Registeren Inloggen

Mag een afleverpakket bij tweedehandsauto’s? Dit valt er te kiezen

De BOVAG meldt al jaren stijgende verkopen van tweedehandsauto’s, zeker sinds corona. Tegenwoordig gaan die occasions vaak net als bij nieuwe auto’s weg met speciale ‘afleverpakketten’. In verschillende gradaties maken autohandelaren auto’s ‘rijklaar’. Waar betaalt u dan extra voor? Dat zelfs een BOVAG Garantie in zo’n pakket kan zitten, wekt verbazing. Mag dat wel?

In afleverpakketten betaalt koper vaak voor vroeger gratis geleverde zaken

De verkoopcijfers die brancheorganisatie BOVAG jaarlijks presenteert voor nieuwe en tweedehandsauto’s vertonen een stijgende lijn, met steeds weer een paar procenten meer. Meldpunt krijgt vragen over de zogenaamde afleverpakketten die nu ook bij occasions gangbaarder lijken te worden. Om de auto rijklaar te maken gaat de verkoop vaak gepaard met zulke pakketten in verschillende gradaties en oplopende meerkosten.

Prijzen voor deze pakketten variëren van zo’n 400 rot 1200 euro, met uitschieters naar 2000 euro. Het basispakket vaak Basic genaamd is gratis. Verkoop van die extra pakketten gebeurt onder namen als Comfort voor het goedkoopste pakket en Excellent voor het duurste. Kilometerstanden van de gebruikte auto’s zijn bepalend hierbij. Het tijdschrift Autoweek heeft die extra kosten al eens ‘een sigaar uit eigen doos’ van de koper genoemd. Het gaat vaak om zaken die vroeger gratis geleverd werden: APK, grote beurt, volle tank, schoonmaakbeurt. Dat wekt verbazing op bij kopers.

Mogen die rijklaarkosten in afleverpakketten bij tweedehandsauto’s eigenlijk wel?

Meldpunt vroeg BOVAG perswoordvoerder Stijn Oosterhoff of het überhaupt mag dat dealers deze rijklaarkosten doorberekenen in afleverpakketten. “In principe is er niks mis met het verkopen van dergelijke pakketten, maar daar zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden,” zegt hij en geeft een opsomming daarvan. Het mag zolang er sprake is van de volgende zaken:

  • Er geen dingen in het pakket zitten die onder een eventuele wettelijke garantie zouden vallen.
  • De verkoper transparant is over waar de consument voor betaalt.
  • De basisprijs een prijs is die u betaalt voor een auto waar u mee weg kunt rijden, dus waar geen ernstige problemen mee zijn waardoor u niet in de auto kunt rijden.

“Dingen als schoonmaken, een volle tank, apk, een beurt enzovoorts kan een verkoper apart aanbieden omdat er consumenten zijn die een absolute bodemprijs willen en eventueel zelf willen bepalen waar ze voor bijbetalen,” verduidelijkt Oosterhoff. De klant moet dus de keuze krijgen.

Wat moet minimaal in de prijs van een occasion zijn meegenomen?

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) spreekt van vermijdbare en onvermijdbare kosten. Voor occasions moeten alle kosten die nodig zijn om veilig met de auto weg te kunnen rijden in de advertentieprijs zitten. Dus in die kooprijs moeten minimaal de volgende onvermijdbare kosten zijn opgenomen:

  • Een geldige apk bij aankoop
  • De wettelijke garantie
  • De kosten van de tenaamstelling

ACM wil sowieso duidelijkheid bij de prijs van tweedehandsauto’s. Wie prijzen vergelijkt bij tweedehandsauto’s van hetzelfde merk en type, stuit namelijk vaak op grote prijsverschillen. Bij de vaststelling van de prijzen gaan dealers uit van verschillende uitgangspunten. De een zet de BTW bijvoorbeeld wel in de prijs, terwijl de ander dat niet doet. En dat mag helemaal niet volgens de wet. BTW moet erin. ACM deelt sinds begin 2022 dan ook boetes uit voor dit soort overtredingen.

Mag een dealer ook een BOVAG Garantie in zo’n pakket opnemen?

Bij aankoop van een tweedehandsauto krijgt u een wettelijke garantie, die sinds 2022 van 6 naar 12 maanden is opgetrokken. Die garantie mag de dealer nooit uitsluiten; ook mag hij niet vasthouden aan de oude termijn van 6 maanden garantie. Maar mag hij ook de (aanvullende) BOVAG Garantie in rekening brengen in zo’n afleverpakket? Op de website van de BOVAG staat dat dat mag. Het moet wel gebeuren onder de voorwaarde dat de garantie extra rechten geeft boven op de wettelijke garantie. Ook moet duidelijk zijn aangegeven of deze kostenpost in de prijs is inbegrepen of optioneel is.

De BOVAG Garantie is nu trouwens ook voor 12 maanden geldig. Dealers zijn al enige jaren niet meer verplicht om BOVAG Garantie te geven op auto’s boven de 4.500 euro. Maar er is 1 uitzondering op deze regel: het geldt wél voor auto’s waarmee ze adverteren op de website van BOVAG.

Toezichthouder wil duidelijkheid bij prijs tweedehands auto

(Bron: BOVAG, ACM, Autoweek, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie