat doen ze niet altijd. En dan is het zo dat je altijd nog een eigen risico hebt.

   Graag voeg ik nog hetvokgende toe. Ketens als Anicura en Evidensia worden gedreven vanuit een winstdoelstelling. Anicura

   https://www.grantthornton.nl/insights/actualiteiten/toename-van-overnames-in-de-dierenzorg/

  Echt walgelijk hoe mevrouw daar met haar zelfingenomen lachje staat te verkondigen dat de rekeningen terecht zijn vanwege dure apparatuur en kennis en kunde. Mijn eigen dierenarts is tegenwoordig anicura lid. Nou dat hebben we geweten. Kosten flink omhoog zonder aankondiging vooraf. En toen onze kat ziek werd en ik die dag, een gewone werkdag, in de ochtend belde kon ik pas drie dagen later terecht. Of die avond naar het dierenziekenhuis. Moest zelf maar bepalen of het spoed was en of ik het de kosten waard vond. Uiteindelijk tig dierenartsen in omgeving afgebeld om toch direct ergens terecht te kunnen. Vergeet het maar. Want niet ingeschreven dus niet welkom, geen tijd en steeds werd er gezegd bel dierenziekenhuis maar. Naar welzijn kat werd niet gevraagd. Uiteindelijk toch gelukt. Maar in deze industrie want dat is het dus inmiddels gewoon gaat het om de knikkers en niet om het welzijn van de dieren. Echt te triest voor woorden.

  Is ook niet normaal mijn hondje moet geopereerdt worden aan een baarmoeder ontsteking en ze willen niet eens meewerken aan een proforma rekening en als je zeg in bewind te zitten dan wordt er gelijk gezegd ja mvr dan had u geen hond moeten nemen maar mijn hondje is al 9 jaar oud en daar kan je niet een een verzekering voor afsluiten want dan vallen ze in de categorie oude hond nu maar hopen dat de stichting me wilt helpen want anders moet ik me hondje laten in slapen en daar is zelfs niet eens budget voor dus de dierenartsen denken zeker wel alleen aan geld want je krijgt gelijk te horen eerst betalen dan pas rekening en er Ijn niet eens budget dierenartsen zoals gier in rotterdam was maar niet meer is vind het schandalig

   Zit er niet toevallig een Ranzijn bij u in de buurt met dierenarts? Die zijn prima betaalbaar.

  De kliniek Anicura bij de naam krijg ik hartkloppingen. Mijn dieren zijn mijn alles maar wat daar met mijn arme kat is gebeurd zonder verdoving vergeet ik mijn hele hele leven nooit meer. Daarbij de angst elk weekend dat mijn eigen dierenarts gesloten is en dat ik ooit overgeleverd ben aan Anicura is mijn grootste nachtmerrie. Schandalig dat zij ook daarbij de gepeperde rekeningen durven te presenteren! Mijn eigen dierenarts doet ook zelf echo’s maken röntgenfoto’s etc deze prijzen zijn normaal. Als je als (arts) dierenliefhebber deze prijzen hanteert voel ik daarbij geen greintje liefde maar commercie…….Neem de vrijwilligers bij de dierenambulance……Woede voel ik bij het lezen van de verhalen over Sam en de kat de Witte. Slechts twee verhalen! Lees daarbij de reviews van Anicura…….Dan hoop ik dat de Partij van de Dieren waar ik altijd op stem zich nu eindelijk eens waar maakt! Dit mag niet!! Vr gr Norit
  Over verzekering voor je huisdier gesproken heeft mevr van der Meijden enig idee dat er ook mensen zijn die eenzaam zijn en aan de armoede grens zitten en dus deze dure verzekering niet kunnen betalen………maar leven voor hun liefde van hun huisdier!!!

  bij mijn hond moest er een bronchoscopie gedaan worden bij Anicura. ik had navraag gedaan hoeveel het gaat kosten werd er steeds een andere bedrag gezegd, het werd steeds duurder en duurder. dat ik dacht dit klopt niet. uiteindelijk naar een andere dierenziekenhuis gegaan die vond het een risico om een bronchoscopie te laten uitvoeren.

  Als eerste: het is helemaal niet zo dat alleen de ketens Anicura en Evidentia spoeddiensten leveren. Veel zelfstandige dierenartsenpraktijken doen het zelf of in regionaal verband.
  Het is wel zo dat de tarieven van genoemde ketens veel hoger zijn dan die van zelfstandige praktijken, niet alleen in de spoeddiensten. Ander verdienmodel. Primaire doel: zoveel mogelijk omzet en winst genereren. Het zijn veelal commerciële investeerders. Dus zoveel mogelijk apparatuur en behandeling inzetten zonder de eigenaar van tevoren een keuze te geven om zelf een afweging te maken.

  De kliniek waar wij vroeger altijd naartoe gingen was uitstekend. Wij waren echter niet op de hoogte dat de kliniek inmiddels onder Unicura was komen te staan. Kat had gebitsproblemen dus wij naar de dierenarts. Lastig met een enorme stresskat. Inderdaad flinke ontsteking en er moesten wat tandjes uit (wat de basisverzekering niet dekt). En ze wilden haar alleen helpen wanneer alle inentingen up to date waren (ze komt niet buiten). Dus ging uiteindelijk naar huis met medicijnen en ingeënte kat wat al zo’n € 150 kostte + een soort van offerte (doen ze normaal niet aan) : € 600 voor narcose en reinigen gebit + trekken 1 tand. Iedere tand extra zou nog zo’n 50-100 Euro zijn!
  Inschatting was dat er nog zo’n 3 tanden extra uit moesten. Dus reken maar uit. Ik ben uiteindelijk naar een andere prima dierenarts gegaan die alles voor ongeveer de helft! van de prijs heeft kunnen doen. Gelukkig was dit geen noodgeval, want dan heb je geen keuze. Daar maakt Unicura klinieken echt een verdien model van. Schaamteloos. Sommige behandelingen zijn nog duurder voor je huisdier dan dat deze voor mensen zou zijn. Dat inenten bleek ook helemaal niet nodig te zijn.

  Deidre

  Triest dat dierenartsen – die hun studie uit dierenliefde zijn aangevangen genoodzaakt zijn in dienst te treden bij klinieken die zich verbonden hebben met AniCura vanwege de inmiddels ontstane monopoliepositie van deze organisatie – en daarmee hun ziel aan de duivel hebben verkocht. Shame on you mevrouw Wencke van der Meijden, directeur van AniCura Nederland.

  Zelf afgelopen maanden afhankelijk geweest van AniCura. Bloedtransfusie (boiler hondje) was direct nodig en 2500€ voor de eerste dag. Nazorg de dag erna kan nog 1500€ extra opleveren. Ik had geen keus dus direct besloten dat het moest gebeuren. (Ondanks we de oorzaak nog niet gevonden hadden.) Voelde voor mij ook als extreem opgevoerde prijzen.. consult 180€ dacht ik. Gewoon schandalig deze prijzen. Maar in nood denk je daar niet over na.

   Boomer hondje moest het zijn ipv boiler

  In het artikel wordt aangemoedigd een verzekering af te sluiten. Goed idee als de verzekeringspremie in verhouding staat tot de vergoeding.
  De vergoeding is gemaximeerd waarna er ook nog een flink deel als eigen risico in mindering wordt gebracht.
  Van het ene op het andere moment wordt de premie verhoogd met resp. 18% voor de kattenverzekering en 23% voor de hondenverzekering. Het argument voor deze enorme prijsstijging is dat er zoveel meer mogelijk is. Maar daar zitten maar daar zit ik niet op te wachten. Ik wil daar wel in meegaan als mijn pensioen met de zelfde percentages stijgt, maar dat zit er helaas na 13 jaar niet in.

  Een week voor de gebitsreiniging van ons hondje moest er eerst gekeken worden hoe het gebitje er aan toe was en of de hond de narcose aan kon. Dat kon niet tijdens de operatie dat moest echt van te voren. (Extra consult plus pijnmedicatie)

  Volgens de dierenarts bleek het gebitje er nog goed uit te zien. “ Ik heb erger gezien, het valt allemaal echt mee” Wilt U een prijsopgaaf? Nee zei ik…het zal wel meevallen als ik het zo hoor, en bovendien zijn we goed verzekerd. (Hoe naïef van mij)

  Een week later de gebitsreiniging en kreeg ik te horen dat het gebitje heel slecht was en er 18 tanden en kiezen waren getrokken…. Dus van “ het valt wel mee…naar een zowat leeg bekkie”

  Totale kosten van de behandeling inclusief de kosten van het zo nodige 1e consult:

  1100 euro

  Gebitsbehandeling voor een chihuahua…..

