Registeren Inloggen

Kabinet zet extra gasbaten in om hogere energietoeslag te betalen

Het kabinet betaalt de extra ophoging van de energietoeslag voor arme huishoudens uit de extra inkomsten die naar verwachting binnenkomen als gevolg van de hoge gasprijzen. Het gaat om een bedrag van 550 miljoen euro, meldt minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer.

Inkomenssteun

De armste gezinnen krijgen al een compensatie van 800 euro voor de sterk gestegen energierekening. Maar omdat de prijzen van gas en elektriciteit alleen maar verder zijn gestegen en ook de dagelijkse boodschappen snel duurder worden, drong de Tweede Kamer eensgezind aan op meer inkomenssteun. In ieder geval voor degenen die dat het hardst nodig hebben.

Protest gemeenten

Het kabinet liet eind vorige week nog weten daar geen kans toe te zien, omdat uitvoeringsinstanties niet nog meer werk aan zouden kunnen. Daarop grepen de gemeenten in. Zij lieten weten het “onverteerbaar” te vinden dat daardoor helemaal niets voor deze groep zou worden gedaan. Ze boden tandenknarsend aan het dan maar voor het kabinet te gaan regelen.

500 euro extra

Gezinnen tot 120 procent van het bestaansminimum krijgen daardoor alsnog 500 euro extra uitgekeerd. Dat kost dit jaar 500 miljoen euro extra. Ook de kosten die de gemeenten maken om het geld bij deze mensen op de rekening te krijgen, naar schatting 50 miljoen euro, zijn voor de rijksoverheid.

Onmacht

Dat een regeling via rijksuitvoerders als de Belastingdienst/Toeslagen of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nu niet kan, “is geen onwil van het kabinet, maar onmacht”, benadrukt Schouten. “Het verdient dan ook alle waardering dat de VNG en gemeenten bereid zijn om huishoudens in een kwetsbare situatie opnieuw te ondersteunen.”

Extra toeslag

Gemeenten streven ernaar de extra toeslag nog dit jaar uit te keren. Maar Schouten kan niet uitsluiten dat de afhandeling in sommige gevallen langer duurt. Daarom wordt de wettelijke regeling verlengd tot midden 2023, zodat gemeenten langer de tijd hebben als dat nodig is. Schouten belooft nog voor de zomer met een nadere uitwerking te komen van de afspraken uit het coalitieakkoord voor verbetering van de bestaanszekerheid. Gemeenten hadden als voorwaarde voor hun hulp gesteld dat het kabinet met plannen komt om armoede structureel aan te pakken.

Geef een reactie

Reacties (3)

    De mensen die net boven deze bedragen zitten, die hebben het nog moeilijker dan de vorige groep! Zij krijgen geen kwijtscheldingen en vergoedingen en velen naar het inkomen ook geen toeslagen! Kabinet laat ook de mensen tot modaal een vergoeding krijgen!

    het kabinet doet helemaal niet ze slopen nederland alleen maar en ze blijven gewoon zitten niemand die er iets aan doet ook de tweede kamer niet

    deze waardeloze overheid die maar liegt en bedriegt die gewoon blijft zitten dankzij de slappe houding van de tweede kamer moet zich diep schamen maar zakken vullenis belangrijker voor dit soort ratten zijn het