Registeren Inloggen

Zo maakt u een budgetplan voor het nieuwe jaar

Het is slim om bij de start van een nieuw jaar een budgetplan te maken voor uw inkomsten en uitgaven. Zo houdt u controle over uw financiële situatie. Maar hoe pakt u dat handig aan? Bekijk de tips in dit artikel om een financieel jaarplan te maken.

Stappenplan volgen

Op internet zijn er veel gereedschappen te vinden om u te helpen een budgetplan op te stellen. Als u ze stap voor stap volgt, is het niet ingewikkeld. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft allerlei tips voor uw huishoudportemonnee. Download bijvoorbeeld hun Excel-formulier voor een jaarbegroting en vul alle velden in om een overzicht te krijgen van uw inkomsten.

Maak een overzicht van inkomsten

Behalve de Excelsheet van het Nibud bestaan er ook allerlei apps om inkomsten en uitgaven naast elkaar te zetten. Zet uw jaarloon, toeslagen en vakantiegeld onder elkaar en tel het op. Als u het door 12 deelt weet u met welk bedrag per maand aan inkomsten u kunt rekenen.

Overzicht van de uitgaven

Met uw uitgaven kunt u hetzelfde doen. Wat geeft u per maand uit aan vaste lasten? Hoeveel gaat naar de hypotheek, elektriciteit, water en abonnementen? Bepaalde uitgaven heeft u maar eens per kwartaal. Maar als u dat bedrag deelt door 3, ziet u wat u er per maand aan kwijt bent. Maak een aparte categorie aan voor uw boodschappen. Hoeveel wilt u per week of maand daaraan uitgeven? Vergeet ook niet om geld te reserveren voor lokale belastingen of uw waterschapsbelasting. Geleidelijk aan ontstaat nu uw budgetplan voor het jaar. En vergeet niet: daar moet ook plek zijn voor leuke dingen, zoals reizen en kleren.

Maak spaarpotjes in uw bankapp

Nu weet u wat er binnenkomt op jaarbasis en wat eruit gaat. Dat geeft een zekere houvast. Heel belangrijk is om u er ook aan te gaan houden. Hoe doet u dat? De app Grip van ABN Amro geeft u grip op uw huishoudboekje. Ook kunt u in sommige bankapps op uw smartphone spaarpotjes creëren. De app van de ING-bank is een goed voorbeeld. Daar kunt u die potjes zelf maken en volstorten. Maar ook apps als Buddy en Financieel zijn heel geschikt.

Spaarpotjes werken zo

Uw loon komt maandelijks op uw betaalrekening. Verdeel het geld over de verschillende spaarpotjes. Zo creëert u ‘spaardoelen’. In het potje ‘auto’ stort u maandelijks een vast bedrag voor onderhoud en een mogelijk toekomstige nieuwe auto. U kunt uw spaardoel op een maximaal spaarbedrag instellen. Hetzelfde kunt u doen voor ‘vakanties’. U kunt zoveel potjes maken als u maar wilt. Zo zijn er mensen die ook een potje voor cadeaus hebben of voor goede doelen. Wat op de betaalrekening blijft staan, dát is het geld voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Zorg dat het overeenkomt met uw berekeningen. En aan het einde van de maand kunt u checken of uw plan goed is of bijstelling verdient.

Neem uw verzekeringen door: Welke heeft u nodig en welke niet?

Geef een reactie

Reactie

    Goed idee; wij doen het al vanaf 1993.
    Sinds een paar jaar werken we ook met een standaard boodschappenlijstje v.v. prijzen.
    Voorheen werd het lijstje 2x p.j. aangepast, nu 1x p.m.
    En ze worden bewaard: het budgetoverzicht en alle standaard boodschappenlijstjes.
    Kunnen we zien wat het hardst is gestegen; en dat is niet het netto inkomen.