  Hoop dat er iets aan gedaan kan worden. Eergisteren de kat van mijn zoon laten inslapen omdat de kosten te hoog werden voor de behandelingen die er bij Evidencia gedaan werden. Hij had last van blaasstenenen en gruis Dit is al langer bekend en hij was al twee jaar gelden gespoeld. Nu binnen korte tijd weer klachten en behandeld a 800 tot 1000 euro voor een nacht en een dagdeel. Vrijdagmiddag opgehaald en er waren drie medicijnen erbij en een zakje voer dat de stenen zou voorkomen. Hoezo nu de kat is al jaren bezig met dit probleem. ook de communicatie is slecht en je mag ook niet bellen om te vragen hoe het met je kat gaat. Vervolgens de boodschap als hij last krijgt komt u maar terug. En idd de volgende dag had het dier pijn. uiteindelijk terug naar de dierenarts en daar bleek dat hij een keiharde blaas had. er kwam geen druppeltje uit bij het onderzoek van de dierenarts. Bij deze dierenarts kreeg ik te horen dat er volgens het verslag nog meer steentjes aanwezig waren. Hier was mij niets van verteld toen ik hem op ging halen. Als ik hem naar het ziekenhuis evidensia zou brengen op zaterdag weet ik dat de kosten al gelijk de pan uit rijzen en dat ik dan een operatie zou moeten doen om de stenen te verwijderen. Deze optie is nooit eerder duidelijk voorgesteld en als ik dat eerder had geweten had de 800 euro die ik vorige week betaald gebruikt kunnen worden voor een operatie. Ik voel mij boos en opgelicht door dit concern. Hoop dat er paal aan perk gesteld gaat worden aan hun abnormale prijzen. Ik heb best wat over voor dieren maar dit zijn kosten die op een gegeven moment boven mijn budget gaan .

  Ook ik als dierenarts merk dat het soms genant begint te worden als ik een kostenraming moet maken. Voor sommige zaken ontkom je niet aan een bezoek aan een dierenarts. Maar voor veel zaken denk ik ook vaak: “dat had je zelf ook kunnen doen als iemand je dit verteld had.”.

  Daarom ben ik begonnen met de website https://dierenkliniekonline.com . Via die website kun je mij een whatsapp bericht sturen als je tegen een probleem aan loopt bij je huisdier. Ik zal je dan een eerlijk advies geven. En soms is dit alsnog dat je toch naar een dierenarts moet gaan. Bijvoorbeeld als een dier een gebroken poot heeft of iets dergelijks. Maar veel dingen kun je ook als eigenaar zelf oplossen zoals het behandelen van een wond of het vaststellen van een blaasontsteking. En de betaling gaat via een tikkie met een open bedrag. Dus je bepaalt zelf wat je wilt betalen voor mijn advies.

  Op deze manier hoop ik voor veel mensen de dierenarts kosten wat omlaag te brengen. Dus mocht u met een probleem zitten dan kunt u mij om advies vragen. Ook ’s avonds en in het weekend!

   Heel netjes en menselijk

  Mijn dochter heeft sinds 3 jaar een kat van kleins af aan, uit een gewoon nestje door hele nare toestanden heeft ze weinig leef geld, het lichtpuntje voor haar en de kinderen is hun huisdier.,stapelgek erop.
  Hij had al eens blaasgruis gehad, waardoor ze al eens in het weekend naar de dierenarts moesten, 350 euro alleen binnen komen. Apart voer, toen ging het. Nu werd hij weer heel ziek, zo ziek dat ze hem wilde laten inslapen, drama. Komt ze bij de dierenarts wat zegt ze, ik maak hem niet af, je kan of 250 euro betalen voor afstand te doen, doodziek dier, of ik opereer hem 700 euro. Wanneer je hem mee naar huis neemt bel ik de dierenpolitie. Ongekend
  Ze heeft hem laten opereren, met sponsering, werd weer duurder, na de operatie ging het zo slecht dat ze hem toch heeft moeten laten inslapen, ik snap er echt helemaal niets van.

  Mw. Wencke van der Meijden zegt in het filmpje dat mensen vaak eerstelijns vergelijken met tweedelijns zorg.
  Ik heb wel degelijk tweedelijns met tweedelijns vergeleken en ook laten uitvoeren. Waar Anicura de operatie had begroot op €6500,- is deze in een andere specialistische kliniek voor minder dan €3000,- uitgevoerd. Ook de voorafgaande consulten en controle’s waren minder dan de helft van de kosten die Anicura rekende.
  In de avond en weekend uren hebben zij een monopoly positie en kan je (helaas) niet anders, zeker niet in de randstad, maar waar je nog wel de tijd hebt, doe eigen onderzoek en het kan je heel wat schelen.

  over de operatie kan ik niet oordelen . Maar echo bij radioloog kost 200 euro en uitgebreid bloedonderzoek bij mijn dierenarts kost 150 euro .

  het schijnt dat de opgekochte dierenartsen nog wel enige inbreng hebben in het betalen van de prijzen . Gisteren was in bij een DA voor een gehoortest van mijn witte kater . Dierenarts ook opgekocht door Evidentia . : omdat niemand anders deze 50 jaar oude kliniek wilde kopen ……in ieder geval niet voor de prijs die evidentia bood . maar de DA heeft blijkbaar overal gevraagd of iemand de praktijk over wilde nemen . tja , en wat doe je dan ….. Prijzen zijn redelijk gebleven tot nu toe , hij werkt er n.l. nog zelf maar zal binnenkort wel met pensioen gaan